argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: fmi-plovdiv.org DNS servers  (Прочетена 1592 пъти)

martin

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12
fmi-plovdiv.org DNS servers
« -: 30.08.2010, 12:08:39 »

Здравейте,

прави ми впечатление че в WHOIS базата данни за домейна fmi-plovdiv.org са въведени 2 NS сървъра - ns.fmi-plovdiv.org и ns2.fmi-plovdiv.org
Дотук всичко изглежда наред, но да видим какво знаят DNS сървърите на Google и СУ за тези два записа.
Използвам въпросните сървъри защото са доста добре поддържани. Ето и резултатите:

root@differential:~# dig @8.8.8.8 ns.fmi-plovdiv.org

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> @8.8.8.8 ns.fmi-plovdiv.org
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 56387
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;ns.fmi-plovdiv.org.            IN      A

;; ANSWER SECTION:
ns.fmi-plovdiv.org.     83993   IN      A       77.77.167.148

;; Query time: 51 msec
;; SERVER: 8.8.8.8#53(8.8.8.8)
;; WHEN: Mon Aug 30 12:00:34 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 52

root@differential:~# dig @8.8.8.8 ns2.fmi-plovdiv.org

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> @8.8.8.8 ns2.fmi-plovdiv.org
; (1 server found)
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 27225
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;ns2.fmi-plovdiv.org.           IN      A

;; AUTHORITY SECTION:
fmi-plovdiv.org.        86400   IN      SOA     fmi-plovdiv.org. info.fmi-plovdiv.org. 2045304196 7200 120 2419200 604800

;; Query time: 157 msec
;; SERVER: 8.8.8.8#53(8.8.8.8)
;; WHEN: Mon Aug 30 12:00:40 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 78

root@differential:~# dig @ns.uni-sofia.bg ns.fmi-plovdiv.org

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> @ns.uni-sofia.bg ns.fmi-plovdiv.org
; (1 server found)
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 26444
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;ns.fmi-plovdiv.org.            IN      A

;; ANSWER SECTION:
ns.fmi-plovdiv.org.     556995  IN      A       77.77.167.148

;; AUTHORITY SECTION:
fmi-plovdiv.org.        556995  IN      NS      ns.fmi-plovdiv.org.

;; Query time: 4 msec
;; SERVER: 62.44.96.1#53(62.44.96.1)
;; WHEN: Mon Aug 30 12:01:26 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 66

root@differential:~# dig @ns.uni-sofia.bg ns2.fmi-plovdiv.org

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> @ns.uni-sofia.bg ns2.fmi-plovdiv.org
; (1 server found)
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 9764
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;ns2.fmi-plovdiv.org.           IN      A

;; AUTHORITY SECTION:
fmi-plovdiv.org.        10800   IN      SOA     fmi-plovdiv.org. info.fmi-plovdiv.org. 2045304196 7200 120 2419200 604800

;; Query time: 9 msec
;; SERVER: 62.44.96.1#53(62.44.96.1)
;; WHEN: Mon Aug 30 12:01:28 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 78

Както сами виждате няма IP адрес който да отговаря на записа ns2.fmi-plovdiv.org, от където веднага следва че няма и втори DNS сървър който да обслужва въпросният домейн. При запитване на NS сървъра ns.fmi-plovdiv.org кои сървъри обслужват домейна излиза следният резултат:

root@differential:~# dig @ns.fmi-plovdiv.org -t ns fmi-plovdiv.org

; <<>> DiG 9.6-ESV-R1 <<>> @ns.fmi-plovdiv.org -t ns fmi-plovdiv.org
; (1 server found)
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 10199
;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;fmi-plovdiv.org.               IN      NS

;; ANSWER SECTION:
fmi-plovdiv.org.        604800  IN      NS      ns.fmi-plovdiv.org.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns.fmi-plovdiv.org.     604800  IN      A       77.77.167.148

;; Query time: 8 msec
;; SERVER: 77.77.167.148#53(77.77.167.148)
;; WHEN: Mon Aug 30 12:03:56 2010
;; MSG SIZE  rcvd: 66

което означава че никъде другаде освен в WHOIS базата данни няма зададен втори NS сървър. За да функционира добре даден домейн е добре той да се обслужва минимум от два NS сървъра. Надявам се да отстраните проблема в най-скоро време.

