Не е тайна,че физиката в ПУ е в криза,както и физиката в България.Причините за това са толкова много.Аз завърших преди няколко години и мисля, че мога да посоча някои от причините за кризата от гледна точка на студентите.Първо и най-важно студентите нямат никаква мотивация,първопричините затова са още в училището,колко от кандидатстудентите имат твърдото желание, че те ще следват физика,90% от студентите включително и аз са приети поради това, че не са изкарали повече на изпита по математика,и не са приети "информатика" ,и отиват във "физиката". Не знам колко се явяват на кандидатстудентските тестове по Физика,но сам сигурен, че е същото.
Не са мотивирани, защото нямат и не търсят никаква информация, как може да се реализират,не знаят
в каква професия могат да работят,(те знаят само че ще взимат около 250-300 лв и край),
какви възможности могат да им дадат магистратурите,че могат да продължат и като докторанти.Да, не мен ми изглеждаше неперспективно, но сега съм разбрал, че всичко зависи от желанието.И физиката е в криза заради този затворен кръг "студентите са немотивирани, защото няма перспектива,и няма перспектива защото студентите са немотивирани".Именно затова смятам че е нужно да има повече информация и яснота за това какво студентите могат да правят след като завършат.
Друга причина:Математиката.
Физиката е наука за Вселената,а математиката е езикът на Вселената.Студентите са слаби (включително и аз) защото не научават математиката.Това се губи още в 1-2 курс,като не научиш ЛААГ и Математически анализ.как ще научиш другите 2-3 част от мат.анализ и останалите математики,после как ше научиш ММФ1,а ММф2 а всички теоретични курсове: теоретична механика,електродинамика,квантова механика,да не говорим за стат.физика и термодинамика,няма начин.
Аз във 2-3 курс открих много интересни неща,и исках да ги науча, но вече бях изгубил много от математиката и се опитах да наваксам, но късно.
Аз смятам да отворя специално за математиката много теми.
Надявам се ,че ще има преподаватели и заинтересовани студенти с които ще поговорим за това.