argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: UBUNTU Linux  (Прочетена 5084 пъти)

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
UBUNTU Linux
« -: 23.09.2006, 17:23:55 »

Преди няколко седмици влязох в ето този сайт:

https://shipit.ubuntu.com/

и си поръчах 5(!) безплатни парчета от дистрибуцията UBUNTU. Днес останах страшно изненадан, защото в пощенската ми кутия пристигна пакет от Холандия, в който грижливо бяха опаковани 5-те поръчани LIve CD-та.

Не съм особено очарован от визията на дистрибуцията в сравнение с KNOPPIX (KNOPPIX идва с KDE, а UBUNTU с GNOME), но пък хората явно си държат на думата и наистина пращат напълно безплатно CD-та по пощата.

Така че който иска да получи оригинално Live CD + рекламни стикери на UBUNTU - нека се регистрира и си поръча!
Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
Re: UBUNTU Linux
« Отговор #1 -: 23.09.2006, 18:05:40 »

Хай,

хохохо UBUNTU ми предложи OpenBSD (Григор Лекаров), като интересна алтернатива. Той си беше поръчал тези CD-та преди време и ми подари по едно... По-интересното е, че UBUNTU се справи с HDD SATA контролерите на новия сървър, който купихме за VoIP в ПУ (любимия ми вече Debian не успя). Версията на UBUNTU Server, която сложих ме очарова :)... Иначе Линукс за работна станция... хм, още не съм толкова авангарден - WinXP си ми харесва и върши работа идеално.
Активен

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
  • I snuggle with subwoofers
    • HULTIG - Human Language Technlogy and Bioinformatics Interest Group
« Отговор #2 -: 23.09.2006, 21:16:00 »

Напоследък взе да ми харесва Gentoo, много е гот. Яко сигурност и не инсталира нищо ненужно. Като ти потрябва нещо си има система за update проверява зависимости между пакети, сваля сорс и компилира на място, много гот :)
http://www.gentoo.org/
Примерно нямаш Apache , пишеш в конзолата :

labtech1 ~ # emerge -Dav apache

и резултата

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild  N    ] app-misc/mime-types-5  6 kB
[ebuild  N    ] net-www/apache-2.0.58  USE="ssl -apache2 -debug -doc -ldap -mpm-leader -mpm-peruser -mpm-prefork -mpm-threadpool -mpm-worker -no-suexec -static-modules -threads" 4,644 kB

Total size of downloads: 4,650 kB

Would you like to merge these packages? [Yes/No]

якооо :)
После компилира. Ама с Open Office не опитвайте :) Колегата е пробвал и го е компилирал 2 дена, по-добре да си свалиш готов компилиран :)
« Последна редакция: 23.09.2006, 22:42:22 от sasquatch »
Активен

Stilgar

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 843
« Отговор #3 -: 23.09.2006, 22:08:20 »

gentoo e pravilnia lunix ochevidno... samo da uspeesh da go instalirash az lichno bez da imam 2ra mashina online niamam smelost da se probvam
Активен
"Човек винаги трябва да си прави background" - Lia

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 23.09.2006, 22:34:31 »

Нема се пуашиш копеуе  :-D
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #5 -: 24.09.2006, 01:22:46 »

По темата: Да, убунту не щадят средства и разпространяват дискове. Аз лично до сега около 150 диска съм получил от тях и впоследствие съм ги раздавал. Работата обаче хич не е чиста на убунтовците. Ubuntu за мен не може да бъде linux система. Той, както и другите "user friendly" дистрибуции. Може би ще питате защо...? По простата причина, че тези компании, които разработват подобни дистрибуции не искат да направят ГНУ/Линукс ОС дистрибуция, която да е еднакво достъпна за всички и едновременно с това да се запази цялаата функционалност, която в крайна сметка дава плюсовете на тази ОС пред други такива. Разработчиците на подобни дистрибуции поддръжават само на едно нещо - Linux да заприличва все повече на Windows във всяко отношение. Това правят и ubuntu, kubuntu и повечето там debian based дистрибуции. Логото на ubuntu е тотално объркано. Какъв "linux for human beings"!? Какъв "linux" въобще? Не знам дали сте пробвали да настройте ubuntu като нормален линукс - през конзолката примерно. Е, аз опитах 1-2 пъти, но си загубих безбожно много време и нерви. Просто всичката функционалност на подобна система се натиква в някакви графични инструменти, които щете-нещете ще трябва да ползвате. Също по този начин стоят нещата с Mandrake (Mandriva) и SuSE например. Просто моето мнение е, че ако искате да ползвате linux система - ползвайте наистина linux - slackware, gentoo, fedora, debian. Ако искате да ползвате lindows - по-добре си ползвайте windows. Така ще си спестите главоболия и време.