Поздрави.
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог
Re:fmi-plovdiv.org DNS servers
« Отговор #1 -: 30.08.2010, 12:13:05 »

Всъщност по-добре е да НЕ функционира този домейн. Като цяло не е добра практика в университетската мрежа да има няколко домейна - достатъчно е да има един (например uni-plovdiv.bg).
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 30.08.2010, 12:16:56 »

Да, съгласен съм!
Но поне като са решили да използват този домейн нека го поддържат както трябва и както са приетите практики и стандарти за това.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 107
  • Ръководител УКЗ към ФМИ
« Отговор #3 -: 30.08.2010, 14:00:50 »

Тъй като нямам време да обяснявам, а и взе да ми омръзва да обяснявам на хора, които освен да се чудят какво да пишат някъде просто за да става приказка, ще бъда кратък:

Така е и така ще бъде докато е платен домейна fmi-plovdiv.org.

За общо сведение на отворковците: uni-plovdiv.bg и pu.acad.bg същестуват едновременно и pu.acad.bg  се поддържа все още. "Защо?" - ами сигурно има причина. Каква е причината? - ами напънете си съдържанието между ушите.

Стига толкова писане. (точка)

Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 30.08.2010, 15:12:59 »

Извинявай, ама това не е причина домейна да бъде поддържан по толкова немърлив начин. Тона ми изобщо не беше заядлив. Можеше да отговориш по-доста по спокоен начин. В случая май отворкото си ти, щом си мислиш че можеш да прескачаш _правилните_ политики за DNS администриране.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 30.08.2010, 21:09:16 »

"Правилните политики за DNS" администриране се правят с правилни средства колега. Но като гледам явно отскоро сте попаднали в дебрите на българското образование.
Както казах аман от това да обяснявам, но тъй като дълбоко ме съмнява, че освен да правим критика можем и нещо полезно и едва ли ще се видим наяве, а и пишещите по форумите съм забелязал през годините рядко минават да видят за какво става въпрос всъщност при администраторите, то ще трябва пак да се впускам в обяснения.

И така:

Имало едно време... както се казва

Created On:20-Mar-2001 09:33:16 UTC

някой да помни тия години

По него време академичната мрежа прохождаше (разбирай тука има, тука нема), имаше оплакванията на редица "гурута на интернета" как сайта на факултета по информатика може  да изчезва,  да не се ресолва и т.н. Те още в I-ви курс правили сайтове дето имали цяла година uptime и т.н., пък сега във II-ри курс какви работи били създали направо чудеса. Та тогава ръководството се принуди да регистрира въпросният домейн. Дори известно време не се хостваше в ПУ, тъй като политиката на академичната мрежа изключваше всякакви варианти освен хххххх.acad.bg. Малко проблемно беше също да се администрира понеже освен 80-ти порт друго навън от въпросната университетска мрежа трудно се достъпваше, но както и да е. По някое време се сдобихме и с отделен доставчик (м/у другото как мислите дали това  станало със средства отпуснати от университета?) при което прибрахме и сайта при нас, само и само да може негово величество студента да е щастлив.
Та по онова време обсъждания домейн имаше достатъчно Именни сървъри, връзки с други кралства, много храбри рицари и принцеси решили да осветят пътя в черната кибер гора. (май по-добре да карам направо, че да не омотам някой с тия метафори)
Имахме собствен доставчик, собствен домейн и имахме още един доставчик в лицето на академичната мрежа, всички бяха щастливи. После сменихме доставчика, пак бяхме щастливи. И другите факултети видяха, че е "fun" и те взеха да правят същото, но взеха да се харчат предимно университетски $$$, а ПУ плащаше и на академичната мрежа. Така се стигна до момента в който цифрата и кашата станаха неприемливи. През тези години академичната мрежа стана мрежа.
Дойде момента тези домейни да се закрият неотдавна, след като се прозря каква какафония е настанала и всички да минат в домейна uni-plovdiv.bg, както беше в далечната 1998 (ако не си спомня някой да пита родителите си).
Домейна uni-plovdiv.bg дълго време тъна в забвение заради рестрикциите на acad.bg. Ама защо се е стигнало до там, как и т.н. няма да обсъждам в публичното пространство.
Да не се отклонявам.
Решихме да спрем fmi-plovdiv.org и предизвикахме революция сред ползващите името, дане говорим за рекламните материали с които разполагахме. Взе се решение да с продължи още няколко години името докато хората забравят старото. 
Та на коментара
"Като цяло не е добра практика в университетската мрежа да има няколко домейна - достатъчно е да има един (например uni-plovdiv.bg)."

