argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Flex Builder 3.0 for Students is free.  (Прочетена 5278 пъти)

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
Flex Builder 3.0 for Students is free.
« -: 11.01.2009, 19:56:11 »

Здрасти аз вече не съм студент, но напоследък ми се налогожи да погледна Flex в връзка с един проект и бях очарован колко лесно стават страшно много неща.
Flex може да се ползва както за RIA online в flash player така и Desktop програми ( с AIR Runtime ( като флаш плейър ама за десктоп ).
Готиното е че се оказа че Flex Builder 3.0 може да бъде ползван за обучаване от студенти.
За съжеление за  да получите CDKey това става по един от тези 4 начина :
Proof of Eligibility
To receive the product, you must upload a valid proof of eligibility to get the serial numbers to activate the product. Valid proofs of eligibility are:
   1. a student ID showing current enrollment,
   2. a Faculty ID showing current employment
   3. an employee ID showing current employment, or
   4. a letter on an educational institution letterhead stating that you are either a current student, a current faculty member or a current employee of the institution.

Все пак тъй като смятам че университетът ни уш е един от най-добрите в страната смятам че трябва да промотира подобни идеи и промоции било то и курсове. Да не говорим че Flex определено се е наложил до голяма степен като RIA платформа в интернет в момента и има страшно много обяви за Flex програмисти в София ( наскоро даже ми писаха от Vmware че си търсят Flex + Java или Flex +C# ).

Заинтересованите хора смятам че трябва да има такива в този форум за това и не съм спрял да пиша все още се надявам да оценят и да обърнат някакво внимание на това. Съответно ако трябва може би е по добре да се намери специалист който да изнесе курса за Flex отколкото за Delphi или C++ Builder да кажем. Надявам се повече хора мислят така а и съм сигурен че в ПУ вече има студенти които са запознати с Flex.

Да да неискам това да се превръща в спор кое е по добро Flex или Silverlight и според мен е Silverlight но е факт че по разпространеното е Flex и е факт че всеки AIR APplication който съм пробвал под линукс работи перфектно.

За повече информация :
Flex for education : https://freeriatools.adobe.com/flex/

Все пак ако има OpenSource фенове да направя една реклама на http://amateras.sourceforge.jp/cgi-bin/fswiki_en/wiki.cgi?page=AmaterasAIR безплатно IDE за Air което дори е WYSIWYG

Поздрави,
Найден
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
Re: Flex Builder 3.0 for Students is free.
« Отговор #1 -: 13.01.2009, 14:29:52 »

кефи ме къв интерес има в форума само...
 и колко хора пишат
ами така е като всички от моя випуск и от прединя спряха да пишат заради глупави правила вече няма кой да пише.

Взема и аз да спра :)
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99
« Отговор #2 -: 13.01.2009, 21:47:59 »

кефи ме къв интерес има в форума само...
 и колко хора пишат
ами така е като всички от моя випуск и от прединя спряха да пишат заради глупави правила вече няма кой да пише.

Взема и аз да спра :)
На мен ми е интересно  :-) Едва ли ще го ползвам в близките 5-6 месеца, но за в бъдеще може да потрябва.
 Университета наистина се води добър. Странно е защо всичката шумотевица около open-source и безплатните решения изчезна като почнах да се интересувам.
 Пример - от избираемите дисциплини за зимен триместър (2-ри курс Информатика) единствената, която се доближава до нещо от практиката на софтуерните разработки `Програмиране под Windows с Win32 API и Borland Delphi` което за мен е плачевно - лично аз никога не бих се записал на подобна дисциплина - не само, че очаквам да е скучна, но и безполезна за бъдещето ми. С извинение на всички, които са се записали на нея, както и на докторанта, който я води. Естествено HTML/JS - това не го броя  :-D А там (HTML/JS) са се записали 60 (!) човека. Повечето от тях са го направили само да `отбият номера`.  Явно има липса на интерес.
 Едно от решенията според мен е да има повече `пропаганда` на новите технологии в университета - по-често да идват лектори или професоналисти, които да излагат вижданията и споделят знанията си. Масовият студент 1-ви, 2-ри курс все още е неориентиран професионално и има нужда от такива насоки. Не всеки може от раз да определи сам в какво ще е най-полезен, ако не му се покажат възможностите за реализация.
 Аз се записах в дисциплина, в която от 2-ри (аз също съм 2-ри курс) курс има още един записан човек. Другите са 3-ти, масово 4-ти курс. Явно на повечето от хората им се мързелува :)

Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #3 -: 13.01.2009, 22:33:37 »

В СУ има свободно-избираеми за Ruby и Python.

http://fmi.rails-bg.net/  :mmm:
Активен

Ники Вълчанов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 526
  • History is written by the victors
« Отговор #4 -: 13.01.2009, 22:43:16 »

На мен ми е интересно  :-) Едва ли ще го ползвам в близките 5-6 месеца, но за в бъдеще може да потрябва.
 Университета наистина се води добър. Странно е защо всичката шумотевица около open-source и безплатните решения изчезна като почнах да се интересувам.
 Пример - от избираемите дисциплини за зимен триместър (2-ри курс Информатика) единствената, която се доближава до нещо от практиката на софтуерните разработки `Програмиране под Windows с Win32 API и Borland Delphi` което за мен е плачевно - лично аз никога не бих се записал на подобна дисциплина - не само, че очаквам да е скучна, но и безполезна за бъдещето ми. С извинение на всички, които са се записали на нея, както и на докторанта, който я води. Естествено HTML/JS - това не го броя  :-D А там (HTML/JS) са се записали 60 (!) човека. Повечето от тях са го направили само да `отбият номера`.  Явно има липса на интерес.
 Едно от решенията според мен е да има повече `пропаганда` на новите технологии в университета - по-често да идват лектори или професоналисти, които да излагат вижданията и споделят знанията си. Масовият студент 1-ви, 2-ри курс все още е неориентиран професионално и има нужда от такива насоки. Не всеки може от раз да определи сам в какво ще е най-полезен, ако не му се покажат възможностите за реализация.
 Аз се записах в дисциплина, в която от 2-ри (аз също съм 2-ри курс) курс има още един записан човек. Другите са 3-ти, масово 4-ти курс. Явно на повечето от хората им се мързелува :)

Zdrasti,

pyrwo se izwinqwam za shliokawitzata, no na tozi kompiutyr nqma kirilica :(

Rado :) ... pyrwo za kursa, kojto taka bogato nahuli :) :) :) Wsichko w windows e izwikwaniq na API ... ako te sa ti qsni - spirash da imash tajni w Win Forms programiraneto kato cqlo. Towa che za kursa se polzwa Delphi kato sreda za razrabotka sywsem ne znachi che ti shte uchish Delphi. Kursa e izkliuchitelno polezen!

Produljawam s disciplinata, koqto wizirash tozi trimestyr ... tq sywsem ne e Програмиране под Windows с Win32 API и Borland Delphi, a obektno orientirano programirane s .NET C#3.0 (propusnal si samo edno zanqtie ... ako ot tozi petyk poseshtawash disciplinata nqma da si iztyrwal mnogo!)

Kato cqlo ... wyprosniq doktorant (Niki Pavlov) prawi edni ot naj-dobrite prakticheski nasocheni izbiraemi disciplini. Otidi idniq petyk i ako ne ti haresa shte cherpq biri kolkoto mojesh da izpiesh :) :) :)

Pozdrawi
           Niki
Активен
"Now everything is reflection
as I make my way though this labyrinth.
And my sence of direction
is lost like the sound of my steps!!!"
                                                     Elisa - Labyrinth

Радо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 14.01.2009, 08:17:40 »

Zdrasti,

pyrwo se izwinqwam za shliokawitzata, no na tozi kompiutyr nqma kirilica :(

Rado :) ... pyrwo za kursa, kojto taka bogato nahuli :) :) :) Wsichko w windows e izwikwaniq na API ... ako te sa ti qsni - spirash da imash tajni w Win Forms programiraneto kato cqlo. Towa che za kursa se polzwa Delphi kato sreda za razrabotka sywsem ne znachi che ti shte uchish Delphi. Kursa e izkliuchitelno polezen!

Produljawam s disciplinata, koqto wizirash tozi trimestyr ... tq sywsem ne e Програмиране под Windows с Win32 API и Borland Delphi, a obektno orientirano programirane s .NET C#3.0 (propusnal si samo edno zanqtie ... ako ot tozi petyk poseshtawash disciplinata nqma da si iztyrwal mnogo!)

