argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: FYI: Подписка  (Прочетена 3886 пъти)

Trainer

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
FYI: Подписка
« -: 02.05.2010, 19:53:23 »

Цитат
Ние, студентите от специалност Информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, настояваме програмата за втори курс, Информатика да бъде променена, така че да имаме достатъчно време за подготовка по важните за един информатик дисциплини. По специално визираме втория триместър, в който дисциплините Геометрия и Вероятности и приложна статистика ни отнемат много време за подготовка, за сметка на една от най-важните дисциплини - Алгоритми и структури от данни.

Подписи: 94.
Подписката е предадена на ръководството на ФМИ в началото на месец април. Отговор все още няма, или поне аз не знам за такъв.
Активен

radko87

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 112
  • Stupid man :D
Re:FYI: Подписка
« Отговор #1 -: 03.05.2010, 14:04:02 »

Аз пък предлагам друга подписка ..... "Дайте ни дипломи, ние нямаме нужда да учим".

Активен
Sun Certified Java Programer/OCJP/ - От Sun спомен нема .....

SG

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
« Отговор #2 -: 03.05.2010, 19:21:16 »

Цитат
Ние, студентите от специалност Информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, настояваме програмата за втори курс, Информатика да бъде променена, така че да имаме достатъчно време за подготовка по важните за един информатик дисциплини. По специално визираме втория триместър, в който дисциплините Геометрия и Вероятности и приложна статистика ни отнемат много време за подготовка, за сметка на една от най-важните дисциплини - Алгоритми и структури от данни.

Подписи: 94.
Подписката е предадена на ръководството на ФМИ в началото на месец април. Отговор все още няма, или поне аз не знам за такъв.

И аз имам едно предложение към втори курс.
Предлагам ви още от сега да си пуснете подписка за трудните предмети трети курс и да започнете да събирате подписи четвърти курс само да дойдете да си вземете дипломите та да не се разкарвате една година напразно,а какво ще кажете? Да Ева и мързела хленчещ да Ева. Живота не е само ходене по чалготеките и щракане с пръсти. Досега не съм чул някой да е умрял от натовареност на програмата във втори курс. Вие тука за 2 триместъра оревахте ортакъла. Стига сте хленчили ами се вземете в ръце!
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #3 -: 03.05.2010, 20:29:35 »

С риск да Ви разочаровам ,това нещо което сте си го наумили ,не можеше да стане през комунизма  ,когато имаше истинско Висше образование, камо ли сега. Но все пак успех!
Активен
Всичко е любов

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #4 -: 03.05.2010, 20:44:04 »

Марине, я дай разяснение, като юрист - имат ли основание такъв вид подписки? Не са ли манипулиране на вече одобрен учебен план? Имат ли шанс юридически?

Не се заяждам с подписалите подписката, наистина ми стана любопитно да го чуя от юрист - студент в нашия ВУЗ, Марин е взимал често компетентно отношение и го уважавам.

В самата подписка не ми става ясно какво означава "програмата за 2 триместър да бъде променена, така че да имате достатъчно време за подготовка по важните за един информатик дисциплини"? Да се махнат тези дисциплини изобщо от учебният план ли? Да се преместят в по-горен курс ли? Да се пренаредят часовете в рамките на триместъра ли? Да се променят плановете на самите дисциплини ли? Това са кредити, брой часове, материал, знания. Какво точно се цели с това искане? Давам идеи какво би следвало да се уточни...
« Последна редакция: 03.05.2010, 20:46:41 от Светослав Енков »
Активен

boh

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
  • турбу идиот
« Отговор #5 -: 03.05.2010, 22:52:48 »

откъде студентите знаят и решават кои са важните за един информатик предмети?
ако те притежават тези знания и компетенции, имали смисъл от пребиваването им в университета?

разгледахте ли си програмата подробно?
каква ви е заетостта през седмицата?

при системна подготовка дори ще имате и време за личен живот.
излишно е да отбелязваме че един студент няма личен живот - той е оттдаден на образованието си.

