Здравейте всички.
Гледам, че сте повдигтали тема за споделяне на курсови проекти. От известно време ми се върти в главата една идея за дипломните работи, а покрай тях фантазията ми се развихри и тръгна към дисертациите. Имам няколко въпроса.
1 Как стоят нещата с авторските права (това като че ли е по-ясно) и правата за разпространение на текстове и програмен код на дипломни работи?
2 Възможно ли е от един момент нататък ФМИ, ако е необходимо някой да го пита, да разреши, а защо не и да удари по масата и да задължи, текстовете на дипломните работи да се публикуват в Интернет с лиценз Creative Commons, а ако има програмен код - с лиценз GPL? Ползите са очевидни, само ще добавя рекламата за студента.
3 Би ли било добре подобна "публикация" да става (или поне да има възможност да става) доста време преди датата за защита, а след това ФМИ да публикува и оценката? Ползите ще са две.
Първо, ще се даде възможност да се събере заинтересована публика - студенти, преподаватели, а защо не и фирми? Тази публика ще може да зададе по-добри въпроси и автора, ако има намерение да развие по-нататък идеите си ще има насоки. Или пък някоя фирма би си намерила точния човек.
От друга страна публикуваните оценки ще са критерий за бъдещите поколения студенти за това, какво е качествена дипломна работа.
За дисертациите ... само сменете термините. Но ... хайде само за дипломните работи
И за да изпреваря въпроса - моята дипломна работа не е публикувана никъде. Година и половина или след като завърших две един младеж ми я поиска. Намерих я в електронен вид, не си я харесах и го излъгах, че е чернова - щях да си умра от срам иначе. А в момента на писане ми изглеждаще наред ... Няма проблеми да я пусна, но си трябва сериозна редакция.