argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Специалност МАТЕМАТИКА  (Прочетена 3424 пъти)

Emi

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 339
Специалност МАТЕМАТИКА
« -: 03.09.2006, 15:14:45 »

Здравейте!
  Приеха ме специалност МАТЕМАТИКА тази година и съм тотално объркана! Получавам информация отвсякъде и вече незнам какво да мисля! Е, да, най-добре щеше да е да бях изкарала хубава оценка и да вляза поне математика и информатика, но балът ми стигна само за тази специалност (изключвам задочното обучение).
Така: има ли някой тук във този форум, който е в специалност МАТЕМАТИКА? Можете ли да ми кажете какви възможности (освен даскал по математика   :roll: ) предлага тя? Ако въобще има друга възможност :|
Чувала съм, че няма значение каква специалност си във ФМИ, защото може чрез свободноизбираемите дисциплини, да се специализираш в каквато искаш насока, специално информатическа. Така ли е и с МАТЕМАТИКАТА, защото това все пак е математика.... и незнам, дали ще имам накаква хубава реализация след това :| Обмисляла съм и вариант преместване в друга специалност, но незнам дали това ще е възможно, по-нататък....
Ще бъда много благодарна, ако някой изкаже мнението си за тази специалност, каквото и да е! :-)
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 335
Re: Специалност МАТЕМАТИКА
« Отговор #1 -: 03.09.2006, 17:04:27 »

Здравейте!
  Приеха ме специалност МАТЕМАТИКА тази година и съм тотално объркана! Получавам информация отвсякъде и вече незнам какво да мисля! Е, да, най-добре щеше да е да бях изкарала хубава оценка и да вляза поне математика и информатика, но балът ми стигна само за тази специалност (изключвам задочното обучение).
Така: има ли някой тук във този форум, който е в специалност МАТЕМАТИКА? Можете ли да ми кажете какви възможности (освен даскал по математика   :roll: ) предлага тя? Ако въобще има друга възможност :|
Чувала съм, че няма значение каква специалност си във ФМИ, защото може чрез свободноизбираемите дисциплини, да се специализираш в каквато искаш насока, специално информатическа. Така ли е и с МАТЕМАТИКАТА, защото това все пак е математика.... и незнам, дали ще имам накаква хубава реализация след това :| Обмисляла съм и вариант преместване в друга специалност, но незнам дали това ще е възможно, по-нататък....
Ще бъда много благодарна, ако някой изкаже мнението си за тази специалност, каквото и да е! :-)

Не специалност Математика, а специалност Математика и информатика ти дава ценз за учител (но не те задължава да работиш като учител).

Не само чрез избираемите и факултативните дисциплини можеш да се специализираш в желана област. Можеш вместо да избираш от предлаганите избираеми дисциплини да посещаваш курсове от специалност Информатика, които ги няма в учебния план на специалност Математика, и да полагаш изпити върху тях. По този начин ще си изучавала всичко, което са изучавали информатиците, но ще бъдеш предпочитана от работодателите заради повечето математики, които си учила.

Може след първата година да се кара паралелно и втора специалност.

Не забравяй, че след бакалавър по математика много лесно се завършва магистратура по информатика,  икономика и др.

А за реализацията ето какво пише в http://www.vobg.net/article.php?id=1477:
"... 10-годишният наплив към хуманитарни, икономически и специалности от областта на обществените науки пренасити пазара. По данни на Агенцията по заетостта в края на 2003 г. най-малък е делът на безработните висшисти с дипломи по математика, естествознание и в селскостопански дисциплини.
Икономическият институт на БАН наскоро представи проучване, според което рязко спада търсенето на юристи и икономисти - под 12% от заявките на работодателите, а се увеличава търсенето на технически специалности - над 1/3 от свободните работни места. Две години по-рано техният дял е бил 1/5..."

