argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Нов сайт за студентите от ФМИ  (Прочетена 3824 пъти)

Cadence

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19

http://www.fmi-pu.com  :wink:
Това е най-новия сайт създаден в помощ на студентите от ФМИ. В сайта може да намерите доста полезна информация, която е достъпна след регистрация. За да се регистрирате е нужно да напишете ЕГН и факултетен номер. Информацията може да не бъде попълнена във случай, че след като подадете молбата за регистрация се свържете със администратора във Skype (панела най-долу вляво) и там да напишете споменатата по горе информация.

В момента в сайта има информация и файлове само за специалност БИТ.
Ако сте от някоя друга специалност и желаете да имате раздел в който бързо и лесно да споделяте полезна информация свързана с вашата специалност, моля свържете се с нас на admin@fmi-pu.com или skype: fmi-pu.com
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
  • турбу идиот
Re:Нов сайт за студентите от ФМИ
« Отговор #1 -: 25.04.2010, 17:28:57 »

без https какво егн искаш да си пиша там?
Активен
пръвуписан селянин, трол, ламер, ФМИст (за жалост/радост)

Cadence

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 25.04.2010, 18:02:44 »

без https какво егн искаш да си пиша там?

ЕНГ-то е само за потвърждение от администратора. Разглежда се от него след което се изтрива и не остава никаде в сайта! Пък като толкова много държиш на сигурността пиши в skype..!!  :wink:
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #3 -: 26.04.2010, 18:18:54 »

Здравей Cadence,
Поздравления за инициативата! Би било полезно обаче адреса на сайта да е нещо си .uni-plovdiv.bg. Това показва принадлежност към ПУ и така съдържанието което генерирате ще се трупа като актив на ПУ. Виж за повече информация например това:
http://www.webometrics.info/methodology.html
Успех.
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • турбу идиот
« Отговор #4 -: 26.04.2010, 18:36:37 »

като идея на место егн да вържете епоща+факН? С  проверка при регистрация дали факН е регистриран. Регистрация по епоща и след това попълване на ръка факултетния номер за проверка на (каквото е там) валиден само за сесията. Респективно не можеш да проверяваш различен от първия факН който си въвел. Това с цел да не гледаш чуждата бака.
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #5 -: 26.04.2010, 23:51:44 »

В допълнение към предложението на Наско мога да предложа помощ с хостинга, който ще се намира на сървър в мрежата на ПУ и академичната мрежа като цяло (за който между временно отново Наско може да даде повече информация). ;)
Активен
Too short signature limits.

Cadence

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 27.04.2010, 00:36:51 »

като идея на место егн да вържете епоща+факН? С  проверка при регистрация дали факН е регистриран. Регистрация по епоща и след това попълване на ръка факултетния номер за проверка на (каквото е там) валиден само за сесията. Респективно не можеш да проверяваш различен от първия факН който си въвел. Това с цел да не гледаш чуждата бака.

Ако успееш да си обясниш това което написа....ще ти кажа браво! Щом толкова се притесняваш за "баката" си приятелю, не си давай изискваната информаци. И ако можеш да реализираш нещо по-добро го реализирай, вместо да плюеш труда ни...!!!  :wink:
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #7 -: 27.04.2010, 00:44:23 »

Ами аз мога да добавя само, че сайта ще се хоства и по native IPv6.
antoniy, подкрепям предложението ти и обещавам да помагам с каквото мога. Хубаво ще е ако студентите инвестират усилията си и времето си в продукт, който ще е полезен на ПУ и после коствено пак за тях... нещо като реинвестиране на know-how.
Сайтове като fmi-pu.com, ss-pu.org, fmi-plovdiv.org с ясна насоченост към ПУ аудитория би било чудесно да се разполагат на UNI-PLOVDIV.BG домейн, пък било то хоствани и извън ПУ, за което не виждам много смисъл*. Бях изключително силно изненадан, когато от любопитство преизчиских рейтинга на ПУ във www.webometrics.info и разбрах, че около 98% от рейтинга на ПУ идва от този форум.... което е естествено, понеже този форум сигурно пуска 98% и от съдържанието на ПУ в интернет. Това са важни неща, които тепърва ще започнат да се мислят от управленците на ПУ.
Примерно друго интересно предложение, в което може да се налее студентска енергия и/или ентусиазъм е http://students.uni-plovdiv.bg, където Васко разработва "Учебни материали (неофициални)" за неговия факултет.