Kato cqlo ... wyprosniq doktorant (Niki Pavlov) prawi edni ot naj-dobrite prakticheski nasocheni izbiraemi disciplini. Otidi idniq petyk i ako ne ti haresa shte cherpq biri kolkoto mojesh da izpiesh :) :) :)

Pozdrawi
           Niki
Здрасти. Явно съм сбъркал, дисциплината наистина и ООП с .NET на C#. Което наистина приветствам. За съжаление съм се записал на друга. Тази щеше да ми е интересна, понеже съм правил проект на .NET - ASP 2.0 на C#. А и синтаксиса на C# има общо с езика на който работя сега - JAVA.
 Но една дисциплина трудно ще оправи проблема с липсата на интересни занимания в университета.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #6 -: 14.01.2009, 11:26:55 »

Малко офтопик, ама Джава, както се вижда и от логото й, е кафе, не език за програмиране!

Радо, нали не очакваш Университета да те подготви 100% за всичко, което има в ИТ сферата или е нужно за работата ти?
Активен

Veselin Marinov

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
« Отговор #7 -: 14.01.2009, 11:45:54 »

Здрасти аз вече не съм студент, но напоследък ми се налогожи да погледна Flex в връзка с един проект и бях очарован колко лесно стават страшно много неща.
Flex може да се ползва както за RIA online в flash player така и Desktop програми ( с AIR Runtime ( като флаш плейър ама за десктоп ).
Готиното е че се оказа че Flex Builder 3.0 може да бъде ползван за обучаване от студенти.
За съжеление за  да получите CDKey това става по един от тези 4 начина :
Proof of Eligibility
To receive the product, you must upload a valid proof of eligibility to get the serial numbers to activate the product. Valid proofs of eligibility are:
   1. a student ID showing current enrollment,
   2. a Faculty ID showing current employment
   3. an employee ID showing current employment, or
   4. a letter on an educational institution letterhead stating that you are either a current student, a current faculty member or a current employee of the institution.

Все пак тъй като смятам че университетът ни уш е един от най-добрите в страната смятам че трябва да промотира подобни идеи и промоции било то и курсове. Да не говорим че Flex определено се е наложил до голяма степен като RIA платформа в интернет в момента и има страшно много обяви за Flex програмисти в София ( наскоро даже ми писаха от Vmware че си търсят Flex + Java или Flex +C# ).

Заинтересованите хора смятам че трябва да има такива в този форум за това и не съм спрял да пиша все още се надявам да оценят и да обърнат някакво внимание на това. Съответно ако трябва може би е по добре да се намери специалист който да изнесе курса за Flex отколкото за Delphi или C++ Builder да кажем. Надявам се повече хора мислят така а и съм сигурен че в ПУ вече има студенти които са запознати с Flex.

Да да неискам това да се превръща в спор кое е по добро Flex или Silverlight и според мен е Silverlight но е факт че по разпространеното е Flex и е факт че всеки AIR APplication който съм пробвал под линукс работи перфектно.

За повече информация :
Flex for education : https://freeriatools.adobe.com/flex/

Все пак ако има OpenSource фенове да направя една реклама на http://amateras.sourceforge.jp/cgi-bin/fswiki_en/wiki.cgi?page=AmaterasAIR безплатно IDE за Air което дори е WYSIWYG

Поздрави,
Найден

И на мен ми се наложи да изучавам и използвам Flex Builder 3 на работа и съм много очарован! Жалко наистина, че не се сети някой да направи избираема (факултативна) за Flex. :cry:
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 14.01.2009, 12:06:00 »

Радо, нали не очакваш Университета да те подготви 100% за всичко, което има в ИТ сферата или е нужно за работата ти?
Не разбира се. Досега той не ме е подготвил с нищо което да съм използвал, надявам се това да се промени за в бъдеще.
 Думата университет не е случайно избрана - целта е да подготви студентите да се справят с фундаменталните проблеми, които ще срещат в професионална сфера. Засега приемам, че това ще стане в 3-ти, 4-ти курс.
 За мен университета е място, където се събират много хора с близки интереси в професионално (не само) отношение. Ако има повече сбирания свързани с разглеждането на последните технологии и приложенията им в IT сектора, мисля, че броят на хората, които отговарят на представата ми ще се увеличи. За мен по-полезното не са нови знания , а контакти.
« Последна редакция: 14.01.2009, 12:14:45 от Радо »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #9 -: 14.01.2009, 12:17:31 »

Правилно си усетил нещата!

