Здравейте,
Аз не съм студент... нито кандидат-студент... аз съм ученик. Тази година ще съм в единадесети клас. Дори не съм в паралелка, свързана с информатиката - художник съм (е, поне някакво подобие на такъв), при това в СОУ, а не специализирано училище. Всъщност, дори и да бях в паралелка "Информатика", едва ли това щеше много да промени живота ми, предвид това, на какво ниво е образованието по въпросния предмет (тоест - слабо. Поне в моето училище).
За това пък проявявам интерес към компютрите още от девет годишен. За съжаление, от тогава до преди година и половина нямах щастието да имам компютър у дома, и както можете да се досетите - не съм научил много. Като бях на тринадесет се хвалих с това, че знам малко HTML пред наборите. ;) За щастие, за последната година и половина научих наистина много - Вече 13месеца използвам UNIX подобни системи (през последните осем се любувам на FreeBSD), което за мен си е постижение, ако трябва да се сравнявам с други мои връсници. И разбира се, както може би всеки един, докоснал се до света на Свободния софтуер и софтуера с отворен код, аз проявих интерес към програмирането.
Тук вече става лошо. Поради лични причини, така да се каже, от пети до.. ъх.. девети клас бях зарязал ученето почти изцяло (за да бъда малко по-конкретен - попаднах в т.нар. "лоши компании"). Следователно и знанията ми по математика са... нищожни. В момента разбира се си бия главата с два-три камъка, но това не е от съществено значение. Дори претърпях унижението да си взема учебник по математика за пети клас, за да започвам да наваксвам. Знаете - нещата в тази област са "навързани" - ако не знаеш числата - няма да можеш да събираш и изваждаш. Ако не можеш да събираш - няма да можеш да умножаваш и делиш. И прочие.
И искам да ви попитам... вие, като математици и програмисти, смятате ли, че въобще е възможно за следващите (има-няма) две години да наваксам изпуснатото и да стигна нивото на останалите кандидат студенти, чиито знания по математика са отлични? Зная, че в ПУ на изпита по информатика няма решаване на задачи (до колко това е правилен подход може да се спори, не съм достатъчно компетентен, за да изразя мнение, разбира се) но въпреки това, прегледах програмата и видях доста усилено изучаване на математика. А във ФМИ при СУ вече е "ад" - само примерните им кандидат студентски изпити карат стомаха ми да се свие ;).
В самото програмиране също се изисква математика. Разбира се, зависи какво точно правиш, но все пак са доста тясно свързани. Мисленето на математик, логиката на метематик доста помагат, в това се уверих сам.
Въпреки всичко, аз много искам да се науча да програмирам. Профисионално. Искам с това да си изкарвам хляба. Но ми е трудно да повярвам в себе си, трудно ми е да повярвам, че ще придобия това мислене на математик за толкова малко време.
Какво мислите? Дали е възможно да успея? Какво ще ме посъветвате - от къде да започна?
Ще съм благодарен за всяко компетентно мнение.
Благодаря.
П.С.
Извинявам се, ако съм нарушил някак правилата в тези форуми чрез въпроса си, който де факто няма много общо с ПУ като институция. Пиша тук, защото смятам евентуално да кандидаствам точно в ПУ. Не за друго - просто обичам Пловдив, макар и да съм от друг край на България.