Привет,
и добре дошла в групата на обърканите
На тази връзка можеш да намериш информация за приравнителните скали
http://slovo.uni-plovdiv.bg/?page_id=1126 Първо, за разликите между Пловдив и София. Пловдив е прекрасен град, студентите придават голяма част от колорита му, университетът е на много високо ниво. Не бива да мислиш, че София, бъдейки столица, предлага "по-висше" висше образование. Всичко зависи от твоята мотивация и от личния ти стимул. Ако искаш да се развиваш, в Пловдив има прекрасни преподаватели, които никога няма да ти откажат подкрепа. Отношенията в Алма матер са по-задушевни, по-конкуренти!
По отношение на специалностите, щом не искаш да учиш литаратури, филологията не е за тебе наистина. Но пък за да познаваш добре един език, трябва да се запознаеш и с народопсихологията на носителите му, а това неизменно става чрез литературата. Разгледай плановете на занятията, в сайта на филологическия факултет има подробна информация, и прецени. Ако си се спряла на смесена лингвистика, моят съвет е да се ориентираш към западен и славянски език, защото е по-печеливша и по-рядка. Освен това ПУ има спогодби с много университети в славянски страни и можеш да се възползваш и да попътуваш, да учиш езика в естествената му среда.
Що се отнася до информационните технологии, по мое мнение - което в случая не бива да считаш за меродавно, понеже аз съм пристрастена към филологиите - аз смятам, че се получава едно разкъсване между два полюса и вероятно ще е доста объркващо! Но пък тенденциите вървят към компютъризиране на всичко, а защо не и на езика!
Ако имаш други въпроси, заповядай. С удоволствие ще се опитам да ти помогна!
Поздрави: Деси