argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Славянска или Българска Филология  (Прочетена 4252 пъти)

infinity

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14

Здравейте, тази година кандидатствах и ме приеха Славянска Филология  с Полски език. Няколко стотни не ми достигнаха за Българска Филология и се чудя да участвам ли на второ класиране или да се запиша. Моля ви ако може да ми кажете какви са предимствата и недостатъците на двете филологий, както и коя е по добра като специалност според вас.
     Благодаря ви предварително за отоговорите.   :-) :-)
Активен

Crystal

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 322
Re:Славянска или Българска Филология
« Отговор #1 -: 04.08.2009, 14:21:06 »

Здравей :-) Аз уча СФ и мога да ти кажа, че двете специалности много си приличат. Учебната програма на СФ е същата като на БФ + изучаването на съответния славянски език, затова според мен СФ е по-добрият вариант. Не е изключено тази специалност да не ти хареса, но в такъв случай имаш възможността да се прехвърлиш в БФ.
Активен

imvera

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 107
« Отговор #2 -: 05.08.2009, 09:29:25 »

СФ е единтвената специалност във Филологически факултет,в която с  резонните 4 години се дипломираш като магистър...Никак не е за подценяване,нали?
Активен

tonitab

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
« Отговор #3 -: 05.08.2009, 13:59:32 »

СФ по учебен план е пет години,без бакалавърска степен,а директно магистър.Хубава е специалността,особено полския и чешкия профил.По мое време,а аз завърших преди пет години,от полската и чешката група постоянно ходеха на обменни програми в Полша и Чехия-аз лично страшно им завиждах за това нещо.В момента не знам как стоят нещата с преподавателите,но на мен ми беше интересно-имам предвид предметите,които бяха общи за курса,не мога да изкавам мнение за тези по език,защото не ги познавам.Но това,което помня като коментари на колегите от моя курс с полски-много ги стягаха и учеха наистина много сериозно,можеха да се похвалят,че са успели да овладеят доста добре езикеа
Активен

infinity

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 06.08.2009, 19:50:22 »

Благодаря ви много затова,че се отзовахте и ми отговорихте.  :-) :-P
Активен

Антония

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 343
  • филологически факултет
« Отговор #5 -: 08.08.2009, 08:53:19 »

Аз уча Българска филология.Полския език е доста труден, чешкия също,но си струва усилията. Зависи разбира се с какво искаш да се занимаваш, но със Славянска филология има повече шансове за реализация.
Активен

infinity

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 10.08.2009, 19:29:41 »

Благодаря отново на всички който се отзоваха. Днес се записах в СФ ;)
Активен

loveman

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
« Отговор #7 -: 12.08.2009, 12:50:46 »

Здравей! Аз съм студент по българска филология и съм доволен, че избрах тази специалност. Струва ми се много престижна. За мен е много важно първо да владееш относително добре родния си език писмено и устно, а после можеш да изучаваш и други езици. Успех на всички нови студенти от ПУ!
Активен

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
« Отговор #8 -: 12.08.2009, 16:13:14 »

Аз съжалявам , че чак сега виждам тази тема , но само с няколко думи искам да ти кажа , че със сигурност си направила правилния избор, като си предпочела славянска филология , за което получаваш моито поздравления .
Изобщо няма нужда да изтъквам предимствата на тази специалност спрямо българска филология,сама ще се убедиш в процеса на обучение .
Аз също уча славянска филология с чешки език и преди месец и половина се върнахме от Чехия с моите колеги и приятели , колегите от полската група бяха пък в Полша , всички бяхме за 4 месеца и си изкарахме неверояттттннооо , научихме много , запознахме се с уникални хора и изживяхме нещо много вълнуващо , което колегите от БФ не могат  , тъй като не учат езици ... но всеки прави своя избор - а ти си направила правилния !
И не се стряскай като ти казват , че езкикът е труден - няма лесни езици , ако искаш да ги знаеш добре ! Просто бъди редовна на практическите упражнения , учи и се интересувай , и няма да ти е трудно ! :-)
« Последна редакция: 12.08.2009, 16:17:33 от *** »
Активен

