Не можеш да правиш такива сравнения. Най-малкото има сертификати и сертификати.
Давам следния пример. Oracle има сертификат OCA (Oracle Certified Associate), който без да имаш особена идея от технология можеш да изкараш. Сядаш, четеш две седмици, решаваш малко въпроси и си готов. Все едно си вземаш изпит. Тогава влизаш в една група хора, която аз наричам "paper-based certified". Ако при мен дойде човек, който носи такъв сертификат - не го възприемам като голям плюс.
Друга работа е примерно сертификатът Oracle Database Master, който официално даже мисля не е описан, че съществува на публичния сайт на Oracle. До колкото знам в момента има няколко души в европа с този сертификат (единият от които имам честа да познавам). Този сертификат се получава след 8-9 изпита + няколкодневен практически изпит в лаборатория на Oracle под надзор.
База за сравнение между двете неща няма. Колкото и да са крайни примери и двете показват, че положението е относително.
Друга работа обаче е, когато някой дойде с 5 сертификата (дори не особено тежки, примерно : OCA, SCJP, RHCT и т.н.). Това показва, че той поне има идея от тези технологии, има желание да се учи и е активен. Тези неща са достатъчни за да направи добро впечатление, още повече когато е сертифициран по изисквания които не са задължителни, а само препоръчителни за неговата позиция.
Давам и следния пример: Преди година и половина интервюирах някакъв младеж (кандидатстваше при нас) и в CV-то си беше писал C-Shell, K-Shell, Bash. Питам го как става тая работа и се оказа, че той не знае разликата между C-Shell, K-Shell и Bash, ами така видял в някакво примерно CV че е писано. Подобен случай имах и с един, който си беше писал DOS/VMS в CV-то. Изобщо, хората много лъжат в CV-тата си, а един сертификат поне е някакъв критерий за истинност.
Поздрави,
Николай Манчев