Интересно ми е дали ще се намери някой студент, който го вълнуват фрактали, фрактални графики, фрактална компресия на данни и други подобни чудесии, свързани с фрактали.
Питам, защото имам интересно предложение, което ще обогати съответния студент в няколко направления:
- интелектуално (най-много)
- финансово (не чак толкова много)
- дипломно-работно (при доразвиване на идеята)
Идеята е следната:
В момента съществува една архаична система за обучение по фрактални графики, която минава през основни обяснения за матрици и операции с матрици, линейни преобразувания, Хаусдорфово пространство (това не се учи в университета), математически операции в Хаусдорфовото пространство (и това не се учи в университета) и накрая разбира се и фракталните графики. Системата позволява да се създават и редактират фрактални матрични функции и съответно от тях да се генерират фрактални графики чрез използване на първоначално изображение, което също може да се създаде от потребителя.
Лошото е, че системата е правена в началото на века като поредица от конзолни приложения и оттук нататък сами можете да си направите извод колко адекватен е потребителския интерфейс спрямо съвременните стандарти.
Накратко - идеята е да се намери някой ентусиаст, който да има желание да навлезе в света на фракталните графики, същият този някой да разбира от програмиране на средно ниво (я Java Swing, я Microsoft.NET Windows Forms, я нещо друго по-съвременно) и да може да отдели по поне един час на ден в продължение на месец-два (това с времето е много относително), за да пренапише системата.
Аз пък от моя страна ще спонсорирам проекта. Няма да е много, но все ще има за една по-стабилна почерпка с приятели за този, който се навие.
Както се казва по обявите за работа - "идеалният кандидат" би бил човек, който:
- има огромното желание да навлезе в света на фракталите и тяхното приложение.
- е на "ти" с линейната алгебра.
- е на "ти" с разработката на Desktop GUI приложения (Swing, Windows Forms или нещо друго).
- може да отдели известно време за да се запознае с необходимата математическа теория (от help-а в старата система) и да създаде новото приложение, което да припокрива функционалността от старото приложение.
Всеки който има желание и/или е любопитен да разбере повече - нека ми пише.
EDIT:
Забравих да допълня нещо важно - опитът ми показва, че всеки проект от средна и висока сложност на изпълнение (а този е точно такъв), в последствие прави добро впечатление на бъдещите работодатели. Един вид това може да послужи като "заместител" на професионален опит, при положение че студентът все още няма натрупан такъв или като допълнителен бонус в CV-то ако човекът вече има професионален опит.