OpenBSD, извинявам се, че с постинга си осуетявам Вашето желание един от първите пишещи по Вашата тема да бъде г-жа Милка Янкова, но се изкушавам (воден от най-доброжелателни намерения) да продължа Вашия списък от въпроси, на които следва да се отговори, със следната скромна добавка:
7. С какви специфични библиотечни стандарти (за каквито споменава г-жа Янкова) следва да бъде съобразена системата, която ще обслужва заявките в lib.pu.acad.bg (повдигам този въпрос, защото ако се разработи продукт, несъобразен с въпросните стандарти, то той просто няма да види бял свят);
8. (като препоръка) Би било удачно участниците в темата да бъдат помолени да споделят своите виждания за дружелюбен графичен интерфейс на интернет-каталога. За целта всеки посетител може да постави линк (или jpg-кипчъринг) на посещаван от него хубав каталог (по света или у нас).
Надявам се да се появят още конкретни предложения, които да способстват за детайлизиране на идеята (проекта) на заданието, а добре известно е, че конкретен интерес към изпълнението на един проект се проявява само тогава, когато има кристална яснота по всички негови пунктове.
Считам, че конкретният и аналитичен стил на Вашето изложение по същността на проблема е удачен пример за това как трябва да се дефинира една тема във форум, за да привлича посетителите с намерения за позитивно сътрудничество, а не да буди „кучешки лай”. С което искам да кажа още, че със страстен привърженик на застъпваната от Вас идея коментарите по една тема да протичат по схемата:
1. Лицето „А” поставя темата + въпрос(и).
2. Отговори (коментари):
(а) „Х”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото ...(аргументи),
(б) „Y”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото …(аргументи),
(в) „Z”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото …(аргументи),и т. н.,
но не и по схемата:
1. Лицето „А” поставя темата + въпрос(и).
2. Отговори (коментари):
(а) „Х”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото ...(аргументи),
(б) „Y”: съгласен (несъгласен) съм с „Х”, защото …(аргументи),
(в) „Z”: съгласен (несъгласен) съм с “X” и/или „Y”, защото …(аргументи), и т. н.
Вторият „сценарий”, освен че генерира безкрайни междуличностни спорове, е и проява на неуважение към личността на този, който е поставил темата в очакване на конструктивни отговори и мнения по нея.
Искрено се надявам с умерения си и колегиален тон на общуване с посетители да способствате за изкореняването на съществуващия досега арогантен стил „Свръхчовекът и туземците”.
Апелирам всички, които желаят да се изкажат по темата след мен, да адресират аргументите си не към мен, а към OpenBSD, защото повдигнатата от него тема е интересна и не заслужава да бъде задушавана от излишни празнословия, каквото е и неговото изрично желание.
С уважение: Петко Митев