argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Права за разпространение на задачи  (Прочетена 1115 пъти)

Георги Фурнаджиев

• Гост

Искам да питам знае ли някой какъв е лиценза на задачите давани на
  • състезания и олимпиади по информатика/програмиране и математика
  • кандидатстудентски изпити
?
Интересува ме могат ли да се публикуват в списания, сборници и Интернет с указване евентуално на авторството и къде са давани?
« Последна редакция: 18.02.2011, 16:34:19 от Георги Фурнаджиев »
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
Re:Права за разпространение на задачи
« Отговор #1 -: 18.02.2011, 16:56:45 »

Ако няма написано изрично какъв е лиценза, така че да е недвусмислено ясно - тогава е public domain, т.е. няма лиценз :)
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #2 -: 18.02.2011, 17:23:35 »

Ако няма написано изрично какъв е лиценза

Да го има написано - къде обаче? Погледни
http://infoman.musala.com/ - "© Copyright InfoMan, 2001-2009" достатъчно изрично ли е че Musala Soft Ltd държи права върху задачи от международните олимпиади? Ако е така - кой им ги е дал, та и аз, ако реша, да си ги поискам?
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог
« Отговор #3 -: 18.02.2011, 18:19:18 »

Като за начало сайта се подържа от Мусала, но не е техен. Другото което може да се каже, е че Copyright на практика не действа тук в смисъла, в който се прилага например в САЩ. И не на последно място - "Авторските права" засягат самия сайт, а не съдържанието му (това са две различни неща). На практика за всяка една статия трябва да и се указват правата - кой и е РЕАЛНИЯ автор, какви са ограниченията за използване и под какъв лиценз е регистрирана (и номера на лиценза ако не е публичен). Ако вземен например един новинарски сайт, който не е обвързан с конкретна информационна агенция, ще видите една глупост "Забранено пуликуването без посочване на източника". И в 80% те самите не посочват източника, а от кой са го преписали... и правно няма никакъв проблем да им ползваш съдържанието, т.к. не става ясно под какъв лиценз е.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #4 -: 18.02.2011, 19:44:30 »

Здравей Георги,
Никъде не става ясно и според мен всичките материали са public domain. PDF файловете със задачите са правени от някой си Mladen Manev, който не се открива сред авторите на списанието. Очевидно е също, че това списание не претендира за авторство на въпросните архиви със задачи, от които ти се интересуваш.
Най-добре им пиши на тях (infoman@musala.com), ако искаш да си напълно изряден, въпреки че от всичко изглежда че правя няма. В крайна сметка ако аз бях автора на тези задачи и държах хората да ги ползват при определени условия и бях заинтересован от това - щеше да си го пише във самите файлове.
Поздрави
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #5 -: 19.02.2011, 00:51:47 »

Очевидно е също, че това списание не претендира за авторство на въпросните архиви със задачи, от които ти се интересуваш.
Не може и да претендира. Между другото, да напомня, че ме интересуват и математическите задачи, а също и тези от различните КСК :wink:

Какво имаме в случая. Състезанието по математика или информатика се организира от „някого“. Авторът на задачата си е автор, но институцията-организатор също би следвало да има някакви права - идея нямам за договорите, ако изобщо има писмени договори. Така, ... това къде ще бъде публикувана задача и решението ѝ се определя от двойката (автор,организатор) или някой от елементите ѝ. Логически нито Инфоман, нито книжното „Математика“ например, ако са получили разрешение, не би трябвало да могат да преразрешават на друг. Ако трябва да питам, то трябва да се обърна поне към организатора.

Преди време рових в сайта на министерството, отговарящо за образованието (на министерствата толкова често им сменят имената ...) и не успях да намеря никаква полезна информация, освен някакви графици и описания на това, какво представлява едно ученически състезание като процедура. Това „конспекти“, това архиви със задачи или списъци с отговорни фактори или поне „хубави“ нормативни документи - йок. Организацията изглежда провеждана като от мистериозна секта по тайнствени канони и само посветените шамани знаят кое как е. Ето например, зная, че има и студентски олимпиади и състезания. На същите въпроси нямам отговор - кой ги организира, как, защо, конспекти, архиви ... Тук и там по Интернет намирам линкове и откъслечни парчета информация, но не и нещо централизирано и официално. Когато бях студент научих за такова състезание в първи курс месец - месец и нещо преди него от хвърчащ лист хартия, залепен до програмата.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #6 -: 19.02.2011, 11:41:29 »

Виж, според мен права няма и ако имаше - ти щеше да разбереш. Кой знае какво е това лицензиране и защита на някакви си права, кой е дефинирал това или пък кой орган в държавата би могъл да го защити... според мен въпросите ти можи би ще са акуални след 10-20 години евентуално.
Хората масово си лепват copyright, което е смешно, аз пък си лепвам (cc), ей така да има нещо че ако някой който знае какво е (cc) и реши да ползва примерно мои снимки - да действа според волята ми -- което е почти толкова наивно и безсмислено в настоящите условия както и copyright или направо public domain.
Активен