argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Учебници  (Прочетена 1060 пъти)

Георги Иванов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 66
  • БИТ I-ви курс (З)
    • G.Ivanov
Учебници
« -: 23.08.2011, 08:34:32 »

Пиша темата поради факта, че само това остана неизяснено за мен.
Искам да попитам - как стоят нещата с учебниците? Купуват ли се или могат да бъдат използвани от библиотеки и т.н. ? Ако се купуват - кажете една ориентировачна цена, за да мога да си направя сметка с парите предварително.
Ами.. това е общо взето. Ако някой знае нещо повече по въпроса, което може да помогне не само на мен, а и на тези които също се интересуват от този въпрос, нека пише!

Благодаря предварително!

Поздрави,
Георги Иванов
« Последна редакция: 23.08.2011, 12:56:19 от PitT »
Активен
"Sum, quod eris, quod es, ante fui"

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог
Re:Учебници
« Отговор #1 -: 23.08.2011, 09:05:08 »

По някои предмети има учебници, като те или се купуват (има ги в университетската книжарница), или се взимат от библиотеката (изчерпани са, ограничени бройки). Но в повечето случаи разчитате изцяло на записките, които правите, както и от електронните материали, които ви се дават :)
Активен

Георги Иванов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • БИТ I-ви курс (З)
    • G.Ivanov
« Отговор #2 -: 23.08.2011, 12:58:22 »

По някои предмети има учебници, като те или се купуват (има ги в университетската книжарница), или се взимат от библиотеката (изчерпани са, ограничени бройки). Но в повечето случаи разчитате изцяло на записките, които правите, както и от електронните материали, които ви се дават :)

Ясно! Може би, трябваше да се доизясня повече - говоря специално за БИТ.
Все пак, благодаря за информацията!
Активен
"Sum, quod eris, quod es, ante fui"

Георги Соколов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
    • website
« Отговор #3 -: 23.08.2011, 13:19:22 »

Аз за всичките ми години в университета, не съм си купил нито един учебник. Всъщност май имам 1. Но разчитах или на присъствие на лекциите и упражненията или ако ми беше невъзможно да присъствам по някаква причина, на записки от колеги. Пък и материали по повечето предмети има в Интернет, питай колегите и ще ти кажат къде.
Активен
Компютрите не правят това което искаш да правят. Правят това което им кажеш да правят!

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #4 -: 23.08.2011, 13:34:59 »

По доста от предметите все още няма специализирани учебници (издадени от самите преподаватели и съобразени точно с конспекта и преподаваният материал). Причините са комплексни - най-вече финансови, защото при малкото бройки се получават високи цени, а няма субсидиране, както едно време и се налага преподавателят да вложи лични средства (няма проблеми, но при висока цена после е трудно продаваем). Втората причина е, че всичко се сканира и слага в Интернет, да не говорим за ксерокопия. Отстрани е много лесно да се приказва. Освен това, учебник трудно се издава, без да те обвинят за копиране и плагиатстване, това допълнително усложнява нещата. Затова се ползват общодостъпни материали, слава Богу, вече има почти всичко в Интернет, при това не задължително пиратско копие на някоя книга.

Като цяло, най-добре е да се разчита на записки от лекциите и упражненията. По мое време се кооперирахме и тогава, понеже нямаше ксерокси, скенери и Интернет, си пишехме лекциите под индиго или после си ги преписвахме, когато нямахме възможност да присъстваме. Лично аз имах късмета да се сприятеля с колеги от горните курсове и те ми даваха лекции и учебници, както и съвети и уроци при нужда - това е една от причините да завърша с неочаквано висок успех 5.30-5.40 (с дипломната работа 5.60).

Обикновено, групата си прави общ емайл или някакъв друг начин за споделяне на файлове и документи и там си разменят или публикуват материали, записки, сканират си лекции. Напоследък си правят страници във Фейсбук, може да се включите в страниците на по-горните курсове и да ползвате ресурсите от миналата година. Аз също често се включвам и макар да ме дразни понякога вашето отношение към ученето и ВУЗ-а, помагам с материали и съвети.

Съвет от мен - ходете на първите 1-2 лекции и упражнения и питайте и записвайте какво ви препоръчва конкретният преподавател за материали, учебници и как ще се проведе изпита, как и кога ще има текущ контрол (контролни и домашни работи, курсови проекти), как ще се формира оценката накрая.
« Последна редакция: 23.08.2011, 13:37:05 от Светослав Енков »
Активен

Георги Иванов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • БИТ I-ви курс (З)
    • G.Ivanov
« Отговор #5 -: 23.08.2011, 14:15:46 »

Благодаря за изчерпателните отговори!
Активен