Извинете ме, че няма да пиша за Флекс, но все още не съм вещ в тази насока.
За избираемите и тяхното качество в момента не мога да се изказвам, защото не следя нещата, не мога и да водя курсове, защото не съм в България, но ако искате да ги подобрите, трябва и вие да вземете отношение. Много е просто - трябва желание, свободно време и безкористносто желание за самообучение - да се интересувате от наука и технологии, да жертвате един ден от седмицата си за каузата за период от три месеца - половината за подготовка и половината за водене на курс и да не търсите материални облаги за отделеното време. Ако се намират по трима доброволци на триместър, изборът ще е по-богат. Другият вариант разбира се е да се подобри заплащането във ВУЗ-овете, но тъй като това не може да се случи с махване на магическа пръчка е добре да се спрем на вариант А. Аз лично се гордея и с двата курса, които водих (Spring Framework и Design Patterns), но най-вече с последния, защото смятам че беше на едно качествено ниво. Показател за това е, че той е помогнал на студентите да се решат да отделят повече време за обучението си, а на някои и да се престрашат да се занимават с разработка на софтуер на професионално ниво.
Напълно подкрепям мнението на Адаш Енев!
И макар че заплащането като цяло не може да се промени току така, сигурен съм, че от ръководството на факултета биха могли да измислят други материални (а защо не и нематериални) стимули за студентите, които имат желание да се пробват като преподаватели.
Но в случая парите не са най-важното. Преподаването на факултативна дисциплина в ПУ си има много хубави предимства. Това си е реален трудов опит (макар и на граждански договор), досег до преподавателската кариера (която в момента като цяло не е добре платена), човек придобива опит в говоренето пред публика и т.н.
На мен лично преподаването ми харесва и беше добро допълнение към основната ми професия на програмист, докато все още бях в Пловдив. Сега благодарение на същия този опит вече втора година получавам покана от Нов Български Университет да водя курс там, а в НБУ заплащането е на ниво, конкуриращо се доста добре с това на редовия програмист. Много добро допълнение към основната ми заплата, което особен в днешно време не е маловажно.
С две думи: който някога е водил факултативни дисциплини в ПУ - не е сбъркал!
Не искам да посочвам мен за пример (това другите трябва да кажат), но ето да вземем Николай Манчев. От 2002г. насам той проведе няколко факултативни дисциплини в ПУ, мина през кариерата на програмист, след това като консултант и мениджър в голяма международна IT компания, а сега е директор в друга IT фирма.
Иван Енев - и той започна като програмист, после IT мениджър и сега е някъде в чужбина, където съм сигурен, че има работещо централно отопление!
Дамян Митев, Найден Гочев, Ивета Георгиева, Мая Стойкова, Атанас Чанев, Димитър Кавръков и още много други - все хора, които са минали през преподавалски стаж в IT областта и сега имат страхотно развитие в кариерата!!!
Така че който посее малко преподавателски опит в ПУ - после жъне IT успехи!!!