argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Математически Анализ 2 част, помощ  (Прочетена 5390 пъти)

ioan_v

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 38
Re:Математически Анализ 2 част, помощ
« Отговор #20 -: 21.06.2010, 21:26:16 »

да и това го има, всяко ново нещо утре може да ти трябва, НО как там са преценили, че не им трябва за специалност ИНФОРМАТИКА , ТОЛКОВА математики...?

но както каза един фр всеки сериозен програмист си има и сериозен математик...

та за начина на преподаване си прав! На 'някои' преподаватели НЕ ИМ ПУКА!
Държавата няма никакъв контрол върху това кой как си върши работата.Ако има ще е друго (от това да му зависи утре ще има ли работа или не).
ОТБИЙ НОМЕР!
Активен

SG

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
« Отговор #21 -: 22.06.2010, 00:13:04 »

Ами явно в Англия са преценили, че не им трябва толкова много за тази специалност .. или ще имат 1/2 и то някакви елементарни основи..
а при нас ... 9/10  :headbang:
но в БГ, ако се намалят и много хора без работа ще останат..
В Англия колега тези който пишат кода нямат завършено висше, най-много някой колеж. Знаеш ли кои учат математики във университети? Тези който отговарят за проектите. А знаеш ли защо? За да може пича дето като теб го е домързяло да почете малко да му обясни аджаба какво е граф. Това е факт, ако не вярваш питай някой. Така че ти си решавай какъв искаш да бъдеш.
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #22 -: 22.06.2010, 02:03:37 »

е за някой важни неща няма спор.. да си ги има като дисциплини..
но чак всички тия математики от 1ви и 2ри курс.. нз!
и все пак доста е малък процента на тези който ги разбират и много голям на тия, които ги преписват или изкарват едвам с '3 =' .. и пак няма смисъл, че ги е учил...
А защо като си толкова хитър(учил математики) се мръщят на БГ дипломите
(В учебен отдел на ФМИ го чух това при Ненка!  :-o)?   :headbang: :beer: :beer: :beer:
Активен

SG

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
« Отговор #23 -: 22.06.2010, 03:10:06 »

е за някой важни неща няма спор.. да си ги има като дисциплини..
но чак всички тия математики от 1ви и 2ри курс.. нз!
и все пак доста е малък процента на тези който ги разбират и много голям на тия, които ги преписват или изкарват едвам с '3 =' .. и пак няма смисъл, че ги е учил...
А защо като си толкова хитър(учил математики) се мръщят на БГ дипломите
(В учебен отдел на ФМИ го чух това при Ненка!  :-o)?   :headbang: :beer: :beer: :beer:
Добре де колко да са толкова много тия математики в 1 курс? 5, 10, 15, 20 колко да са?
А да чакай сетих се 3 бяха по 1 на триместър! Знаеш ли какво ми каза един мой колега във 2 курс, докато му помагах с ученето по точно тия страшните математики? Каза ми абе то не било толкова трудно, само трябва да ходиш редовно на упражнения. Това се иска, малко настояване. Повярвай ми колегата също не е фен на математиките. Оревавате тука орталъците за няма нищо. Ще ви питам догодина като сте 2 курс. Вие ще откачите тогава като имате по цели ДВЕ математики на триместър. А това за дипломите в някой страни е така поради простота причина, че самата им образователна система е устроена на друг принцип и затова не могат да ти приравнят българската диплома.

P.S. Между другото сега като се загледах по-подробно в поста ти забелявах един откъс "е за някой важни неща няма спор.. да си ги има като дисциплини..
но чак всички тия математики от 1ви и 2ри курс.. нз!". Много правилно си го казал- не знаеш, просто не си компетентен да казваш какво да се учи и какво не. Има си учебен план специалността, като не ти харесва спираш да учиш или се местиш в MIT.
« Последна редакция: 22.06.2010, 03:12:17 от SG »
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #24 -: 22.06.2010, 04:20:13 »

просто ми беше интересно да чуя ваши исказвания.. за плановете в Англия и БГ!  :wink: :y: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info
« Отговор #25 -: 22.06.2010, 09:42:25 »

..., като не ти харесва спираш да учиш или се местиш в MIT.
Много точно. А там започват по всяка дисциплина с изстрелване на космически кораби, а не с пускане на хвърчила (било то и по 2-3 на година  :wink: ). Поне по дисциплините по които съм компетентен е така.
Ние във ФМИ се опитваме да намерим някакъв баланс. Учебният план не е случайно такъв, какъвто е. Който не може да се справя лесно - трябва да положи повече усилия. Който може повече не се спира да се развива нагоре, ако иска. Лошото е че много студенти не желаят да полагат усилия. Искат да лежат и им е по-лесно да мрънкат, отколкото да залегнат здраво и да учат.

PS. Между другото виждали ли сте културист, които лежи в фитнеса и мрънка, че тези щанги по 50 кг не трябва да ги вдига, защото някой не знам си къде не вдига изобщо щанги (а пасе овце, примерно) и затова е най-добре да вдига по 1 кг, защото може...
Активен
А.Пенев

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #26 -: 22.06.2010, 11:53:52 »

В цитираната учебна програма от английския университет има предмети, по които ще бъдете 10 пъти по-лесно скъсани и са 10 пъти по-трудни. Да не говорим, че там имате всяка седмица проекти и домашни и те ви оформят 2/3 от оценката. Никой не се интересува работиш ли като барман, като програмист, трудно ли ти е или не. Не правете никога директни сравнения. Онази система е наистина съвсем различна. Вече можете да ходите свободно да учите там - е, парички се искат, кредити, няма ги мама и тате подръка, гаджетата също са малко по-трудни там в повечето случаи. Проумейте, че просто сте приели правилата на играта и ще ги спазвате. Иначе - има колежи - учете там (да, колежи за професионален бакалавър - и в Пловдив има 2-3). По-лесно е там.
Активен

ldbl

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
« Отговор #27 -: 28.06.2010, 14:35:13 »

Аз си мисля , че трябва да се поработи върху това как се преподава материята.
Да се събуди някакъв интерес в  студента . Защото някои материи са си сложни и само сухо зубрене или пък още по-лошото да се преписва не е полезно за никой.
Също така забелязвам , че макар и бавно Факултета се развива ето има нова специалност в, която математиката не е толкова силно застъпена.
Съгласен съм , че ако човек ще се занимава с програмиране се иска сериозна теоретическа подготовка по математика. Но ако няма да работи като програмист а като Мрежов или системен администратор.
Там в повечето случаи не се изисква чак толкова сериозна подготовка по математика.
Верно някои ще кажат то това си е специализация. Да донякъде е така но спокойно може някоя математика да бъде заменена с предмет по мрежи.
Не е ли възможно да има такъв тип специалност например.
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #28 -: 04.08.2010, 00:44:52 »

Не обръщай внимание на "разсъжденията" на marin2025 - той учи право!

Това, че учи право какво значение има? Не се превръщайте (!!!) в самовлюбени идиоти, моля.
Активен

Георги Фурнаджиев

• Гост
« Отговор #29 -: 04.08.2010, 00:50:11 »

Аз си мисля , че трябва да се поработи върху това как се преподава материята.
"Как" но с нюанс. Навремето доц. Грибачев казваше "Обучението ви по математика днес е осакатено, защото не учите физика". Не ми скачайте веднага, а се замислете и ще видите, че е прав човека. Може би само "физика" днес трябва да се замени с друга дума съобразно съдържанието на програмата. И не, не съм съвсем съгласен с това "който го интересува, ще потърси и прочете". Трябват няколко ритничета по д-то.
Активен