мога да кажа на колегата, че няма смисъл да ни показва от къде се пуска топлата вода. И сами знаем.

Както пише

Expiration Date:20-Mar-2012 09:33:16 UTC

та до тогава ще се поддържа освен, ако ръководството не реши друго.

На въпроса защо няма друг NS  и защо записите сочат един и същи такъв:
1. Имаме един NS с едно IP от новия доставчик (проблема с IPv4, който не знае, да вземе да прочете малко), акад мрежата едвам преглътна uni-plovdiv.bg след толкова години, та за един факултетски сайт работата няма да стане
2. В управляващия панел на регистратора има задължително два NS, но няма проблем да са еднакви
3. Този домейн е на замиране и ще бъде прекратен съгласно взетите от ръководството решения

Айде стига ви толкова, който иска повече да вземе да мине след началото на учебната година, че ми е писнало да пиша фермани за неща, които не са толкова прости колкото изглеждат в очите на 20 годишен студент.
Можете да питате колегите си които работят в УКЗ, в първи курс и на тях нещата им изглеждаха лесни за разрешаване.
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #6 -: 30.08.2010, 21:57:35 »

Извинявай ама не съм подхванал темата за да си мерим п..ките. Това кой какво направил и каква мрежа администрира е малко детско. Просто ми беше интересно каква е причината DNS сървъра да е един. Това че домейна "е на замиране" значи ли че трябва да се поддържа по този немърлив начин? Едва ли някой от колегите ти от друг факултет ще ти откаже неговите DNS сървъри да поддържат slave зона на домейна? Тези мохабети за 20 годишни студенти и т.н. са малко несериозни защото има колеги които са доста напред с материала и е малко обидно да се говори така за тях.

Нямам никакви лоши чувства но малко прекали с високомерните си изказвания.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #7 -: 30.08.2010, 22:35:14 »

Ами например, каза се ясно, че се отпуска само едно IPv4 от доставчика, затова са принудени колегите да го направят с един NS, дублиран в двата "задължителни" записа. Другото наистина е, защото ти го предизвика Чаушев с подробното натъртване, че не разбира от стандарти и от работата си. Нищо лично не е към теб, според мен!

Форумите напоследък са за мерене на п...и, за съжаление. А изпитите са за предаване на бял лист, също за съжаление.
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #8 -: 30.08.2010, 22:39:30 »

Добре, така да бъде. Щом така изглежда отстрани извинявам се. Най-малко съм искал да обидя някой или да казвам че не си разбира от работата. Надявам се г-н Чаушев да приеме извиненията ми.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 31.08.2010, 01:26:32 »

Само да знаете как ми се иска да има колега от друг факултет с който да си помагаме и да стават нещата.
Да не коментираме, че в ПУ до преди година и половина истински системни администратори, които да се занимават с това което им е работа имаше само във ФМИ. Да не говорим, че дупчим дупки и опъваме кабели, което няма, ама НЯМА нищо общо с администрирането, направили сме сградите на швейцарско сирене. Така като се замисля и проектирането на компютърни маси не е работа на системнен администратор и организирането на разни мероприятия не е и т.н. и т.н. Но да не го коментираме тук. Казах, който е заинтересуван вратата е отворена.
Бях написал малко за развитието на администраторите работили за ФМИ, но го махнах, който е любопитен да пита, но не тук.  Има толкова много проблеми за чистене, че една рота IT специалисти няма да стигнат.
Знаете ли какво правят част от администраторите на ФМИ вместо да са в отпуска в момента - дупчат дупки в бетона и опъват кабели, щото после неможе да се пробива пречи се на поредния проф. Същия този проф. не му пука, че това не е системно администриране, че това се извършва от специализирани фирми, че мрежата трябва да бъде проектирана, изпълнена и сертифицирана. Важното е да има НЯКАКВА мрежа за студентите и проф-а.
Проблема който дъвчим тук е направо все едно да се притесняваш, че вратовръзката ти е накриво след като си се проснал по очи в обора и си се омазал до ушите.

