Не споря за това, че г-н Чанев е присъствал на защитата на въпросните дипломни работи и не оспорвам качествата на нещо, което не съм видяла. Не смятам, че форумът е мястото, от което да научавам, че някой има идеи да въвежда нещо в библиотеката. И не твърдя, че софтуера, който ползваме е идеален. Но не смятам да отмина твърдението, че който и да е има нерегламентирани връзки с фирмата, изготвила софтуера, нито пък, че преча на развитието на библиотеката. Много е лесно, г-н Чанев, да се възхищавате на западните библиотеки и да критикувате отдалече, но ще Ви кажа, че това, което сме направили е много по-ценно, защото знам колко усилия е коствало на целия колектив на библиотеката. На Вас нямам намерение да давам обяснение защо съм взела това или онова решение - обяснявам на Наско Терзийски, защото държа на неговото мнение:
1. Не съм казвала, че има неправомерно изразходвани средства. Техниката, която получихме след национален търг, се оказа много некачествена и университетът плати много средства за ремонт. Решението да закупим този софтуер беше на всички университетски библиотеки в Пловдив (вече споменах, че проектът е мрежов). Първо, защото можехме да си позволим цената й (очаквам спекулации и с този отговор!) , второ, защото с нея работят повече от 160 библиотеки в страната с оглед създаване на национална библиотечна система и трето, защтото фирмата се занимава основно с библиотечен софтуер и се предполага, че системата ще търпи развитие.
Против въвеждането на системата, разработена от студентите съм защото:
1. е разработена, без да се вземат предвид библиотечните изисквания въобще и тези на УБ в частност
2. пак повтарям - библиотеката не се състои само от електронен каталог на книките - има модули за периодични издания, за аналитично описание на статии, за библиографии и т.н.
3. Как стои въпросът с обмен на данни с другите библиотеки и участието ни в сводния каталиг?
4. Студентите, направили системата, се дипломират, а после - необходими са промени, развиване, допълнение, поддръжка.
5. Не съм против студенти да участват в автоматизиране на библиот. дейности, но има много неща, които да се осмислят.