вместо да се излагате, правете нещо по ползотворно за вас самите.
Активен
пръвуписан селянин, трол, ламер, ФМИст (за жалост/радост)

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 04.05.2010, 01:00:09 »

Кратък отговор.Никакъв шанс. По принцип имат право да искат нещо си .Аз също не харесвах оценката си по Авторско право и исках да се махне този предмет.Но няма абсолютно никакъв начин.Не знам кой прави програмите на информатиците, но при правото хората  ,които се занимават с тези неща са обикновено с над 28- 35 годишен стаж по специалността.Сами разбирате , че да се сменят държавните изисквания за дадена специалност е просто някакъв абсурд.За успокоение в следващите 25-30 години може би ще има някаква промяна ,с нови дисциплини но ,  резки промени( разбирай  часовете от 4000 да станат 3200 примерно -това не може  по никакъв начин! :-)
Активен
Всичко е любов

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 107
  • Ръководител УКЗ към ФМИ
« Отговор #7 -: 04.05.2010, 10:28:26 »

Интересно защо мераклиите да променят програмата на се поинтересуват как става.
Според мен имат два избора:

1) Махат се дисциплините, които не ги кефят и след това не получават дипломи, щото такава специалност НЯМА. Програмата (не седмичното разписание) на една специалност изминава дълъг път, накрая даже има акредитация. Така че след като искат промяна значи специално за тях няма да има дипломиране по специалността.

2) Спират да учат и чакат да нова специалност в която ги няма дисциплините които не ги кефят

Ето нареждат се нещата.

Пък и който се е записъл да следва дадена специалност се е съгласил с нейната програма, но това е друга тема и е за тези дето изобщо знаят защо са решили да учат.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #8 -: 04.05.2010, 12:42:51 »

Към цитираната в подписката "една от най-важните дисциплина" АСД също имате претенции - справка https://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=12412.0

Изяснете си какво точно искате и тогава формулирайте. Траян Момков не е студент, а е хонорован асистент, има си бакалавърска диплома от ФМИ. И се е постарал да ви обясни нещата, но това става с учене! Разбира се, че ще изисква да му обясните какво прави вашата програма, нали като почнете работа, няма да има откъде да преписвате, но вие не мислите за това. Да, повечето от вас работят, но явно не са попадали на сериозна работа - в екип, с документиране на всичко, да видите тогава може ли всичко да се прави с Гугъл, с форуми и налучкване?
« Последна редакция: 04.05.2010, 12:48:11 от Светослав Енков »
Активен

radko87

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 112
  • Stupid man :D
« Отговор #9 -: 04.05.2010, 13:17:11 »

Според мен темата трябва да се затвори ...
Ясно е че колегите имат същото отношение както към опита да се отърват от учене така и към самото учене - непоследователно.
Има хора който взимат 2 курса за 1 година и не се оплакват (пък и време за друго намират).
Активен
Sun Certified Java Programer/OCJP/ - От Sun спомен нема .....

marin2025

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 05.05.2010, 20:49:24 »

Напълно съм съгласен.Близо 25% от колегите вземат 2 години за 1. Така че споровете за свръх натовареност за напълно безпредметни!Даже се чудим на някои програми че имат по 3-4 дни занятия в седмицата ,но интересно те не искат 5-7 дневна натовареност. :-) :y: :sun:
Активен
Всичко е любов

Veska Noncheva

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 45
« Отговор #11 -: 08.05.2010, 21:02:30 »

Безкрайно уважавам студентите, които си спазват задълженията и търсят правата си.  :y:

Има езици за програмиране, в които има тип probability, както има и тип integer, real …
Бейсовата мрежа е една структура от данни с огромно приложение в системите с изкуствен интелект.  Друга структура е Utility net…
Вероятностите дават средства за построяване на алгоритми в Изкуствения интелект. Статистиката дава средства за построяване на самообучаващи се алгоритми.

Това, което според мене, затруднява студентите по информатика е, че в рамките на един цикъл от 30 часа лекции се изучават две дисциплини защото двете дисциплини имат нещо общо (и двете обработват несигурността). Затруднения биха се появили, ако в рамките  на 30 часа лекции се изучаваха Алгоритми и структури от данни и Статистика, защото двете дисциплини имат нещо общо (и двете обработват данни).  :-X

Но все пак основите на вероятностите и основите на статистиката могат да се положат за това кратко време, както е по програма.

Могат да се подготвят подходящи избираеми за многобройните приложения на вероятностите и статистиката в информатиката и информационните технологии, но за да се разбере материалът са необходими задълбочени познания и по вероятности и по статистика. По-точно, необходимо е да се мисли стохастически, а тези умения не се получават след средно 15 часа лекции вероятности и 15 часа лекции статистика.

