argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Математическо-логическа задача  (Прочетена 3106 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!

Двама математици се срещнали и единият попитал другия :
-Ти нали имаш три дъщери ?
-Да, имам три дъщери.
-На колко години е всяка от тях?
-Сборът от годините им е 13, а произведението е като номера на къщата отсреща.
-Но това не ми е достатъчно!
-Тогава имай в предвид, че най-голямата от тях има куче.

И така, на колко години са дъщерите?
Активен

Владислав

• Гост
Re: Математическо-логическа задача
« Отговор #1 -: 15.05.2009, 14:27:37 »

2, 2, 9
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 15.05.2009, 15:07:06 »

Тук не е толкова интересен крайния отговор, а как се стига до него. В условието на задачата има липсваща информация и самия разговор между математиците дава насоки, от които можем да си правим изводи, с помощта на които чрез логически съждения вече можем да стигнем до крайния отговор.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #3 -: 15.05.2009, 15:14:28 »

Като гледам какво е решението смятам, че само съставителят на задачата би могъл да се сети за него, колкото и хитро да е то.
Активен
Too short signature limits.

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 15.05.2009, 15:18:53 »

Като гледам какво е решението смятам, че само съставителят на задачата би могъл да се сети за него, колкото и хитро да е то.

Подсказвам:

Защо математикът, който пита възкликва "Но това не ми е достатъчно!"?

Каква нова информация ни носи "Тогава имай в предвид, че най-голямата от тях има куче."?
Активен

Владислав

• Гост
« Отговор #5 -: 15.05.2009, 15:21:26 »

Търсим тройка числа сборът на, които дава 13 и едното от тях е по - голямо от другите две. Аз открих тройките :
1+6+6=13->1.6.6=36
2+2+9=13->2.2.9=36
От условието става ясно, че има най-голяма дъщеря => наредената тройка (2, 2, 9) е решение на задачата!
« Последна редакция: 15.05.2009, 15:24:03 от Владислав »
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #6 -: 15.05.2009, 15:59:21 »

Подсказвам:

Защо математикът, който пита възкликва "Но това не ми е достатъчно!"?

Каква нова информация ни носи "Тогава имай в предвид, че най-голямата от тях има куче."?

Казах като гледам "решението", а не "отговорът". Видях как става и затова ми е такова мнението. :)
Активен
Too short signature limits.

senshy

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
« Отговор #7 -: 25.06.2009, 22:14:23 »

е мене пак не ми става ясно как точно се решава защото никъде не е казано номера на улицата и тва че има куче не помага много,защото не е ясно колко голям трябва да е човек че да има куче но даже ида предположим че трябва да е на 7 години остават вариантите: 3,3,7; 1,1,11; и 2,2,9; и то при условие че знаем че 2 от тях са на една и суща възраст което никъде не се споменава ако сложим и тези кадето не са с ендаква възраст по малките дъщери т.е. : 1,2,10; 2,3,8; 1,3,9; 1,4,8; 2,4,7; 1,4,7; 1,5,7; та не ми е ясно кое в задачата подсказва че тея като варианти трябва да сае изключат или чисто и просто задачата не се решава по метода на изключването.
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #8 -: 25.06.2009, 22:54:49 »

е мене пак не ми става ясно как точно се решава защото никъде не е казано номера на улицата и тва че има куче не помага много,защото не е ясно колко голям трябва да е човек че да има куче но даже ида предположим че трябва да е на 7 години остават вариантите: 3,3,7; 1,1,11; и 2,2,9; и то при условие че знаем че 2 от тях са на една и суща възраст което никъде не се споменава ако сложим и тези кадето не са с ендаква възраст по малките дъщери т.е. : 1,2,10; 2,3,8; 1,3,9; 1,4,8; 2,4,7; 1,4,7; 1,5,7; та не ми е ясно кое в задачата подсказва че тея като варианти трябва да сае изключат или чисто и просто задачата не се решава по метода на изключването.
1. Сборът от годините им е 13 И произведението е като номера на къщата отсреща.
 - Търсим тройка или тройки, за които са изпълнени и двете условия.
   Това са:
   1+6+6=13 -> 1.6.6=36
   2+2+9=13 -> 2.2.9=36
   (на всички други тройки произведението им не дава две или повече еднакви стойности освен на тези двете)
   - в предвид отговора в 2. :

2. Но това не ми е достатъчно!
 - Нормално, има две тройки, които удовлетворяват условието.

3. Тогава имай в предвид, че най-голямата от тях има куче.
 - Следователно има една най-голяма, което означава, че няма как да има две, които да са на еднаква възраст и да са най-големи.
 -> 1 6 6 отпада и остава единствената тройка - 2 2 9, която е отговора в случая :)

Това е, не знам как по-разбираемо може да се обясни.
« Последна редакция: 25.06.2009, 22:57:04 от Breathe »
Активен

senshy

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
« Отговор #9 -: 26.06.2009, 00:01:33 »

ясно ако беше някой отостаналите варианти трябваше да ни се каже номера или да ни се даде някоя друга подсказка защото тогава втория който пита за възраста нямаше да му се наложи да казва че не му е достатъчно.
« Последна редакция: 26.06.2009, 00:06:05 от senshy »
Активен