argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: ВАК  (Прочетена 3708 пъти)

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
ВАК
« -: 15.07.2006, 09:55:30 »

ВАК или Висшата Атестационна Комисия към Министерския съвет (http://vak.acad.bg) може би знаете е последната инстанция, която определя кой кога става доктор, доцент, професор и т.н. Без да се впускаме в полемики за нуждата от подобен орган бих искал да споделя един горчив опит с тях.

На 29.03.06. защитих PhD в Есен (Германия), а от 01.04.06. съм на работа в ПУ. Оказа се, че немската степен "Доктор" не се признава тук и тя трябва да бъде легализирана през ВАК. Безропотно козирувах на всичките им изисквания и към края на април подадох всичките документи във ВАК - София, чакайки одобрението им, че ставам за БГ-доктор :). Чакане, чакане, чакане... преди около месец разбрах, че президиума на ВАК бил разпуснат и развитие до края на септември, началото на октомври не се очаква, а аз ще остана да бъда "непризнат" доктор в БГ средите. Всъщност тяхното признание се свежда до едни 120 лв./месец, които ПУ ще добавя към заплатата ми ако съм "Доктор". Това процентно към около 300 левовата ми заплата ще дойде добре дошло, нали :).

Ако ПУ не възстанови тази сума със задна дата след като легализирам немския си "Доктор" (а това няма как да стане) ще има едно открито писмо до ВАК (Министерски съвет), в което да попитам какъв недостатък или бъг очакват в немската ми диплома и защо след като им играя точно по правилата губя пари... От друга страна ПУ негласно признава степента ми, понеже вече ми се "гласува доверие" да водя лекции, което е приоритет само на поне доктори.

Само за сравнение/куриоз, когато преди около 5 години отидох с документите си за средно (от ОМГ Пловдив) и висше (от ПУ) образование немците ги копираха и сложиха в съответните папки - никой не тръгна да се осъмнява, проверява или легализира. Може би са респектирани от образователната ни система, знае ли човек :)
Активен

Светослав Енков

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1864
  • Shark's Home Page
Re: ВАК
« Отговор #1 -: 15.07.2006, 13:00:27 »

За ВАК е ясно, че са бавни и велики!

ПУ би следвало да ти възстанови парите със задна дата, това поне може да се провери след разговор с главния счетоводител. Дано да е еъзможно, защото това са 5-6 месеца по 90-100 лв (120 са с данъка), което е почти 2 заплати отгоре.

За водене на лекции- не знам как е в ХФ, но във ФМИ може с решение на ФС, за не повече от 3 поредни години и главен асистент без PhD да води лекции, след което или се назначава хабилитиран или се водят от хабилитиран преподавател тези лекции (т.е. този период е гратисен, за да се подготви хабилитиран, който да ги води, ако в момента е имало гл. асистент, способен да ги води). Така че ти си в пълното си право да си водиш лекциите си.

Пожелавам ти успешна развръзка на казуса с ВАК. За съжалене са много бавни нещата с бюрокрацията в България.
Активен

mircho

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 335
Re: ВАК
« Отговор #2 -: 15.07.2006, 15:01:08 »

...За водене на лекции- не знам как е в ХФ, но във ФМИ може с решение на ФС, за не повече от 3 поредни години и главен асистент без PhD да води лекции, ...

Светльо, това не знам откъде го измисли.... Може би имаш предвид някое "древно" решение на ФС - отпреди новия Закон за висшето образование (от 1995 г. ).  Лекциите могат да се четат само от хабилитирани преподаватели и до 30% от лекциите - и от нехабилитирани с докторска степен.
Активен

Светослав Енков

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1864
  • Shark's Home Page
Re: ВАК
« Отговор #3 -: 15.07.2006, 16:23:58 »

Не претендирам да съм абсолютно точен, ако съм се объркал - приемете моите извинения. Иначе и аз мисля, че лекции трябва да се четат само от хабилитирани лица, това им е и работата...
Активен