Спирам щото след няколко бири може да кажа неща, които няма да са лицеприятни и без това често ме смятат за таралеж в гащите.

Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 31.08.2010, 02:10:14 »

Тези мохабети за 20 годишни студенти и т.н. са малко несериозни защото има колеги които са доста напред с материала и е малко обидно да се говори така за тях.

Ох, като разправям че гледате през очите на 20 годишни студенти все не ми вярвате и проблема е че гледате наистина от тази възраст. 
Не виждате различният смисъл във "фермани за неща, които не са толкова прости колкото изглеждат в очите на 20 годишен студент"
Тук нестава въпрос за това да се промени един DNS запис или нещо от сорта, не става въпрос колко е напред някой с материала. Когато поработи човек разбира, че колкото и да е напред с материала и колкото и да знае, и най-големия талант да е, има мнооого други фактори и слоеве.
Повечето системни администратори на ФМИ са започнали когато са били I или II курс и морето все им се е струвало до колене, чак към края на IV курс и поработили 2-3 години, започват да виждат нещата от друг ъгъл.

Затова не са необходими извинения, напълно разбирам гледната точка от тази възраст. Имал съм много такива случаи. Затова пак казвам, вратата на администраторите е отворена за всеки. За 30 мин ще си кажем 100 пъти повече от колкото да си губим времето в писане. 
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 31.08.2010, 09:45:39 »

Само да знаете как ми се иска да има колега от друг факултет с който да си помагаме и да стават нещата.

Мисля че ако помолиш примерно Атанас Терзийски едва ли ще ти откаже да добави 4 реда в named.conf на някой от сървърите които поддържа той. Дори и да не е някой от колегите ти от другите факултети, винаги можеш да помолиш и някой от доставчиците на свързаност да ти услужат.

Аз подхванах темата за едно, ти започна да ми се оплакваш колко тежка ти е била работата. Еми "уесно нема".
Знаеш какво е решението като не ти харесва, решаваш и напускаш. Щом си решил да оставаш на тази длъжност - като си се хванал на хорото ще го играеш докрай. Мисля че не съм аз човека който трябва да ти дава подобни акъли, нито че форума е място в което да се оплакваш.

Спирам щото след няколко бири може да кажа неща, които няма да са лицеприятни и без това често ме смятат за таралеж в гащите.

Това че алкохола те кара да действаш агресивно си е изцяло твой проблем. Хората са казали "като не можеш да пиеш, недей пий".

Ох, като разправям че гледате през очите на 20 годишни студенти все не ми вярвате и проблема е че гледате наистина от тази възраст. 
Не виждате различният смисъл във "фермани за неща, които не са толкова прости колкото изглеждат в очите на 20 годишен студент"
Затова не са необходими извинения, напълно разбирам гледната точка от тази възраст. Имал съм много такива случаи. Затова пак казвам, вратата на администраторите е отворена за всеки. За 30 мин ще си кажем 100 пъти повече от колкото да си губим времето в писане. 

Повярвай ми, има хора на 20 и малко над 20 години които си виждат нещата доста добре, хора които работят от много време по сериозни фирми и са навътре. "Нещата не били толкова прости колкото изглеждат" - какво сложно има в това да добавиш още един сървър в записите. В твоя случай по-добре махни изцяло ns2.fmi-plovdiv.org от инфото за домейна защото много добре знаеш какво се случва когато някой пита първо този сървър за отговор, или на негово място постави също 77.77.167.148 което е крайно неправилно но все пак е по-добре от това да няма запис и да бави заявките. Недопустимо е в академични среди да се допускат подобни грешки.

Аман от хора които не понасят никаква критика. Който иска да свърши нещо намира начин да го свърши, който не иска намира извинение.
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
    • Моят блог
« Отговор #12 -: 31.08.2010, 10:53:39 »

Мале мале... по-спокойно ве хора :)

Нека да уточня, че моето подхвърляне за домейна беше ей-така - просто да си почеша пръстите. Всъщност беше коментар към поста на Мартин, а не към администрацията. Не съм имал за цел да поучавам някого или да коментирам нечия работа. От личен опит знам, че е грозно. Ако съм обидил някого - извинявам се.

