argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Помощ за Linux  (Прочетена 12889 пъти)

Георги Фурнаджиев

• Гост
Re: Помощ за Linux
« Отговор #40 -: 18.02.2009, 18:25:38 »

За логването като root. - В детския линукс тоя потребител е заключен та ще трябва да "правите магии". В Debian не можете по подразбиране, но има настройка. Графична хем ...
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #41 -: 18.02.2009, 21:26:27 »

да бе големи магии
под ubuntu и етц когато си с потребител с sudo права
пишеш
sudo passwd root
пишеш си твоята парола
после пишеш новата за root 2 пъти
готово
su root
и си готов.
после за gdm и kdm вероятно в conf-a демек gdm.conf има един ред пише
AllowRoot=0
слагаш го на 1 и си готов.

не са много магиите :)
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #42 -: 18.02.2009, 22:13:33 »

Не са много ама са магии.

ПП: Айде сега, не издавай на хората че не съм хакер :wink:
Активен

Alice_in_Wonderland

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 489
  • Well I Refuse! I Refuse! I Refuse!
« Отговор #43 -: 13.04.2009, 19:33:02 »

Имам проблем. Правя си bootable disk с Nero (горящия мангал) обаче, като рестна и нали уж трябва да ми буутне от диска а то ми пуска някаква Kandera DOS и ми показва някаква директория А, която никога не съм имала и до там. Аз ли бъркам нещо?
Направи ми впечетление на Нерото, че пише следното :

И отдолу пише, че щяло да ползва стандарт вложен в Нерото или нещо от тоя сорт.
Кажете ми какво да правя?

Активен
Everybody Lies.

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #44 -: 13.04.2009, 20:27:35 »

...Кажете ми какво да правя?

Яж пуканки! :) (Шегувам се!)

А какво всъщност искаш да направиш? Т.е. какво се опитваш да направиш, за да знаем ние с какъв съвет да ти помогнем?

Подходът е различен, в зависимост от това дали искаш да си направиш буутващо CD с музика и/или филми, просто да си гледаш съдържанието на диска или върхът на сладоледа - да правиш live операционна система.

Така че какво всъщност се опитваш да направиш?
« Последна редакция: 13.04.2009, 20:30:32 от Иван Давидов »
Активен

Alice_in_Wonderland

• Неактивен Неактивен
« Отговор #45 -: 13.04.2009, 22:13:51 »

Искам Live OS... ако може да е и на флашката ми ще е супер! Свалих си Live USB Creator заедно с Fedora 10, а също така имам и Vixta 093. Мога да покажа error лога на USB Creator-a.
Активен
Everybody Lies.

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #46 -: 14.04.2009, 00:06:46 »

Има няколко Live Linux дистрибуции, които поддържат опцията да се "инсталират" на USB флашка. Например Slax и Knoppix. Има и много други, но тези ми идват на акъла сега.

Sorry, никога не съм се занимавал с Live USB Creator, по тази част трябва да ти помогне някой друг.

Аз ако бях на твое място и ако исках да си направя Live OS, първо бих погледнал ето тук:

http://www.linux-live.org/

Скриптове, които ти позволяват (поне на теория) да превърнеш всяка инсталирана Linux дистрибуция в Live такава. После печеш ISO-то (просто като ISO, без да му казваш на Nero-то да го прави bootable) и воала.

Само че тези скриптове са за мастър джедаи. Аз като по-простичък индивид предпочитам да си хвана някоя вече направена дистрибуция и да си я пригодя за лични цели. Slax (http://slax.org) ми допада най-много за целта (споменах ли, че може да се инсталира и на флашка?), лесно се слагат модули и още по-лесно се слага на флашка.

Ако имаш време, хвърли едно око и ето тук:

http://www.pendrivelinux.com/

Съдейки от сайта, направо не е за вярване, че 90% от всички Live Linux дистрибуции могат да се инсталират на USB флашка много бързо и почти безболезнено.

Активен

Alice_in_Wonderland

• Неактивен Неактивен
« Отговор #47 -: 14.04.2009, 09:49:02 »

Благодаря много!
Аз с живото СД се справих... сега обаче се чудя как да си пусна интернета? На Визио съм и съм със статично IP. Снощи никъде не намериюх тея настройки, които по принцип въвеждам под Windows.
А и под Fedora не открих как се слага на флашка... има Install to Hard Drive но няма Make Live USB или нещо от сорта... will continue looking.
Активен
Everybody Lies.

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #48 -: 14.04.2009, 10:54:17 »

хихихи
попринцип в договора на висио а и на всеки оператор ще видиш че пише че трябва потребителя да е само с Windows.

Специално на висио жоро е направил една боза :) дето да не може линукс потребителите да ползват Visio за да няма руутъри естествено простотията е ултра уникална.

По принцип всяка ОС ползва изходящи портове.
Windows се осеща ако не може да ползва да кажем изходящите портове над 25000 да ги смъква надоло докато не намери такива дето може

е да ама линукс не се осеща
т.е. системните портове попринцип на линукс са настроени на някъв Range от 26000 + нещо подобно
Какво е направил Жоро от визио ? забранил е всичко над 6000.

