argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)  (Прочетена 8202 пъти)

OpenBSD

 • Гост
http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« -: 08.12.2005, 10:37:35 »

Ето как вторичните реплики или шума задуши въпроса ми: "Защо не се възложи на ФМИ студенти, като дипломна работа изграждане на библиотечна система, която може да бъде по-голям проект правен за повече от година"
Наско,
Не разбра ли че най-лесния начин да се избяга от отговорност е да се смени темата и да се дискутира нещо не толкова съществено. Това е като въпросът ми защо никой не писа какви трябва да са целите на форума. Колко отговора получих по него??? Нито един. Е, нека да звуча пак снобарски. Не ми пука кой как тълува и чете изказванията ми. И казано с малко метафора, то и дявопът чете евангелието, но като си направи мрежа с пръстите пред очите :-D Ето защо този постинг моля да прочетете много внимателно и да тълкувате всичко казано в него, а не отделни фрази и думи или казано по моему: "да ми мерите думите с линийка".
Позволявам си да публикувам това като нова тема защото мисля, че дискусията която поставям по-долу е съществена и се надявам да остане само тя, без излични шумове и празнословия, които да я задушават.

Искам да поставя следните няколко въпроса, които според мен са съществени и мисля, че е редно първо г-жа Милка Янкова трябва да отговори:
1. Каква е необходимата информация, която трябва да се пази в един каталог на Библиотеката, за да бъде удобна за работа от обслужващия я персонал?
2. Каква е необходимата информация която трябва да се пази в един читателски картон на студентите със прочетени и заети книги?
3. Ако се въведе бар-кодова система на взимане на информацията за книгите няма ли да се улесни работата на служителите там и да се спести това блъскане на студенти, които попълват читателски картони? /*книги без бар-код може да им бъде напечатан 'служебен'*/
4. Каква е необходимата информация която трябва да се вземе от останалите библиотеки или може ли да се говори и със тях и да направим една съвместна система със тяхни идеи и мнения? Целта е да може да бъде системата универсална и да позволява търсене и заемане на литература или публикации от други университетски библиотеки.
5. Ако все пак на никой от ФМИ не му се занимава с тази отговорност, възможно ли е университетът да отпусне средства за изграждане и инсталиране на такава система?

6. За сървър и свободно диското пространство няма да питам понеже това има налично и остава само да се подобри интернет свързаността между университетите. По този въпрос обаче се работи, а и коментирането му и информация може да се получи във раздел Ping и Focus.

@ВСИЧКИ -> моля ви да не публикувате тук критики към библиотеката или въпросния линк, а само коментари по темата. Тези които посещават за първи път тази тема моля да погледнат първите постинги, за да се информират за какво по същество става дума, а не да четат посления постинг и да отговарят на него!!! Ако се стигне пак до празни приказки ще помоля модератора или администратора колкото и недемократично да е да изтрие постингът с несъществена информация. Все пак "пречупвам виждането си по тази тема през моето", което е такова: Всичко, което е излишно и не е свъразно с поставените въпроси няма място тук!!!

И като заключение искам да кажа едно мое мото: "Решението на един проблем става когато се работи по него, а не с избягването му."
« Последна редакция: 08.12.2005, 10:44:11 от OpenBSD »
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #1 -: 08.12.2005, 13:09:30 »

Много си лош бе :)

Въведението ти би могло да предизвика негативно отношение към теб и следователно към поста ти, т.е. като цяло към дискусията. Знаеш, че за online дискусия личното АЗ се защитава много по-дръзко от реалния живот, така че съвета ми е да смекчиш малко изказа си :), като запазим останалото за бирения разговор дето планираме от бая време.

Въпросите, които задаваш към Милка са доста основателни и подкрепям с изключение на петия. (1) той не е адресиран към Милка и (2) дори и на някой да му се занимава мисля, че няма да ти отговори по причините дето изброих горе.

Въпросите ти звучат добре и те биха могли да са начало на проект за електронен каталог на библиотеката, и ако следвам мотото ти и мога леко да модифицирам насоката на дискусиите - задавам въпроса.

