argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: IT Infrastructure Library (ITIL)  (Прочетена 1971 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
IT Infrastructure Library (ITIL)
« -: 09.06.2008, 23:00:44 »

Предполагам, че над 90% от хората, които посещават този форум по някакъв начин са обвързани с IT сферата. Програмисти, администратори, ...

От известно време работя в Hewlett-Packard като технически консултант и едно от първите неща, които направи моят мениджър беше да ме прати на обучение по ITIL (за сметка на HP естествено).

До съвсем скоро дори не бях чувал, че има стандарт, в който се дефинират best practices за интеграция на IT и нуждите на бизнеса. Иначе казано ITIL.

Няма да обяснявам що е то ITIL и дали има почва у нас, тъй като аз все още не съм голям капаците в тази област, а и Google, Wikipedia, че и торент сайтовете (не и българските) знаят много и имат страшно много ресурси. Ще кажа обаче, че ITIL - това са практики, които се adopt-ват от фирми, които имат самочувствието да се нарекат големи фирми.

Една от идеите на ITIL е, че тези best practices са събирани, култивирани, разглеждани, пресявани и одобрявани в продължение на десетки години от големи фирми, които са вряли и кипяли в областта на развитието на IT услугите. Иначе казано на готово са дадени практики, които ако се следват (доказаno през годините) ще донесат намаляване на разходите за IT и повишаване на продуктивността на бизнеса.

ITIL като идея е стар, но версиите на ITIL търпят развитие. Най-новата версия на ITIL например (v3 от миналата година) дефинира IT като неразделна част от бизнес модела, където в развитието на услугата (service) за крайния клиент взимат активно участие както IT ресурсите, така и бизнес ресурсите. По-старите версии на ITIL разглеждат IT като машина, която просто трябва да функционира и подпомага бизнеса.

Защо пиша всичко това точно тук?

Защото ITIL е много голяма хапка, която трудно се преглъща (аз лично още не съм я преглътнал цялата), но веднъж преглътната - общата IT култура се повишава значително, а знанията, които придобива човек от ITIL откриват нови хоризонти за професионално развитие. Развитие за нещо повече от програмист, администратор, ...
Активен

Boris

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
    • BorisV5
Re: IT Infrastructure Library (ITIL)
« Отговор #1 -: 11.06.2008, 15:11:12 »

Здрасти Ванка,

Първо честито за новата позиция! Надявам се да се чувстваш добре там.
Относно темата ... чета поста ти и се радвам, че се намират хора които са готови да споделят знания и идеи (макар малкото време с което разполагаме), още по хубавото е че те са на по-високо ниво, предполагащо интерес от по-широка аудитория.
Споделянето на информацията е основната движеща сила за бурното технологичното развитие на което сме свидетели. За това винаги съм щастлив когато видя подобни теми!

Форума се чете предимно от младите колеги и тези практики може да са им малко абстрактни (понеже предполагат наличието на известна техническа база), но най-важното е да отсяваме важните неща и да ги споделяме с околните :#1:
Активен
BorisV5

maka

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #2 -: 12.06.2008, 12:57:34 »

Добър пост за ITIL. Наистина е много полезно откъм обща IT култура, а също така мисля, че е доста полезно от консултантска гледна точка, защото дава доста идеи за това как трябва да е развита и да работи IT частта на една компания, включително нещо много  важно, като организация и взаимодействеие между кадрите.  Мисля си, че с развитието на средният бизнес сегмент у нас, би трябвало да се появят повече компании, които да са потенциални клиенти на IT консултанти. ИТ (а и не само ИТ) консултирането от известно време е доста печеливша и търсена услуга в цял свят, а в момента IT консултирането у нас е предимно обвързано с продажби и системна интеграция, основно поради липса на клиенти, или липса на компетенция от страна на клиента за търсене на конкретни бизнес-подобрения чрез ИТ.