* свързаността на ПУ е 1 гигабит до София/България и EU ВУЗ-ове и няколко стотин мегабита интернет. Освен това тези ресурси стоят неизползвани и лишени от съдържание/смисъл... освен това хостинг в ПУ ще ви излезе free

antoniy, ако потръгнат нещата за които пишеш, ще помислим за hardware upgrade на хостинга ;-)
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #8 -: 27.04.2010, 00:50:22 »

Cadence, гледам че във Focus има регистрирани 4709 потребителя. Студентите се регистрират в системата чрез ЕГН/фак.N, които се удостоверяват от централната база данни на ПУ. В предвид гонене на универсална и гъвкава оторизация, защо не помислите за оторизация примерно от Focus. Мисля, че ако ползвате Challenge-response authentication няма да е в противоречие с досегашната политика, понеже няма да се виждат никакви поверителни данни - пароли, ЕГН-та и т.н.... освен това към базата има подкаран radius, което прави нещата още по-универсални...
Помислете наистина за някакво стиковане и окрупняване.
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • турбу идиот
« Отговор #9 -: 27.04.2010, 00:56:54 »

стандартна регистрация само чрез електронна поща+писмо за потвърждаване.
влиза потребителя и си проверява нещото за което му се иска факН - оценки даречем.
вписва се факН от потребителя системата скрито от потребителя си записва в БД - тоя потребител - тоя факН.
при всяка проверка се вкарва факН - помни се за текущата сесия, предното запомняне е с цел да не се вписва друг факН в следващи сесии- гледане по баките.
сега сигурно искаш и да го нарисувам?

Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #10 -: 27.04.2010, 00:57:21 »

antoniy, ако потръгнат нещата за които пишеш, ще помислим за hardware upgrade на хостинга ;-)
На мен винаги ми се е искало да давам по едно рамо на колеги, които имат подобни некомерсиални проекти. Откакто имам възможност съм отправял предложения неведнъж, но до този момент реално никой не е изявил желание да се възползва, което и недоумявам. Никой хостинг доставчик не би се отнесъл с такова доверие и не би дал такава свобода до колкото ми е известно.

Разбира се, живеем в свободна страна и всеки може да прави каквото сметне за добре. :)
Активен
Too short signature limits.

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #11 -: 27.04.2010, 01:14:31 »

Ами продължавай и разчитай на мен! За мен смисъла от университетския престой/обучение е студентите да могат да пипнат, тестват, развалят и т.н., разбира се това включва и обмен на опит, обсъждане... ако няма желаещи за това то аз и студентите в ПУ сме мноооого отдалечени.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #12 -: 27.04.2010, 10:02:34 »

По принцип проблемът е, че обработката на ЕГН изисква регистрация на собственика на сайта като оператор на лични данни. Сложен и муден (и платен) процес. ПУ е такъв оператор на лични данни, така че Focus е законна. Но в дискутирания сайт е добре да се махне изискването за ЕГН, независимо пази ли се или не се пази. Просто има закони, и все някой ще се заяде, затова не е коректно да се прави на ощипана госпожица създателят на сайта, а просто да махне това изискване за ЕГН. За справка - принудиха личните лекари и зъболекари да се регистрират като такива оператори, защото в справките и в болничните листове и направленията има ЕГН.

За оторизация чрез Focus - добра идея, но трябва да има и достъп до сайта и от кандидат-студенти и други потребители, така че може да се помисли за оторизация и чрез Focus и класическа такава. Да - казано е че, сайта е само за студенти на ФМИ, ама... Не мислите ли че, е редно и преподаватели примерно да имат достъп и да качват и те материали? Или не - това ше е поредният затворен форум за обмяна на "пищови"? Как не се сетих, пък...

Хостингът е най-малкият проблем на всеки вид сайт, важно е съдържанието.

ПП - доста материали имат и авторски права. Мислете и за това. Именно това ме спира да си направя блог и да го натъпча с информация и книги. По закон дори ксерокопирането на учебник е малко проблематично, камо ли сканирането и поставянето му в сайтче (освен, ако изрично не е указано такова разрешение на носителят на правата). Дори на теория, при желание ФМИ може да изиска и домейнът да не е такъв, за да няма двусмислие. Просто споделям мнение, не ви плаша. Идеята да има споделяне на знания и информация е прекрасна - аз искам нашите студенти да са добре информирани, осведомени и обучени. Но не и на всяка цена...
« Последна редакция: 27.04.2010, 10:23:36 от Светослав Енков »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #13 -: 27.04.2010, 10:16:01 »

Разбира се, живеем в свободна страна и всеки може да прави каквото сметне за добре. :)

Антоний, дори и в свободните страни има закони и правила.
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • турбу идиот
« Отговор #14 -: 27.04.2010, 11:14:44 »

за кандидат студенти входящия номер какво е? просто номер или закодирано за какво кандидатства човека? един паралел между факН - година,специалност,р/з обучение, номер на човек.
ако входН е закодиран по сроден начин, при въвеждане на номера автоматично да се зарежда страница с последни новини относно дати за изпити,резултати,опътвания за записване конкретно за специалността.
@енков то за пищови едно кафенце/скайп праят работа - тез общи чатове много заприличват на ирс от едно време (унибг е мъртво междудругото..)
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #15 -: 27.04.2010, 13:41:28 »

Да, но трябва да се изясни първо целта на сайта - дали ще е за затворена група само за конкретни студенти от дадена специалност, лично одобрявани от строг администратор, просто поредният блог-форум за обмен на клюки и материали или нещо по-мащабно и по-достъпно за по-широка аудитория. В последното няма лошо. Все е информация и е от полза, защото наблюдавам как студентите все повече нямат или не искат да намират време да посещават всички занятия или което е по-лошо, не четат и не учат редовно и последователно, чакат да дойде сесията или важното контролно - е, не става така. Затова, всичко което помага и стимулира ученето - го подкрепям, стига да не е в рамките на нормалното и позволеното от закона (който е "врата у полето").