Накрая искам да кажа на всички новоприети студенти във ФМИ, че на 2 октомври 2006 г. след официалното откриване на учебната година (от 11 часа в градската концертна зала) от 14 часа във втора аудитория на новата сграда на ПУ първокурсниците ще бъдат посрещнати от деканското ръководство, преподаватели и студенти от по-старшите курсове и там ще имате възможност да се информирате за всичко.
« Последна редакция: 03.09.2006, 17:23:43 от mircho »
Активен

Stilgar

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 843
« Отговор #2 -: 03.09.2006, 22:09:10 »

Stiga s toia strah ot matematikata be!
Vsichko e matematika!
Programiraneto e matematika!
Mnogo hora prosto ne stopliat kva e vruzkata i si misliat che matematikata sluji "za reshavane na zadachi"
Emi ne e taka, vsichki teia zadachi sa doshli ot niakude v jivota. Da ne mislite che niakoi sedi i si gi izmislia shtoto go kefi?

I nai-vajnoto za vseki student vuv FMI:
KAKVOTO I DA STAVA NE SLUSHAITE NAIDEN!
Активен
"Човек винаги трябва да си прави background" - Lia

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #3 -: 03.09.2006, 22:27:02 »

Каквото и да става, слушайте само вътрешния си глас, той знае най-добре!
Активен

Emi

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 04.09.2006, 18:06:42 »

А кой е Найден :? Е, благодаря за мненията, особено благодаря на декана на ФМИ, за окуражаващия отговор. Да видим каква съдба ме чака като студентка във ФМИ :roll:
Активен

asdfg

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 30
« Отговор #5 -: 08.09.2006, 17:03:49 »

Еми аз съм математика :) Освен това каде е откриването нищо друго не ми е ясно.Така че може да кажеш това което ти знаеш и относно учебният график и разпределението по дни и стаи ме интерисува !;)
Активен

(>',')>LIA<(','<)

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1316
  • :))
    • a lil' something something
« Отговор #6 -: 08.09.2006, 18:31:15 »

Здравейте!

Не специалност Математика, а специалност Математика и информатика ти дава ценз за учител (но не те задължава да работиш като учител).

Не само чрез избираемите и факултативните дисциплини можеш да се специализираш в желана област. Можеш вместо да избираш от предлаганите избираеми дисциплини да посещаваш курсове от специалност Информатика, които ги няма в учебния план на специалност Математика, и да полагаш изпити върху тях. По този начин ще си изучавала всичко, което са изучавали информатиците, но ще бъдеш предпочитана от работодателите заради повечето математики, които си учила.

Може след първата година да се кара паралелно и втора специалност.

Не забравяй, че след бакалавър по математика много лесно се завършва магистратура по информатика,  икономика и др.

А за реализацията ето какво пише в http://www.vobg.net/article.php?id=1477:
"... 10-годишният наплив към хуманитарни, икономически и специалности от областта на обществените науки пренасити пазара. По данни на Агенцията по заетостта в края на 2003 г. най-малък е делът на безработните висшисти с дипломи по математика, естествознание и в селскостопански дисциплини.
Икономическият институт на БАН наскоро представи проучване, според което рязко спада търсенето на юристи и икономисти - под 12% от заявките на работодателите, а се увеличава търсенето на технически специалности - над 1/3 от свободните работни места. Две години по-рано техният дял е бил 1/5..."

Накрая искам да кажа на всички новоприети студенти във ФМИ, че на 2 октомври 2006 г. след официалното откриване на учебната година (от 11 часа в градската концертна зала) от 14 часа във втора аудитория на новата сграда на ПУ първокурсниците ще бъдат посрещнати от деканското ръководство, преподаватели и студенти от по-старшите курсове и там ще имате възможност да се информирате за всичко.