Тъй че решението е да се барне един conf файл в момента не се сещам кой е тука линуксаджиите ще кажат и да дадеш да се ползват портове от 1024 до 6000 а не тези който са по подразбиране
и ще тръгне интернета
Активен

Sayos

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1366
  • The Dark side
« Отговор #49 -: 14.04.2009, 16:26:06 »

Файла който се едитва е: /proc/sys/net/ipv4/ip_local_port_range
Разбира се като reset-неш пак трябва да се промени затва имаше начин да се забие някъде в /etc да се ползва конкретния port range, ама и аз вече съм забравил. Но с горния файл гарантирам, че баца бозата на Visio.

P.S. За Slax/Slackware имам спомен че по dafault вървяха с netconf tool, така че у конзолата пишеш "netconf" и ако Патрик се е сетил да добави netconf ще ти се покажат конзолни полета за попълване на IP/Mask/DNS ...
« Последна редакция: 14.04.2009, 16:32:56 от Sayos »
Активен

peachlover

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #50 -: 23.04.2009, 20:23:11 »

Цитат
To comply with Internet Assigned Numbers Authority (IANA) recommendations, Microsoft has increased the dynamic client port range for outgoing connections in Windows Vista and in Windows Server 2008. The new default start port is 49152, and the default end port is 65535. This is a change from the configuration of earlier versions of Microsoft Windows that used a default port range of 1025 through 5000.

Което аз доколкото разбирам езика означава:
echo "1025 5000" > /proc/sys/net/ipv4/ip_local_port_range - ако ше се правиш на нещо по-старо от Vista
echo "49152 65535" > /proc/sys/net/ipv4/ip_local_port_range - за Vista +

Онзи магическият файл дето ще ги прави тези неща сам e rc.local намиращ се в /etc за Ubuntu
и /etc/conf.d/local.start за Gentoo (не че е ставало дума за това дистро ама може младежа да реши да метне едно око що е то Gentoo)

по темата за нстройките на нетя:
1.(отговор на гневен админ)
(RTFM) :angry:(RTFM)
Разбирай
man ifconfig
man route
man iwconfig
man iwlist
(последните 2 в случай че се занимаваш с нещо безжично)
2.(отговор на не толкова гневен админ)
ifconfig ethX 192.168.1.2 netmask 255.255.255.0 broadcast X.X.X.X
route add default gw 192.168.1.1

192.168.1.2 - твоят адрес
255.255.255.0 -твоята маска
broadcast в повечето случай не се налага ама .. кой знае ;)
ethX -> X може да бъде 0,1,2,..(недай си боже и повече)
но в общия случай първата(единствена) ланка на машината е 0

route командата в този случай ще добави 192.168.1.1 като дефолтен гейтуей

има един файл наречен /etc/resolv.conf
въре пишеш
nameserver a.b.c.d
nameserver a1.b1.c1.d1
... и така колкото си искаш DNS-и

а понеже не вярвам нещата да за толкова архаични и да се налага на ръка да се настройват адреси (при което са и статични - не съм виждал да се практикува с години)

просто използвай
dhcpcd или dhclient

мисля за Ubuntu беше вторият вариант ..
Активен

Alice_in_Wonderland

• Неактивен Неактивен
« Отговор #51 -: 24.04.2009, 09:23:39 »

О, добре дошли в бъдещето на Визио! Всеки път настройвам ръчно... и съм момиче ... :-D.
На Федората горе в лентата от двете компютърчета се настройва... Edit Connections --> Auto eth0 --> Edit --> бла бла бла нататък...
Обаче имам проблем с това да си я сложа на флашката ... ползвам LiveUSB creator за Fedora 10 и постоянно ми дава I/O error. Може ли да е от това че флашката ми е с High Speed USB (2.0), a порта ми е 1.1?
Пробвах и под Fedora да я направя чрез Gparted приложението ама CDто му идва тежко.
:(
Активен
Everybody Lies.

peachlover

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #52 -: 24.04.2009, 16:41:31 »

е то поне щом е едно и също всеки път можеш да си го бутнеш на файлче ;)

а за флашката не знам точно какъв е проблема но със сигурност не е 2.0 към 1.1 защото всичко което има 2.0 подръжка задължително без проблем работи на 1.1 :)

edit:
Пробвай с едно puppy линуксче поне няма да тежи а и май не съм имал проблем с направата на жива флашка с него :)
« Последна редакция: 24.04.2009, 16:46:45 от peachlover »
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #53 -: 09.05.2009, 14:44:18 »

http://lunduke.com/?p=429
Интересна гледна точка на тема "Linux Sucks"... Полезно и за open и не-opensource developers :)...
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #54 -: 11.05.2009, 21:10:09 »

хахах началното е много добро и е много точно :)
Много мой познати си държат Windows само заради презентациите тъй като под линукс постоянно има какви ли не проблеми свързани с проектори.
Активен