Много често няма и информация за дадени дисциплини и предмети (предимно за избираемите и факултативните) и се получават разминавания и разочарования. От друга страна, все още обучението е "редовна форма", не е "дистанционна" и може би, затова доста колеги-преподаватели си "пазят" материалите, с цел да ви стимулират да посещавате редовно занятията, но не се получава винаги. Или когато ползвате странични материали, не получавате нужното разбиране и оценяване. Сложно е да се прецени.

За това, каква информация да се предоставя персонално, може да се направят настройки и предпочитания, всеки да си ги прави сам, но това изисква модифицирана CMS и доста усилия от админите на системата.
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #16 -: 27.04.2010, 15:51:47 »

Според мен достъпа с парола до знание/информация по-нашите ширини по-скоро цели да прикрие нещо в материала, отколкото нещо, което може да се открадне.

Ако английския не е пречка за студентите, а дипломата не най-важна и основна цел и знаят този линк http://ocw.mit.edu/OcwWeb/web/courses/courses то начина на предаване на знание коренно би се променил.

Този проект, който се обсъжда тук е едно хубаво упражнение за регистрация на домейн и инсталиране на CMS, но за да стане полезен трябва да се случат много други неща, които леко се загатват в тая дискусия.
Активен

ldbl

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
« Отговор #17 -: 12.05.2010, 10:12:50 »

И аз да кажа няколко думи защото темата за момента ме вълнува.
Мисля , че не е редно да се иска ЕГН на такъв тип сайт като - fmi-pu.com
Незнам какво точно ще има на сайта но най-вероятно ще бъдат материали от лекции.
На мен лично много повече ми допада идеята да се създаде сайт подобен на този - http://fmi.wikidot.com/
И да бъде като под-домейн на официалния за университета.
Нещо като wiki за лекции и материали , които могат да се дописват усъвършенстват и не на поселдно място коментират и дискутират от потребителите. Също не е лошо  да се добави и малко функционалност от социалните мрежи.
Лично на мен като задочник сайт в, който могат да се развиват темите по които се учи и да се коментират а дай боже и от преподавате ли ще ми бъде страшно полезен. Но мисля , че такъв тип сайт би бил полезен за всички включително и не студенти.
И бих участвал в развитието му с каквото мога.

А дали да бъде само за реални студетни и за един факултет не мога за взема отношение.
Но мисля, че знанието трябва  да се споделя.
Нали имаше една приказка, че ако аз имам една ябълка и ти имаш една ябълка и си ги разменим пак ще имаме по една ябълка. Но ако имам една идея и ти имаш една идея и  си ги разменим и двамата ще имаме по две идеи.

П.П
Иначе поздарви за труда и сайта.
Просто изказвам мнение как според мен може да се направи още по полезен сайт.
Поздрави
Станислав
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • турбу идиот
« Отговор #18 -: 12.05.2010, 10:24:26 »

Цитат
Предполагам, че знаете какво е множество. Ако не - положението е лошо, защото това е основно понятие и не се дава дефиниция за него.
Много накратко - множеството е набор от елементи; две множества са равни, когато съдържат едни и същи елементи
За пълен набор аксиоми вижте в Теория на Множествата (или в учебника).

горното е от wiki-то, меко казано е несериозно.
качеството на материала се осигурява централизиранo.

Активен

ldbl

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
« Отговор #19 -: 12.05.2010, 11:09:39 »

Цитат
Предполагам, че знаете какво е множество. Ако не - положението е лошо, защото това е основно понятие и не се дава дефиниция за него.
Много накратко - множеството е набор от елементи; две множества са равни, когато съдържат едни и същи елементи
За пълен набор аксиоми вижте в Теория на Множествата (или в учебника).

горното е от wiki-то, меко казано е несериозно.
качеството на материала се осигурява централизиранo.

Качеството на материалите е точно толкова качествено колкото го направят авторите и потребителите.
Но доста от текстовете са точни и много от авторите  им имат добро чувство за хумор.

П.П
Точните текстове са в библиотеката от хабилитирани преподаватели.
Но незнам колко хора ходят и четат в библиотеката и дискутират материала.
Все пак аз изхождам от това че съм задочно и намам време да дискутирам интересно въпроси както много колеги от редовното обучение правят.
Поздрави
« Последна редакция: 12.05.2010, 11:21:18 от ldbl »
Активен