Проблемът идва от няколко неправилни нагласи:

1. Това наистина е университет, не ПУЦ (ако знаете какво е това). Дават се фундаментални насоки и умения, другото се учи на курсове, специализации и в самата работа.

2. Всеки очаква да го учат, това което случайно работи в момента или му е хоби! Трудно става...

3. Имате публикуван Учебният план на специалността, която сте записали - по нея ще се учите до края на следването си. Малко се закърпва с Избираеми/Факултативни дисциплини - при тях има повече гъвкавост. Затова има стажове във фирми, специализации и обмен на студенти в чужбина и други подобни - за по-пълноценно развитие.

4. Самоподгтотовката и самообучението си остават най-добрият начин за усвояване на новостите!
« Последна редакция: 14.01.2009, 12:43:27 от Светослав Енков »
Активен

Veselin Marinov

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 15.01.2009, 14:56:13 »

Е, не винаги се намират и преподаватели, които да разбират от някои неща, че и да ги преподават. Ето, във ФМИ се учи както Java, така .NET (C#,ASP.NET), но примерно за Java програмистите (особено за JEE приложения) трябва да се знаят сървлетите, JavaServer Pages, които са основни неща. Да не говорим, че основно нещо като Design Patterns не се преподава дори и като избираема! Добре, че преди Иван Енев ни водеше такъв факултативен курс. При това, когато човек не знае такива основни неща, въобще няма шанс да го вземат на работа някъде, особено пък сега, тъй като повечето фирми не отделят нито време, нито пари за обучение.
Чудно ми е само кога университета е пращал хора на стаж във фирма, и ако е така, в коя?
« Последна редакция: 15.01.2009, 15:01:50 от Veselin Marinov »
Активен

Veselin Marinov

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 15.01.2009, 15:03:16 »

Между другото в момента CSC (преди се казваше OBS BG) търсят Java developers за офисите в София и Варна. Може и без опит да са. Ако някой се интересува, може да ми пише на vmarinov@obs.bg
Активен

Иван Енев

• Гост
« Отговор #12 -: 15.01.2009, 15:54:47 »

Извинете ме, че няма да пиша за Флекс, но все още не съм вещ в тази насока.
За избираемите и тяхното качество в момента не мога да се изказвам, защото не следя нещата, не мога и да водя курсове, защото не съм в България, но ако искате да ги подобрите, трябва и вие да вземете отношение. Много е просто - трябва желание, свободно време и безкористносто желание за самообучение - да се интересувате от наука и технологии, да жертвате един ден от седмицата си за каузата за период от три месеца - половината за подготовка и половината за водене на курс и да не търсите материални облаги за отделеното време. Ако се намират по трима доброволци на триместър, изборът ще е по-богат. Другият вариант разбира се е да се подобри заплащането във ВУЗ-овете, но тъй като това не може да се случи с махване на магическа пръчка е добре да се спрем на вариант А. Аз лично се гордея и с двата курса, които водих (Spring Framework и Design Patterns), но най-вече с последния, защото смятам че беше на едно качествено ниво. Показател за това е, че той е помогнал на студентите да се решат да отделят повече време за обучението си, а на някои и да се престрашат да се занимават с разработка на софтуер на професионално ниво.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #13 -: 15.01.2009, 19:37:29 »

Извинете ме, че няма да пиша за Флекс, но все още не съм вещ в тази насока.
За избираемите и тяхното качество в момента не мога да се изказвам, защото не следя нещата, не мога и да водя курсове, защото не съм в България, но ако искате да ги подобрите, трябва и вие да вземете отношение. Много е просто - трябва желание, свободно време и безкористносто желание за самообучение - да се интересувате от наука и технологии, да жертвате един ден от седмицата си за каузата за период от три месеца - половината за подготовка и половината за водене на курс и да не търсите материални облаги за отделеното време. Ако се намират по трима доброволци на триместър, изборът ще е по-богат. Другият вариант разбира се е да се подобри заплащането във ВУЗ-овете, но тъй като това не може да се случи с махване на магическа пръчка е добре да се спрем на вариант А. Аз лично се гордея и с двата курса, които водих (Spring Framework и Design Patterns), но най-вече с последния, защото смятам че беше на едно качествено ниво. Показател за това е, че той е помогнал на студентите да се решат да отделят повече време за обучението си, а на някои и да се престрашат да се занимават с разработка на софтуер на професионално ниво.