Да, наистина е трудно, но има студенти които полагат усилия и се справят блестящо.
Имала съм студенти, които когато водих упражнения, посещаваха едно упражнение с две групи,  защото материята ги затруднява. Имала съм студенти, които по средата на избираемата по анализ на данни са си намирали и започвали работа, свързана с анализ на данни от маркетингови проучвания. Дори сега, по време на избираемата Бизнес статистика, един наш студент започна работа като хоноруван асистент по статистика в друг университет.  :-)

С поздрав,
  ВН
 :sun:
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #12 -: 10.05.2010, 11:55:03 »

Мисля че програмата им е каквато беше моята преди 2 години.
Бих казал че е СУПЕР тъй като 2ри курс е последния курс с математики и от 3ти найстина се занимавате с ВАЖНИТЕ неща.
Като станете 4ти ще го остановите.
отделно щом аз съм минал 2ри без нито една ликвидяция значи ВСЕКИ може.

не съм учил по математика НИКОГА ама НИКОГА повече от 2 часа на ден 3 дни максимум. което е максимум 6 часа.( по повечето математики бяха 2 дни по 2 часа) единственото изключение е първата математика при Мекеров ЛААГ май се викаше.

не съм писъл никога домашни освен ако не е ТОТАЛНО наложително ( по геометрия при Манчо Манев и по дискретна математика щото ме кефеше).

от 2ри курс имам само 3ки по математиките ама не ми пука много :)

Все пак съм станал програмист и не съм се занимавам с програмиране преди да влезна в ПУ така че стига мрънкайте ами учете 6 часа за изпит :)

П.П. в къщи не съм решавал задачи (освен по ЛААГ) за никой от изпитите включително и за кандидат студентския изпит ( където влизах с математика ) нито 1 задача у нас.
Активен

iliadev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 174
  • Когато има толкова случайности,търси закономерност
    • Хасково
« Отговор #13 -: 10.05.2010, 20:07:36 »

Вземете пуснете някоя смислена подписка от рода на: "На учениците от 2-ри курс им писна да паркират в кал и джунгли" или "На учениците от 2-ри курс им писна да карат в насрещното с риск да ги отнесе някой рейс, защото дупките на разклона са по-големи от кратерите на луната".

А в програмата ви наистина няма нищо толкова натоварващо.
Нивото и изискванията стават с всяка година все по-ниски, а мрънкащите все повече.
Ако някой завършил този университет види на какво ни изпитват по математика и информатика ще се изсмее.

За това, ако искате да научите нещо, използвайте многото свободно време за барове и четене на дебелите книги, а не за мрънкане. Време има за всичко, изпитано е от другите преди вас :)
Активен

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #14 -: 11.05.2010, 16:34:46 »

:bow: тва с дупките много верно  :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:  :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y:
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99
« Отговор #15 -: 14.05.2010, 22:09:12 »

Койт не му отърва има НБУ :D И аз исках там - ама нямах пари. Сега имам - ама не искам  :-D
 Който не му се става общак - ще учи... не че има много за научаване във ФМИ де  :hihi:
Активен

Tosh

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 249
  • Filmmaker
    • Изследванията на Тодор Арнаудов
« Отговор #16 -: 29.05.2010, 15:10:26 »

Всеки има право да си мрънка за каквото иска, друг е въпросът дали ще го чуят.

Аз съм солидарен за Вероятностите и Статистиката, ако е  това което ние учихме през 2005 г. лекциите бяха неадекватни. Според мен един информатик трябва да учи Мрежи на Бейс, Скрити модели на Марков, Алгоритмична вероятност, Машинно обучение и т.н., това дори не се споменава, програмата беше архаична.

Геометрията обаче беше готина.

излишно е да отбелязваме че един студент няма личен живот - той е оттдаден на образованието си.

Да, така разправят хората, които се имат за шефове и се разпореждат с другите. :)
Човек сам си решава кое е по-важно за него и колко усилия и време да отдели за всяко от тях.
Трябва да се учи, но перспективата човек да стане програмист също е свързана с хронична липса на време (и нерви след изтощителния и изнервящ работен ден). Колеги - учете, но си живейте живота докато можете...
Активен
Творчество и изследвания:
http://twenkid.com
http://artificial-mind.blogspot.com