ITIL e нещо задължително особено за всички IT ръководители особено, както казва Иван, в по-големи организации, и докато големите комерсиални организации най-вероятно са наясно, ако не развили IT бизнеса си спрямо ITIL, то за големите държавните учреждения това е абсолютно наложително. Държавата все още е най-големият и примамлив потенциален клиент на IT бизнеса и е крайно време IT ръководни кадри там първо да се появят, а после да се образоват спрямо стандарти и добри практики, за да може въз основа на подобни донри практики да продължи да се развива, движено от собствени интереси, а не на принципа "да наемем някой, да ни каже какво ни трябва и после да ни го продаде и внедри, пък ние ще му направим обществената поръчка".

Иначе, от натрупан известен опит в голяма ИТ организация изградена почти изцяло следвайки ITIL смятам, че като всеки стандарт, подобни генерализации могат да вкарат малко тромавост във вътрешните ИТ-процеси, ако организацията е голяма. Тромавостта идва не от липсата на комуникация, а от прекалено многото комуникация преди свършването на нещо конкретно. Хубавото е, ако ръководните кадри отговорни за преструктурирания от по-голям мащаб, са способни да интерпретират подобни стандарти спрямо собствената си структура...
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 07.07.2008, 11:44:07 »

Преглътнах хапката! Не е чак толкова тежка, колкото изглежда! Сертификационният тест не е за подценяване, но не се и умира лесно от него.

Моите впечатления:

1) Тестът е по-евтин от този за SCJP, който вече е 300$. Тестът за ITIL v3 Foundations е 160$.

2) Нищо не може да замени обучението с инструктор, но по мое лично мнение за точно този тест човек може да се подготви и сам. Още повече, че в интернет пространството има не малко примерни тестове за самоподготовка.

3) Самата подготовка за теста повишава много общата IT култура. Погледнато от академична гледна точка, парите, които ще даде човек за полагане на сертификационния тест са много малко, особено като се вземе под внимание качеството на знанията, които се добиват.

Най-искрено препоръчвам на студентите, които имат амбицията да се развиват в която и да е област, свързана с IT, поне да прочетат за обща култура за какво става въпрос в ITIL. А още по-добре ще бъде ако положат (успешно) и теста. Сертификатът няма срок на годност, важи до живот. Също така версиите на ITIL се сменят нмого бавно (общо 3 версии за около 30 години) и веднъж положен успешно, сертификатът е up-to-date много дълго време. Не е като да се явяваш на всеки две години на тест за следващата версия на еди-коя-си-технология.
« Последна редакция: 07.07.2008, 11:46:17 от Иван Давидов »
Активен

maka

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
« Отговор #4 -: 20.07.2008, 02:31:08 »

За дискретност не претендирам ;), та да попитам ако ти е удобно къде ти беше обучението, и за впечатленията от него като качество? До момента единственото място в бг за което знам, че  има такова обучение е itce
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 20.07.2008, 18:14:50 »

Конкретно моя курс беше вътрешно-фирмен в рамките на Hewlett-Packard, но курсът си е напълно официален и стандартизиран, така че най-вероятно могат да идват и външни лица, естествено по каналния ред (т.е. след плащане на таксата за обучението). Самото обучение се проведе в центъра за обучение "Илиев" на американския университет (http://www.aubg.bg/sob/template2.aspx?page=5414&menu=000004). Интериорът там действа много отпускащо и те предразполага да попиваш знания! :)

По-конкретно: курсът беше три дни, като половин ден е отделен за симулации (от които аз съм страшно доволен), които показват как се сработват различните (менджмънт) структури в една ITIL базирана IT бизнес организация. Общо взето беше забавно.

Иначе знам, че някои мои колеги са карали обучението си по ITIL в ITCE и пак са си минали сертификационния тест много добре. Обаче нямам впечатления от обучението там. Също така не съм чул някой около мен да се е оплакал нито от нашето обучение, в рамките на HP, нито от обучението в ITCE.
Активен