Въпросът ми е директно към Мирчо. Спомена, че през първата година можеш да избираш курсове вместо от избираемите дисциплини. Би ли ми казал малко повече по въпроса и налага ли се да подаваш някакви специални молби, ако да-къде и като цяло всичко, което знаеш. Аз съм в математика и информатика и определено имам афинитет към информатиката, така че ще съм благодарна за инфото.
Всъщност- нека всеки, който знае нещо да отговори.

Както казват Бънди - Thanks Dad(благодарско...без тате)

~LIA~
Активен
ЛИЯ - Професионален заек и кралица.
Going to a food addiction rehab in the nearest possible future.

(>',')>LIA<(','<)

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 08.09.2006, 18:34:19 »

Еми аз съм математика :) Освен това каде е откриването нищо друго не ми е ясно.Така че може да кажеш това което ти знаеш и относно учебният график и разпределението по дни и стаи ме интерисува !;)

Като спомена откриването - има ли смисъл да се ходи изобщо. Не съм чак толкова свободна, че да ходя на безсмислени празненства. Разбирам, че е въпрос на уважение, но в сигурно ще е тъпкано и ...тъпо(съжалявам). А, относно графика и стаите, и т.н. - как да разберем точно къде да идем още първия ден и което е по-важно за мен- още от първия ден ли почваме да учим АКТИВНО???

~LIA~
Активен

mircho

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 335
« Отговор #8 -: 08.09.2006, 18:57:17 »

Dantes'maze, след официалното откриване на учебната година (11;00 ч. на 1 октомври в Концертна зала на Пловдив) ще има среща на първокурсниците от ФМИ с ръководството (от 14:00 ч. във 2 аула на Новата сграда на ПУ) - там ще получиш отговори на всичко, което те вълнува, например подават ли се и до кого молби за еди какво си:)...
Активен

OpenBSD

• Гост
« Отговор #9 -: 08.09.2006, 22:38:33 »

Програмата и стаите можеш да разбереш седмица преди началото на учебните знятия или "грозния" сайт на ФМИ. А също така можеш да си вземеш копие от ксерокса до 2-ра аудитприя.
Активен

(>',')>LIA<(','<)

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 09.09.2006, 08:50:43 »

Програмата и стаите можеш да разбереш седмица преди началото на учебните знятия или "грозния" сайт на ФМИ. А също така можеш да си вземеш копие от ксерокса до 2-ра аудитприя.

Kak obicham, kogato horata se hvashtat za edna duma("grozen" v slu4aq)! No ina4e - blagodarq za informaciqta, 6te te 4erpq sladoled i blizalka(tuk nqma i kapka ironiya....prosto samata az obicham tezi neshta i mislya, che stavat za cherpene).

~LIA~
Активен

Nikolay Manchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 185
    • http://www.manchev.org
« Отговор #11 -: 09.09.2006, 16:35:15 »

No ina4e - blagodarq za informaciqta, 6te te 4erpq sladoled i blizalka

Айде, доц. Мекеров се уреди :)  :-D :-D :-D
Активен

(>',')>LIA<(','<)

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 09.09.2006, 20:46:50 »

Krai - veche nyama da govorya!!! Vie tuk ste nyakakvi konspiratori. Karate me da se izlagam pred prepodavateli i prochie, i haide posle Lia da e loshata. Docent???Chestito, a na men - drugiya pyt da si dyrja lepenkata na ustata malko po-plytno zalepena :).

~LIA~
Активен

Emi

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 09.09.2006, 20:55:00 »

Е, споко дееее!!! Че ти откъде да знаеш  :wink: На всеки може да се случи  :wink:
Активен

(>',')>LIA<(','<)

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 09.09.2006, 21:01:36 »

Che koi izglejda nespokoen??Az?MOA???NEVA :roll:

Vse pak dyrja na kazanoto v predniya si post.  Zip & lock it up and forget about me :).

~LIA~

P.S.>>>Otivam da se si zariya glavata v pyasyka i da tyrsya svetulki po vreme na severnoto siyanie v Sibir
Активен