Напълно подкрепям мнението на Адаш Енев! :)

И макар че заплащането като цяло не може да се промени току така, сигурен съм, че от ръководството на факултета биха могли да измислят други материални (а защо не и нематериални) стимули за студентите, които имат желание да се пробват като преподаватели.

Но в случая парите не са най-важното. Преподаването на факултативна дисциплина в ПУ си има много хубави предимства. Това си е реален трудов опит (макар и на граждански договор), досег до преподавателската кариера (която в момента като цяло не е добре платена), човек придобива опит в говоренето пред публика и т.н.

На мен лично преподаването ми харесва и беше добро допълнение към основната ми професия на програмист, докато все още бях в Пловдив. Сега благодарение на същия този опит вече втора година получавам покана от Нов Български Университет да водя курс там, а в НБУ заплащането е на ниво, конкуриращо се доста добре с това на редовия програмист. Много добро допълнение към основната ми заплата, което особен в днешно време не е маловажно.

С две думи: който някога е водил факултативни дисциплини в ПУ - не е сбъркал!

Не искам да посочвам мен за пример (това другите трябва да кажат), но ето да вземем Николай Манчев. От 2002г. насам той проведе няколко факултативни дисциплини в ПУ, мина през кариерата на програмист, след това като консултант и мениджър в голяма международна IT компания, а сега е директор в друга IT фирма.

Иван Енев - и той започна като програмист, после IT мениджър и сега е някъде в чужбина, където съм сигурен, че има работещо централно отопление! :)

Дамян Митев, Найден Гочев, Ивета Георгиева, Мая Стойкова, Атанас Чанев, Димитър Кавръков и още много други - все хора, които са минали през преподавалски стаж в IT областта и сега имат страхотно развитие в кариерата!!!

Така че който посее малко преподавателски опит в ПУ - после жъне IT успехи!!! :)
« Последна редакция: 15.01.2009, 19:57:43 от Иван Давидов »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #14 -: 16.01.2009, 13:26:08 »

Да! А по мое време, понеже не беше така прието да водят студенти дисциплини, а и нямаше понятието факултативна/избираема, ние наваксвахме с работа по проекти по ТНТМ и с подготовка и ходене на олимпиади и състезания. Пак напомням, съвсем други бяха времената - 1986-1991 бях студент. Нямаше Интернет, нямаше книги по книжарниците по темата, нямаше и толкоз много нови технологии, разбира се! Но се налагаше сами да се занимаваме - ако искахме да напреднем!
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #15 -: 22.01.2009, 10:40:55 »

Здравейте бреи не мога да повярвам някой е писал :Д
Все пак темата беше за Flex а не за преподаването, за делфи какво му било логото и че Win32API било ала бала ница

за "сървлетите, JavaServer Pages" - преподават се магистърската програма заедно с WebServices + EJB-та

Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #16 -: 22.01.2009, 18:44:52 »

Малко те нафлеймихме, Найденчо!

Отплесването беше спор, че няма кой да преподава подобни интересни технологии като Избираеми/Факултативни дисциплини!
« Последна редакция: 22.01.2009, 18:47:50 от Светослав Енков »
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #17 -: 23.01.2009, 14:25:25 »

Ем мизерия вместо да се рекламира университета в разни фирми за да изнасят разни хора който работят в фирми семинари то всеки си клати краката и се предава делфи  :mooning: :)
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #18 -: 23.01.2009, 16:20:01 »

Заповядай да водиш Java! Аз и Делфи не водя, С++ водя! Ти и него мразиш!
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Code or Die
« Отговор #19 -: 24.01.2009, 00:02:47 »

неееее нищо не мразя :)
това е минало
вече не съм краен всичко е хубаво :)
и за всяко нещо си има място
просто се радвам че не пиша на него :) или на онова другото с Д-то страх ме е да го кажа да не се заразя от него :)
Активен