Пълният член винаги ме е прецаквал. Знам го кога и как се слага, но никога не си проверявам за него... Но пък и не съм тръгнал да защитавам българския език с некадърни петицийки, нали?
Стасче, има каузи, които са субективни. Кой трябва(ше) да спечели Мюзик Айдъл, Евровизия или Мис България - това са субективни "каузи". Въпрос на вкус и предпочитания. Има обаче обективни неща на тоя свят. Можеш ли да потвърдиш, че според теб каузи като "Евреите на сапун", "Циганите в Индия" или "Турците под ножа" могат и да са смислени, според личното мнение на хората? Да знам дали да подавам сигнал в полицията и да изисквам от админите да ти проследяват IP-то. ОК, нека да не са толкова крайни примерите (макар че и те са достатъчни), нека издигна една такава кауза - "Задължителна униформа за всички студентки - сутиен и пола с дължина не повече от 20 сантиметра". Ето тази кауза например на мен чисто субективно много ми харесва (както и на всеки не-луд, не-сляп, не-импотентен, не-хомосексуален мъж), но обективно погледнато е меко казано неудачна.
Та така, моето дете, някои неща са субективни, така е. Но пък други (и то много други) могат обективно да се оценяват като удачни, смислени, целесъобразни, полезни и т.н. Да, понякога е много трудно да се даде обективна оценка, понякога тя включва и събирането на субективното мнение на много хора (мнението на един си е лично мнение, мнението на сто хиляди е обективна статистика) освен многото други фактори. Но именно затова политиката се прави не от машини, а от хора - хора, които да правят такива сложни преценки, а и да си носят отговорността, когато сбъркат в преценките си. Добре дошли в света на възрастните - гаден е, сложен е, но това е...