Някой може да ме обвини, че мнението ми се влияе от куп предразсъдъци и може да се окаже прав донякъде, но от моя гледна точка и на базата опитът, който имам ubuntu не е добра LINUX дистрибуция.

sasquatch, много готино, че си хванал gentoo. Честно казано никога не съм го ползвал, но това е единствената linux дистрибуция, която бих инсталирал с кеф. :) Gentoo ползва идеите на FreeBSD за пакетна и портова система, което е добре за дистрибуцията. Всеки, който се е докосвал до FreeBSD знае това. :)

Иван Давидов, kubuntu е същата дистрибуция като ubuntu, но идва с KDE. Имайте предвид, че тя е в още по-окаяно състояние от ubuntu. Когато направих опит да я сложа на една система, нито един от графичните й инструменти не пожела да заработи.

Поздрави,
cipher
Активен
Too short signature limits.

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #6 -: 24.09.2006, 01:43:32 »

cipher, разсъжденията ти за UBUNTU са вярни само за Desktop версията - тази която се разпространява... и разбира се аз не бих заменил Windows с нея. Предимстото на UBUNTU е в сървърската му версия (виж предишния ми пост) - инсталацията е в TXT режим и лишена от всякаква шарения за която говориш, виж кво ти намерих:
http://www.howtoforge.com/perfect_setup_ubuntu_5.10

Засега не откривам никакви разлики с Debian, освен раличния source list за apt. Доволен съм и като един от най-големите фенове на Slack-а ти казвам, че никога повече няма да се върна към тая дърварска дистрибуция ;-)
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/
« Отговор #7 -: 24.09.2006, 01:54:38 »

Не съм ползвал ubuntu като сървър. Допускам, че може да си прав.

Доволен съм и като един от най-големите фенове на Slack-а ти казвам, че никога повече няма да се върна към тая дърварска дистрибуция ;-)

Аз също бях фен на Slackware едно време, но и аз, също като теб, няма да се върна към него повече. (и това, ако не е съвпадение) :-) За мен алтернативата - и дори повече от алтернатива - е FreeBSD. За desktop система и за сървър, на който работят една камара daemons. Признавам, че има малко лишения при ползване като desktop система, но те не са кой знае колко повече в сравнение с една GNU/Linux система.

Поздрави,
cipher
Активен
Too short signature limits.

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #8 -: 24.09.2006, 09:55:41 »

;-) cipher, верно си е съвпадение... Аз от Слака се отказах преди 2 години някъде, след като едноседмични борби да пуснем едни драйвери за SATA ударуха на камък, а Дебиан тръгна съпер мазно. В последствие почнах да го харесвам повече и повече заради пакетната им идея (не че и други дистрибуции я нямат, но той ме грабна)...

Ония ден ми се наложи да компилирам едни драйвери за H.323 под Ubuntu и се изприщих от грешки (1 ден опити) --- та се сетих за старите времена. А за FreeBSD да ти кажа, че линукс още не ме е разочаровал, пести ми много време и не смятам да мигрирам засега към друга ОС.
Активен

Nikolay Manchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 185
    • http://www.manchev.org
« Отговор #9 -: 24.09.2006, 12:57:27 »

Абе хора, за всеки влак си има пътници.

Аз почти през всичко съм минал като дистрибуции и от доста време съм се заковал на Debian. Въпреки това, никога не съм виждал нещо по-добро от Ubuntu, ако някой начинаещ иска да подхване Linux за първи път.

@cpiher: Принципно самото Ubuntu е базирано на Debian и до сега не съм имал проблем да настроя каквото си поискам в него през конзола. Не виждам какво толкова те притеснява.

@sasquatch: Почти всяка свястна дистрибуция има package management система, която следи зависимости между пакетите.

@ksx (оф, всеки път идва да те напиша ksh, егати и деформациите дето имам :) : Я кажи какво имаш предвид под "авангарден". Аз примерно от доста време почти не ползвам Windows и като цяло не съм забелязал нещо да ми връзва ръцете по тоя случай.

Поздрави,

Николай Манчев

Активен

Атанас Терзийски

• Администратор
  • Неактивен Неактивен
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
« Отговор #10 -: 24.09.2006, 13:36:15 »

Nikolay, така е - за всеки влак си има пътници. В случая просто се отплеснахме за влака UBUNTU, направление Linux.

За авангардността ми относно Linux / Windows алтернативата за OS за работна странция ще изброя САМО основни точки против Linux:

1. Навиците. От един месец насам заменям Photoshop  с GIMP. Програмката е супер, но още не се чуствам напълно комфортно с нея (просто е различна) и това ми губи време най-малкото при работа с нея.