~SorroW~

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
« Отговор #9 -: 24.08.2009, 18:07:02 »

Здравейте, тази година кандидатствах и ме приеха Славянска Филология  с Полски език. Няколко стотни не ми достигнаха за Българска Филология и се чудя да участвам ли на второ класиране или да се запиша. Моля ви ако може да ми кажете какви са предимствата и недостатъците на двете филологий, както и коя е по добра като специалност според вас.
     Благодаря ви предварително за отоговорите.   :-) :-)

Infinity при мен нещата бяха абсолютно същите.БФ беше на 1 място и на мен не ми стигнаха няколко стотни.Но и аз реших да запиша Славянска филология (само че аз съм със сръбски :-) ) . Но и аз започвам да мисля че сме направили правилен избор ... :-)
Активен
~ В истината има повече красота,дори когато красотата е отвратителна ! ~

zaraliika

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 22
« Отговор #10 -: 24.08.2009, 18:12:16 »

Изглежда че при доста хора е било така :-) И на мен първо ми беше Българската филология, но се записах в Славянската без да чакам следващи класирания.С чешки съм :-)
Активен

p6ebem

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 219
« Отговор #11 -: 25.08.2009, 16:17:37 »

Здравейте!
Не знам дали вече не е прекалено късно, но все пак и аз искам да ви споделя, че ако сте записали славянска филология няма да сжалявате, защото после ви се отварят много повече възможности за развитие освен учител по български език и литература, какъвто всъщност можете да станете и след завършване на слав. филология. В момента аз например работя на морето в областта на туризма и емоциите са много големи и много приятни. Вярно е, че нашата специалност е малко по-трудна от БФ, но както каза Lilith - винаги можете да се прехвърлите :)
Активен

Ronsi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12
  • Колкото повече,толква повече...!
« Отговор #12 -: 30.08.2009, 01:18:26 »

Изглежда че при доста хора е било така :-) И на мен първо ми беше Българската филология, но се записах в Славянската без да чакам следващи класирания.С чешки съм :-)

здравей аз съм Рони приятно ми е и аз мисля че сте направили правилния избор...и аз съмс  чешки колежки сме  :wink: :wink: :-) :roll:
Активен
БъДи ТовА, кОеТо Си!

aksiniq

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
« Отговор #13 -: 10.09.2009, 18:17:18 »

Здравейте и от мен Аксиния  :-) може ли някой да ми обясни какво означава /резонните 4 години, а излизаш магистър/ защотото го прочетох по нагоре, говоря за Славянската филология не се ли учи 5 години  :-) Благодаря предварително :-P
Активен

tonitab

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
« Отговор #14 -: 11.09.2009, 15:52:43 »

Ами не ми се вярва да има промяна в учебния план на специалността и вероятно е една от 2 или 3 специалности в ПУ,които се учат задължително 5 години.Освен СФ,правото е с директна магистърска степен-5-годишен учебен план,а възможно е и Балканистика да е по същия начин-за нея не съм сигурна.Всички други специалности се изучават 4 години и се излиза със степен Бакалавър
Активен

aksiniq

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
« Отговор #15 -: 11.09.2009, 16:05:56 »

Благодаря ти  :-)
Активен

ViDoLoVa

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 17.09.2009, 15:18:23 »

Здравейте и от мен.Забелязах,че моята ситуация тази година с кандидатстването е сходна с тази на повечето хора тук.И на мен първо желание ми беше БФ - няколко стотни не ми достигнаха на първо класиране,но пък за сметка на това ме приеха СФ с Полски език.В началото ми беше голям филм,защото си нямах на идея какво се изучава и ми беше пълна мъгла цялата история.Но след като се консултирах с вече бившите си учители,те ме надъхаха още повече и реших да я запиша.Искрено се надявам да не съжалявам! :y:
Активен
JusT Do It!