argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Без стипендии на есен?  (Прочетена 2790 пъти)

S.Cvetkov

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 433
 • Самуил Ц.
  • Стундетски съвет при ПУ "Паисий Хилендарски"
Без стипендии на есен?
« -: 26.08.2010, 11:03:06 »

Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще доведе до безпрецедентна ситуация в някои висши училища - отпадане на стипендиите за успех и по социални критерии. Много университети нямат да разполагат с достатъчно средства по това перо и за първия семестър ще могат да заделят пари само за групите, на които задължително се изплаща месечна помощ - докторанти, семейни студенти, младежи с увреждания.

За това сигнализираха представители на студентските съвети след обнародването на постановлението за актуализация на бюджета за 2010 г.

Перо "субсидия за стипендии" във всички университети е орязано с 20% на годишна база. Депутатите обаче не са отчели, че по-голямата част от средствата по това перо се харчат в началото на годината. Стипендиите се изплащат за 10 учебни месеца - от януари до юли и от октомври до декември. Така висшите училища до момента са изхарчили около 70% от средствата по първоначално заложения бюджет. След орязването му с 20% на годишна база изхарченото до момента ще се равнява на 87,5%. Остатъкът е достатъчен за покриването на разходите за още един месец, но някои университети ще бъдат принудени с тези пари да платят стипендиите до декември на докторанти, майки и др. и няма да могат да дадат никакви стипендии за успех.

В такава ситуация е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. По данни на вуза до момента за стипендии са изразходвани 591 280 лв. при първоначално заложен бюджет от 831 565 лв. След актуализацията годишният бюджет за стипендии на УАСГ вече е 665 252 лв. "Остават ни реално само 74 000 лв., с които ще могат да се платят само стипендиите на докторантите до декември. Те са около 40 души и за тях са необходими 54 000 лева за три месеца", обясниха от студентския съвет на университета.

"Средствата за стипендии са целеви и ние сме ги разходвали целево, без да очакваме орязване на бюджета с 20%. Ще имаме сериозни трудности", коментира и зам.-ректорът на СУ проф. Иван Петков. Вчера от университета не успяха да уточнят каква сума от стипендиите вече е усвоена. Бюджетът по това перо бе намален от 5.7 на 4.6 млн. лв., а проблемът допълнително се усложнява от големия брой докторанти на СУ.

Дори висши училища, които целенасочено са заложили по-ниски средства за стипендии в първите месеци на годината, очаквайки евентуална актуализация на бюджета, ще могат да осигурят средства на много по-малко студенти през новата учебна година. "След актуализацията ще можем да дадем стипендии на 800 души срещу 2100 предходния семестър", обясни шефът на финансовата дирекция на УНСС Лидия Дончева.

Проблеми не се очакват в техническите университети, които традиционно се затрудняват да усвояват стипендиите. От студентите се изисква успех от предходните 2 семестъра над 4, а в техническите специалности тази летва трудно се преминава. "До момента сме усвоили 285 650 лв. от първоначално заложените 572 919 лв., и след актуализацията ще разполагаме с достатъчно средства", коментира ректорът на ТУ-Габрово доц. Дешка Маркова. И ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов коментира, че стипендиите в ТУ са най-малкият проблем след орязването на бюджета.

Стипендиите за успех и социални нужди са от 50 до 120 лв. на месец, като всеки университет определя вътрешни правила какъв да е размерът и как да се раздели сумата между отличници и нуждаещи се. Докторантите държавна поръчка взимат по 450 лв. на месец. При актуализацията на бюджета просветното министерство стартира разговори с университетите с цел евентуално отпускане на допълнителни средства, но ще се случи ли това не е ясно.

Статията е от интернет.

Какво смятате има ли нужда българският студент от стипендия, ако се е трудил над учебниците и книгите достатъчно през семестъра? До какво би довело премахването на стипендиите в университета?
Активен
С. Цветков

Камелия

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 323
 • Love your life!
Re:Без стипендии на есен?
« Отговор #1 -: 27.08.2010, 18:04:30 »

Разбира се, че е добре да получиш възнаграждение за положените усилия през семестъра. Някои се напъват за по-високи оценки, единствено за да вземат стипендии и затова смятам, че спирането им ще доведе до по-слабо учене, респективно и до по-ниски оценки. Лично мнение, дано да греша.
« Последна редакция: 27.08.2010, 18:25:34 от кармелита »
Активен

S.Cvetkov

 • Модератор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 433
 • Самуил Ц.
  • Стундетски съвет при ПУ "Паисий Хилендарски"
Re:Без стипендии на есен?
« Отговор #2 -: 27.08.2010, 18:24:36 »

Чесно казано положението е такова - годишните такси се вдигат, стипендиите спират, градския транспорт се вдига, общежитията се вдигат.... еми то кое му е изгодното да си студент с отличен успех, след като ти спрат и стипендииката от 80 лв.? Май някой иска да сме в батака всички яко... Ама няма да стане на тяхното...
Активен
С. Цветков

Alabam4eto

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 111
  • Съновник
Re:Без стипендии на есен?
« Отговор #3 -: 28.08.2010, 17:26:49 »

Е то е ясно най-лесно се ръководи прост народ… като стадо с овце. Опасна е политиката на правителството, защото образованието е в сила да накара всяка държава от дъното да изплува и да върви напред. Простия народ стои и си търпи затова и в България всяко правителство изтъква като свой приоритет Образованието, но в същото време не прави нищо за да стимулира младите хора искащи знание да им се осигурят нормални условия да се обучат да им се осигурят необходимата база за да се изведат учебните занятия и да бъдат запознати с последните постижения в областта която учат. Икономи винаги трябва да се правят, но не и от нещата които са приоритетни за държавата каквито се пишат – Образованието и Здравеопазването !

Не е случайна и наблюдаваната тенденция в много специалности, че по-желана се оказва задочната форма на обучение, това трябва да е сигнал, че кандидат-студента няма да може да си подсигурят и обезпечат финансово образованието!

Тревожи ме това което става  ако аз почнах на 150лв днеска таксата ми е 250лв. лоша тенденция в образованието!

Тревожи ме всичко това и още как…

Активен

aleksander

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 107
Re:Без стипендии на есен?
« Отговор #4 -: 28.08.2010, 17:33:06 »

Аман от българищини. Почти всяко учебно заведение в цял свят, предоставят на учащия стипендия, за да подпомогне в учението или самото учебното заведение инвестира в него защото е видяло потенциал. Тука в БГ нашите държавници още един път ни предоставят отговора на въпроса: Защо не трябва да живея в България?.
« Последна редакция: 28.08.2010, 17:34:45 от aleksander »
Активен
СТРАННИК В СТРАННА СТРАНА

Eli83

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 203
Re:Без стипендии на есен?
« Отговор #5 -: 08.09.2010, 13:43:22 »

Те нали отпуснаха кредитиране,сега не им е изгодно да има стипендии,кредитче и после да връщаш!
Наистина ли няма да има стипендии вече?
Активен