2. Програмите, които ползвам често са само за Windows - говоря за по-специализиран научен софтуер извън сфетата на офис работата, програмирането или мрежите.

3. Потребителите на Windows за работна станция са доста сериозна общност, което ми създава известен комфорт да бъда част от тази огромна група, ако щеш само за да пестя време и нерви в търсене на драйвери или софтуер... виж, може би ако нямах навици и започвах сега на чисто - бих избрал Linux... знам ли.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #11 -: 24.09.2006, 13:44:37 »

Не на последно място - всички преподаватели и студенти в ПУ (особено в ФМИ - там имаме и MSDN лиценз) имат право да ползват закупените от министерството лицензи за Windows XP Pro и MS Office XP Pro (в ФМИ и всички развойни среди на Майкрософт) при спазване на условията на лиценза (за собствени нужди и за нуждите на обучението, не за фирма и печелене), така че поне за тия неща ги ползваме законно без нужда от crack-ове!

Иначе, и Линукс и ХР са си 'достатъчно' добри. Спора е подобен на този коя кола е по-жестока, по-удобна и т.н. - отговорът винаги е бил МОЯТА!

Дискове с Ubuntu и аз си поръчвам най-редовно на служебния адрес и раздавам на студенти и колеги  :-D
« Последна редакция: 24.09.2006, 16:10:54 от Svetoslav Enkov »
Активен

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
« Отговор #12 -: 24.09.2006, 21:00:31 »

@sasquatch: Почти всяка свястна дистрибуция има package management система, която следи зависимости между пакетите.
Така е да. Аз исках да наблегна на това, че Gentoo е гъвкав и не ти инсталира един куп неща дето никога няма да ги ползваш. Тая дистрибуция автоматично се адаптира към конкретната ситуация. За да не си плямпам само в ITD Network я използват например а те са си сериозен ISP.
Иначе по темата - за десктоп за сега ще си ползвам XP, за моите нужди е достатъчно да имам SSH клиент за да се свързвам към linux или пък си forward-вам X към cygwin ако толкова ми е потрябвало.

P.S.
Отговорих защото коментара ме заинтригува, имах Deja-vu, точно като с португалците тук. Аз ги питам за някоя дума или израз, те тръгват да ми обясняват, че имат два глагола за "съм" - "ser" и "estar" и като им обясня каква е разликата между двата ме гледат с умния поглед на тръба. Мисълта ми е, че не трябва априори да считаш събеседника си за невежа, преди да си се убедил в това от някакви факти :D
« Последна редакция: 25.09.2006, 03:57:11 от sasquatch »
Активен

Nikolay Manchev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 185
    • http://www.manchev.org
« Отговор #13 -: 26.09.2006, 13:53:44 »

Мисълта ми е, че не трябва априори да считаш събеседника си за невежа, преди да си се убедил в това от някакви факти :D

Ако съм те засегнал - извинявай. По-скоро не съм схванал идея на мнението ти, така че явно аз ще трябва да гледам като тръба тоя път  :-) Просто ползвам apt от толкова време, че ми е станало втора природа и затова така реагирах.

@ksx: Мда, едно време като правих прехода Photoshop->GIMP и на мен ми беше много куцо. Пак добре че ползвам само някакви базови функционалности в тоя софтуер, че не ми беше толкова криво. Сега ефекта е по-скоро обратния - питай ме как ми е като ползвам OpenOffice и трябва да накликам нещо в M$ офиса на някой колега.... Направо съм 2 нива под секретарката :)

@Svetoslav Enkov: тоя аргумент, че го ползваме щото го има купен някак не ми се връзва. На мен първата ми работа като си купих лаптопа беше да му форматирам диска с OEM-натия windows и да отлепя лепенката Designed for MS Windows (всъщност залепих я на тоалетното казанче вкъщи, много му отива). По тоя повод - http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20051609002.

Поздрави,

Николай Манчев
Активен

neliM

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
  • Шматка
« Отговор #14 -: 26.09.2006, 17:19:01 »

И аз гласувам за Gentoo,

Както казаха, за всеки влак си има пътници, нямам идеята да обеждавам който и да е да минава на Gentoo, просто аз го харесах и от доста време насам го ползвам.

Удобен ми е от гледна точка на това че го ползвам на доста машини, което е част от работата ми, и правя нещата който искам доста бързо (предимно ъпдейти)

То от една страна е въпрос на навик.. ;)

Аз лично преди ползвах Slackware и бях голям фен, след като почнах с Gentoo, не бих се върнал на Slack, дори вчера ми се наложи да преконфигурирам един такъв, и се хванах че съм забравил как се работеше с неговите конфигурационни файлове и къде се намират и т.н... е бързо се окопитих де :)

Поздрави
« Последна редакция: 26.09.2006, 17:24:25 от neliM »
Активен
Шматкам се.

