argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Насоки по Компютърна графика  (Прочетена 1145 пъти)

van

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13

Здравейте нов съм в форума и предварително се извинявам ако нещо сбъркам :-) искам да помоля за малко информация и обяснение за този прословут проект по комп.графика.имам материалите качени в dox.bg и сега какво???просто искам някой да ми обясни как да започна,на каква тема трябва да бъде проекта,къде и кое точно трябва да отворя и т.н и пак се извинявам,но нищо незнам и моля без коментари от сорта-сядай да учиш,отвори си учебника...ако можех да направя това щях сам да се справя,без да искам помощ.на лекции и упражнения съм бил и никаква полза или обяснение,не съм по програмирането,но какво да се прави това ме приеха....просто искам да се постарая(ако успея) сам и да си взема най после изпита,но се надявам просто някой да даде някакви по подробни насоки :-) благодаря предварително мн  :-)
Активен

radko87

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 112
  • Stupid man :D
Re:Насоки по Компютърна графика
« Отговор #1 -: 07.07.2010, 14:25:03 »

Компютърна графика --  проекта представлява графичен редактор, който подържа обекти и операции над обектите.
Трябва да може да скалираш (променяш размера), транслираш(местиш) и ротираш(завърташ ) обектите. Освен това  трябва да подържаш и групиране  - т.е да можеш да третираш 2 или повече обекта като 1 и да можеш да изпълняваш върху групата всички действия (скалиране,ротиране,транслиране,групиране). Друго изискване  е да можеш да записваш нарисуваната картинка във файл и от файла да можеш да въстановиш обектите (картината) и отношенията им.

В ръководството към учебника - има го в книжарницата е описан целия процес по създаването на приложението . Има много добра архитектура е направена - всичко необходимо е описано там.
Лекциите са безполезни. Упражненията за сметка на това бяха напълно достатъчни .... погледни ги тях.

Нямам как да ти направя списък с кое и как понеже проекта отнема седмици за писане (ако го правиш както трябва де).
Насоки по-различни от седни и виж ръководството и упражненията .... трудно.
Проекта е голям и е за програмиране !!!!!
Активен
Sun Certified Java Programer/OCJP/ - От Sun спомен нема .....

JOKe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2656
  • Code or Die
« Отговор #2 -: 08.07.2010, 10:47:42 »

Стъпките обикновенно биха били.
1) Избери си програмен език ( би трябвало да си си го избрал до сега)
2) Погледни как се правят GUI приложения на този език ( би трябвало да знаеш до сега но и приложението не е толкова сложно от GUI гледна точка може да има само бутони  и зона за рисуване)
3) погледни АПИ-то за рисуване на графични обекти или какви възможности имаш например може ли да пишеш на OpenGL или трябва да ползваш да кажем Java2D или под .нет не знам как се казваше АПИ-то общо зето ти трябва да видиш как се рисува кръг в панела как се рисува линия как им се сменят цветовете етц.
4) нареди си бутоните сложи си панела за рисуване и почваи да прихващаш mouse press,mouse release, mouse drag на панела и рисуваи/селектваи/мести и така нататък.

Това е.
Активен

van

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13
« Отговор #3 -: 09.07.2010, 23:35:24 »

БЛАГОДАРЯ ВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО :-)
Активен