argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: В Университета само с един тест  (Прочетена 1785 пъти)

S.Cvetkov

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 433
 • Самуил Ц.
  • Стундетски съвет при ПУ "Паисий Хилендарски"

"В Университета само с един тест


Софийският университет променя драстично правилата за прием на кандидат-студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест. Първо това ще важи за хуманитарните специалности и влиза в сила от следващата учебна година. Целта е да се спре масовата истерия по явяването на поредица от конкурси. А ще удари и частните уроци. За тазгодишните кандидати ще има 3 сесии за прием. "
Статията е от news.bg


Какво мислите за това да се влиза в университета само с 1 тест?

Няма ли това да се отрази на обучението по някакъв начин?
Ще рефлектира ли върху преподавателите и след това върху студентите?
Това ще се отрази ли на пазара на труда и икономиката?
Активен
С. Цветков

Стефан Николов

 • Глобален Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122
 • lowstef
  • Блогчето ми
Re:В Университета само с един тест
« Отговор #1 -: 26.11.2009, 09:51:55 »

Това работи там, където нямат "специалности". В САЩ си имат един САТ само и се оправят. Но в рамките на един университет има адекватна конкуренция. Ако се направи тук всичко живо ще се напъне първо за Право, Маркетинг и МИО. И ще стане така, че по-умните и кадърните ще завършват все едно и също, а за другите неща (които също са много важни, а и преспективни, но са по-малко популярни) няма да има хора. Не и кадърни такива. Все едно един футболен отбор да събере 6 от най-добрите нападатели на света, а за защитата да съберат една шепа резерви от Б група за по-евтино. Докато кандидат-студнетите нямат адекватна информация (а така не само, че не им се дава, а понякога дори се пречи на опитите да им се даде) тази идея ще е убийствена.

Номерът не е всеки университет да има само по един тест, който да важи за всички, а за всеки едни предмет да има само един национален изпит, който да важи за всички университети. Американската САТ система така работи, а при нас има добри преспективи за матурите (все още има какво да се оправя и по тях, но поне посоката им е правилна).
Активен
Физически Факултет

chakalska

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 16
Re:В Университета само с един тест
« Отговор #2 -: 01.12.2009, 11:31:59 »

Разбира се, че ще се отрази - та това е 1 тест, разбира се, че ще е по-лесно, но в крайна сметка идеята не е само да влезеш в университет и да си живееш живота, идеята е да научиш нещо и според мен това не е решение. По-лесно и ще се проверяват, но за какво трябва да има улесненение? Примерно в Първи курс се изучава, изучават предметите от кандидат-студентските изпити и имаш една основа, която се доизгражда.
Върху преподаватели и студентите ще рефлектира, защото преподавателите ще имат трудната задача да ги научат първо на основни неща след това да градят, а няма достатъчно време за това. Студентите в днешно време не им се учи грам, така че ще има повече скъсани, няма да могат да научават навреме и така....
Тук в България ни е добре с тези всички кандидат-студентски изпити - определено се учи повече, отколкото за тест.  И да, смятам, че ще се отрази на пазара на труда и икономиката. И няма да излизат толкова квалифицирани, а ще имат диплома като всички - същата работа като да те е страх да идеш при доктор в днешно време - кой знае как си е взел изпита??
Просто не е добра идея :)
Активен
„Нищо не разкрива по-добре характера на човека, колкото това, на което се смее.”