Ти (OpenBSD) или някой от посетителите наемате ли се да участвате в такъв проект и за колко пари и как виждате реализацията му от това ниво дето сме сега до завършрния му вид, който ще ви хареса?
Активен

petmit

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #2 -: 08.12.2005, 14:25:13 »

OpenBSD, извинявам се, че с постинга си осуетявам Вашето желание един от първите пишещи по Вашата тема да бъде г-жа Милка Янкова, но се изкушавам (воден от най-доброжелателни намерения) да продължа Вашия списък от въпроси, на които следва да се отговори, със следната скромна добавка:
   7. С какви специфични библиотечни стандарти (за каквито споменава г-жа Янкова) следва да бъде съобразена системата, която ще обслужва заявките в lib.pu.acad.bg (повдигам този въпрос, защото ако се разработи продукт, несъобразен с въпросните стандарти, то той просто няма да види бял свят);
   8. (като препоръка) Би било удачно участниците в темата да бъдат помолени да споделят своите виждания за дружелюбен графичен интерфейс на интернет-каталога. За целта всеки посетител може да постави линк (или jpg-кипчъринг) на посещаван от него хубав каталог (по света или у нас).
   Надявам се да се появят още конкретни предложения, които да способстват за детайлизиране на идеята (проекта) на заданието, а добре известно е, че конкретен интерес към изпълнението на един проект се проявява само тогава, когато има кристална яснота по всички негови пунктове.
   
   Считам, че конкретният и аналитичен стил на Вашето изложение по същността на проблема е удачен пример за това как трябва да се дефинира една тема във форум, за да привлича посетителите с намерения за позитивно сътрудничество, а не да буди „кучешки лай”. С което искам да кажа още, че със страстен привърженик на застъпваната от Вас идея коментарите по една тема да протичат по схемата:

1. Лицето „А” поставя темата + въпрос(и).
2. Отговори (коментари):
(а) „Х”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото ...(аргументи),
(б) „Y”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото …(аргументи),
(в) „Z”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото …(аргументи),и т. н.,

но не и по схемата:
1. Лицето „А” поставя темата + въпрос(и).
2. Отговори (коментари):
(а) „Х”: съгласен (несъгласен) съм с „А”, защото ...(аргументи),
(б) „Y”: съгласен (несъгласен) съм с „Х”, защото …(аргументи),
(в) „Z”: съгласен (несъгласен) съм с “X” и/или „Y”, защото …(аргументи), и т. н.

   Вторият „сценарий”, освен че генерира безкрайни междуличностни спорове, е и проява на неуважение към личността на този, който е поставил темата в очакване на конструктивни отговори и мнения по нея.

   Искрено се надявам с умерения си и колегиален тон на общуване с посетители да способствате за изкореняването на съществуващия досега арогантен стил „Свръхчовекът и туземците”.

   Апелирам всички, които желаят да се изкажат по темата след мен, да адресират аргументите си не към мен, а към OpenBSD, защото повдигнатата от него тема е интересна и не заслужава да бъде задушавана от излишни празнословия, каквото е и неговото изрично желание.
 
С уважение: Петко Митев
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #3 -: 08.12.2005, 15:32:44 »

@ksx,
не мисля, че тези които наистина биха взели на сериозно темата биха се засегнали от встъплението ми. То е по-скоро с цел да накара хората да се замислят в тема, която се дискутира важен въпрос дали има смисъл от празнодумие. Но нека всеки да я тълкува както иска. За това беше и допълнението за дявола и евангелието...

Относно въпросът ти бих го взел като курсов проект или дипломна работа, но вече имам тема, по която да работя и не мисля да я оставя. А за решаването на един толкова голям проблем трябва първо да се дискутира какво конкретно трябва да се направи, да се оформи като задание в писмен вид, да се говори и съобрази с идеята и мнението на служителите от другите университетски библиотеки. Също така след като се определят срокове за изпълнение може да се прецени какви ресурси трябва да се вложат за изпълнението му. Не са малко факторите, които определят оценяването на един софтуерен продукт.
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #4 -: 08.12.2005, 15:45:20 »

OpenBSD, научи се да потушаваш емоциите си породени от разни хапливи постчета и избягвай писането в такъв стил - не е лесно и малко хора го могат -- не забравяй, че следваната идея и достигането и са приоритет, а не да докажеш на някой льольо колко си прав ;)

Относно отговора на въпроса ми :) -- трябва феееен, трябва - ама кой да го направи ми кажи? Аз мога да се заема и с това, най-рано след половин година, знаеш колко по-важни неща съм започнал...
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #5 -: 08.12.2005, 16:15:16 »

На въпроса ти кой да го направи бих отговорил 'аз', стига това време и нерви, които ще вхърля по този проект да имат ефект. Все пак и моите задачи в момента не са никак малко. А и все още не е ясно какво се иска точно да се направи. За това нека да дадем възможност на г-жа Милка Янкова да изложи изискванията си. А те пък вероятно ще породят нови въпроси...