Райчо Мукелов

• Неактивен Неактивен
« Отговор #15 -: 26.09.2006, 20:16:11 »

Мисълта ми е, че не трябва априори да считаш събеседника си за невежа, преди да си се убедил в това от някакви факти :D

Ако съм те засегнал - извинявай. По-скоро не съм схванал идея на мнението ти, така че явно аз ще трябва да гледам като тръба тоя път  :-) Просто ползвам apt от толкова време, че ми е станало втора природа и затова така реагирах.

@ksx: Мда, едно време като правих прехода Photoshop->GIMP и на мен ми беше много куцо. Пак добре че ползвам само някакви базови функционалности в тоя софтуер, че не ми беше толкова криво. Сега ефекта е по-скоро обратния - питай ме как ми е като ползвам OpenOffice и трябва да накликам нещо в M$ офиса на някой колега.... Направо съм 2 нива под секретарката :)
Е не го взех чак толкова навътре , по скоро ми стана всело :D Peace  :mrgreen:
Между другото колегата тука си инсталира Убунту на лаптопа и беше много ентусиазиран и ми разправяше, че се инсталира по-лесно от Уиндоус и че от раз му тръгва всичкия хардуер.
« Последна редакция: 26.09.2006, 20:18:49 от sasquatch »
Активен

Max_Might

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
« Отговор #16 -: 28.09.2006, 15:14:08 »

аз бях с Gentoo за няколко седмици и като за тотален 'нууб' за линукс-а успях да го инсталирам някакси (с брат ми :) ) ина4е е хубава дистрибуция. Сега като нсталацията му е графична незнам дали се инсталира по-лесно и си карам на убунту (+ един ХП за някой програми които нямат еквивалент за линукс :( )

Само искам да предупредя ако нйкой тръгне да си слага Убунту х64 по-добре да си сложи 32-битовата версия защото на 64бит-овата още й липсват много неща ... :(

Иначе Убунту си е една super "out of the box" дистрибуция :)
Активен
Feathers Shall Fall ...

deviser

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
    • портал за имоти
« Отговор #17 -: 28.09.2006, 18:17:07 »

Относно безплатните доставки, убунто маи се отказват от тях.
По точно за 100 сидита ще са плаща  ~ 1.5 $ :-( , така че  "безплатните" поръчки просто щот е без пари ще секнат :-)
Активен

Templar

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 460
  • Warrior of Faith
« Отговор #18 -: 29.09.2006, 11:06:49 »

Хай,

хохохо UBUNTU ми предложи OpenBSD (Григор Лекаров), като интересна алтернатива. Той си беше поръчал тези CD-та преди време и ми подари по едно... По-интересното е, че UBUNTU се справи с HDD SATA контролерите на новия сървър, който купихме за VoIP в ПУ (любимия ми вече Debian не успя). Версията на UBUNTU Server, която сложих ме очарова :)... Иначе Линукс за работна станция... хм, още не съм толкова авангарден - WinXP си ми харесва и върши работа идеално.
Аз ползвам Убубту за работна станция и съм определено много доволен. До преди 2-3 години бях привърженик на Дебиан, но след проблеми с xorg, а и несвързаността на пакетите (исталирах две девелопърски среди, които ползвам и съответно едната затри другата) Този проблем го нямаше в Убунту и се спрях на него. А също така ми хареса това, че не ми се налага да се ровя да спирам ненужни процеси. Ако ми потрябва някой такъв просто си го инсталирам.

Не съм пробвал Генту, за това няма да го коментирам, но съм си играл да си прекомпилирам OpenBSD-то за и на архитектурата, на която го ползвам и честно казано ефектът беше нулев. Бързодействие постигам само след прекомпилиране на кърнъла. Софтуера общува през кърнъла и единственото, което се изисква е да е компилиран за правилната архитектура.

Защо Убунту се справи с контролера на новия сървър? Ами според твърденията на някои от разработчиците, Убунту не използва съобщения към BIOS, а се страртира над него и комуникира директно със самия контролер. Поради тези причини другите ОС които пробва не се справиха, защото получават съобщение за RAID контролер и търсят драйвер за него. Е такъв има за Линукс, но само за RedHat Enterprise, който се оказа, че не е чак толкова зле, като времето, когато беше безплатен.

Като заключение: Да, наистина вече доставката на дискове ще се заплаща, но това е защото някои хора се оляха, като един фен къде продаваше Убунту за 50лв.

Поздрави!!!
Григор
« Последна редакция: 29.09.2006, 11:08:23 от templar »
Активен
Гледна точка към света: За миналото->оптимист. За бъдещето->реалист. С клиент над главата->песимист.
<===>
Templar Of Steel
Поздрави от
         The Bash Master Club