argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Функционално програмиране с Haskell  (Прочетена 1662 пъти)

my_form

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45

Какво смятате за езика Haskell? Кое е най-полезното му приложение или област, в която може да бъде предпочетен?
Активен

Trainer

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
Re:Функционално програмиране с Haskell
« Отговор #1 -: 19.11.2009, 13:26:43 »

Явно хората, които посещават форума не пишат на този език.
Без да съм писал и аз на Haskell, мисля че той може да се прилага навсякъде, където функционалното програмиране е приложимо. А функционалното програмиране си е един различен начин на мислене и то доста интересен.
Ако вече не си видял, ето някои програми писани на Haskell
Активен

NeshtoSeSluchi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 209
Активен
Форум на свободата в ПУ: http://smfc.xaxa.eu

thevilscot

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Функционално програмиране с Haskell
« Отговор #3 -: 21.11.2009, 22:47:13 »

Добър ресурс за функционално програмиране е безплатната книга Structure and Interpretation of Computer Programs (http://mitpress.mit.edu/sicp/). Написана е разбираемо и макар да не е с акцент върху Haskell е полезна за всеки начинаещ (а може би и напреднал) информатик.

Езика използван в книгата е Scheme (лисп подобен език). Идва си заедно със среда (Dr. Scheme) удобна за учебни цели.

Езикът Scheme и книгата Structure and Interpretation of Computer Programs се използват от доста чуждестранни университети за базовите лекции свързвани с навлизане в програмирането (може би съответстието на Основи на Информатиката в ПУ). Според повечето германски университети функционалното програмиране е по-подходящо за навлизане в информатиката от тук използваните езици C++ или Java, защото развива по добре така нареченото "базово програмистко мислете" ;). Терминът "програмистко мислете" може да се тълкува различно но нека кажем че усета за използване на рекурсия и lambda-изрази при преминаване от функционален език кум C++ или Java вече е налице.
« Последна редакция: 21.11.2009, 22:48:51 от thevilscot »
Активен