И като завършек на offtopic-а само ще кажа: Добре, ще се постарая да пиша в по-въздържан стил и ще си извадя поука от забележката ти. Все пак наистина трябва да гоня по-академичен стил. С това се надявам да приключим offtopic-a и да наблегнем на въпросите, които съм поставил.
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #6 -: 08.12.2005, 17:20:38 »

Ок, обещавам да форсирам Милка да си даде изискванията за функционалност на каталог, след това ти в DOC file ще опишеш първоначално работата, след това заданието ще го дадем на Милка, аз също искам да погледна, а може и тук да го сложим... След това казваш срок, а Милка ще ти обещае финансиране и гас!... така или да затриваме всички мнения по темата до тук и да си лафим за Библиотеките по света - колко са напреднали хората :)
Активен

petmit

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #7 -: 08.12.2005, 17:40:09 »

OpenBSD, не смятам че се налага да сменяш кой знае колко стила си, защото той (нека не звучи като ласкателство) е най-коректния и културен стил, с който съм се сблъсквал във форума на ПУ. Присъединявам се напълно към изказаната в един от по-горните постинги мисъл, че  „следваната идея и достигането й са приоритет, а не да докажеш на някой колко си прав”. Сигурен съм, че ще оцениш колко по-дълбоко и благородно звучи тя, когато от „оригинала” се изхвърли една единствена думичка.
Петко Митев
Активен

OpenBSD

 • Гост
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #8 -: 09.12.2005, 09:39:13 »

Благодаря за милите думи, но нека не коментираме това как се изказвам тук. Като искате пуснете го като отделна тема. Все пак както казах по рано: Всичко, което е излишно и не е свъразно с поставените въпроси няма място тук!!! Иначе пак ще се избегне основната тема и ще се наблегне на коментарите.
« Последна редакция: 09.12.2005, 09:42:13 от OpenBSD »
Активен

Milka

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 80
Re: http://lib.pu.acad.bg (въпроси)
« Отговор #9 -: 14.12.2005, 15:49:57 »

Съжалявам, че едва днес се включвам - не съм забравила за форума и разчитам на него за идеи за подобряване на дейността на библиотеката. Ще се опитам първо да отговоря на въпросите, а после ще дочитам коментарите.

1. Каква е необходимата информация, която трябва да се пази в един каталог на Библиотеката, за да бъде удобна за работа от обслужващия я персонал?
Съществуват задължителни стандарти за библиографско описание на книгите (БДС 15419-82) и на периодичните издания (БДС 15687-83), които, в най -общи линии включват : сигнатура, инвентарен номер, класификационен индекс, редна дума, основно заглавие, паралелно заглавие, авторска отговорност, поредност и издателска характеристика, издателски данни, физическа характеристика, серия, международен стандартен номер.
2. Каква е необходимата информация която трябва да се пази в един читателски картон на студентите със прочетени и заети книги?
В общи линии - информация, която да е достатъчна за идентификация и комуникация с читателя и някои данни, необходими за статистически справки - пол, възраст, образование и др.
3. Ако се въведе бар-кодова система на взимане на информацията за книгите няма ли да се улесни работата на служителите там и да се спести това блъскане на студенти, които попълват читателски картони? /*книги без бар-код може да им бъде напечатан 'служебен'*/
Вече всички новозакупени книги и читателските карти са с бар-кодове.
4. Каква е необходимата информация която трябва да се вземе от останалите библиотеки или може ли да се говори и със тях и да направим една съвместна система със тяхни идеи и мнения? Целта е да може да бъде системата универсална и да позволява търсене и заемане на литература или публикации от други университетски библиотеки.
Такава беше и целта на проекта, който спечелихме към МОН, център КСОУВО - Изграждане на виртуална регионална мрежа на академическите библиотеки на територията на Пловдив. Идеята ми беше читателите на конкретната библиотека да получат статут на читатели на мрежата. Всеки читател да може да си изгради профил на търсене и, когато някоя от библиотеките от мрежата получи книга или статия, включена в профила му, той да получи информация за това. Оказа се, че , по ред причини, това е почти утопична идея. На практика по проекта получихме компютри след национален търг (на почти всички дъната им изгоряха.), закупихме софтуер за изграждане на локални каталози (тъй като в различните библиотеки автоматизацията беше на различно ниво, в някои липсваше) и софтуер за своден каталог.
5. Ако все пак на никой от ФМИ не му се занимава с тази отговорност, възможно ли е университетът да отпусне средства за изграждане и инсталиране на такава система?
Отговорът, общо-взето, се включва в отг. на 4 въпрос. Ще уточня, че такава система не може да се направи в рамките на една дипломна работа.
6. За сървър и свободно диското пространство няма да питам понеже това има налично и остава само да се подобри интернет свързаността между университетите. По този въпрос обаче се работи, а и коментирането му и информация може да се получи във раздел Ping и Focus.
По този въпрос вече не съм компетентна.

Активен

Momuve

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1
Question
« Отговор #10 -: 02.08.2006, 09:03:35 »

Great information
Активен