Мартине: преди време (може би преди около 6 години) се наех заедно с един колега да пускаме автономна система със собствен C клас IPv4. Времената бяха малко мътни, като се има предвид, че сме в малък град. Много нерви потрошихме тогава със същия този ентусиазъм, който сега ти проявяваш :) Е успяхме. Не мисля, че беше грешка (още си пазим адресите), а и понаучихме доста неща. Специално за DNS-ите помня "Марвин" - робота, който ми отрови цяла една нощ (ама не този от "Пътеводителя"  :-D ). Но след няколко години постоянно борене с безпаричие или пълно неразбиране от някой над теб вече почва да не ти пука за стандарти. Иска се от теб да бачка нещо, но за изграждането му се дават 30% от необходимите неща - е няма как да стане. Помисли малко преди да критикуваш някого. Ако толкова ти се занимава - предполагам, че можеш ад почнеш като администратор. И аз съм имал своите моменти на неразбиране и тровене на чужди нерви, но да се надяваме, че този период е отминал :)

До Тодор Чаушев: ако сте около университета по време на задочния триместър, може да се видим за по някоя бира :)
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 31.08.2010, 11:03:15 »

Много добре знам че едва ли се отделят достатъчно средства. Идеята ми беше не да се купува нов сървър който да играе ролята на DNS, а просто да се добави още един който да обслужва домейна по правилен начин. Никой не може да ме убеди че е толкова трудно да се поиска от някой колега тази услуга. Ако толкова не може да се намери аз бих услужил с най-голямо удоволствие. Разберете че ако домейна беше на Бай Пешо от квартала изобщо нямаше да ми направи впечатление дори, но това е сайт на академично учреждение. Това трябва да бъде пример как се правят правилно нещата, а не как не се правят.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 31.08.2010, 11:07:21 »

За martin

Скивай ся хлапе, ако си нямаш друга работа да си чешеш езика си е твоя работа. Ако не ти харесвам пак си е твоя работа. Изобщо не ми ПУКА за твоето мнение. Такива като теб с лопата да ги ринеш, за 12 години съм се аслушал и нагледал. Нямам намерение да се конфронтирам с колегата Терзийски, но и ПОНЯТИЕ си нямаш защо не съм поискал да добави 4 реда в named.conf.
Отделно не става въпрос колко е тежка работата, а става въпрос за това колко несвойствени дейности се извършват, МА ПОНЕЖЕ ТИ СИ ВЕЛИК едва ли правиш разлика. Щото с великия си опит за теб всичко се свежда до 4 реда, ей за това казвам, че имате много фурни хляб да изядете още.

И да! Не ти вярвам, че има на 20 години някой, който да разбира както трябва нещата. Само си мисли, че ги разбира.

Поработи в сериозните фирми, като създадеш и закриеш и няколко твои, и като станеш над 35 ми се обади.

То хубаво е казал народа, че колкото повече ръчкаш едно ... повече мирише, ама що ли се хванах да обяснявам.

За lamerko,
Нямаш проблеми само пиши един mail когато си на занятия, ще се запознаеш и с другите колеги.

PS
Бе нямате ли друга работа освен да киснете във форума?
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
    • Моят блог
« Отговор #15 -: 31.08.2010, 11:12:34 »

Добре де... казваш нов сървър за DNS, но всъщност не знаш, дали това е така. И аз не знам, но нека да предположим, че на една и съща машина могат да се вдигнат доста демони. Какво пречи на една машина да има например уеб, бази данни, фтп, самба, днс, мейл сървър и т.н. Предполагам, че си наясно, че втория нейм сървър трябва да е от различна мрежа. Не, че е фатално, ако го няма въобще. Но тук вече си говорим за реализация, която може да не зависи от теб :)

ПП: поста беше към Мартин

ПП2: като пристигна в Пловдив, ще пиша :)
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 31.08.2010, 11:17:12 »

Добре де... казваш нов сървър за DNS, но всъщност не знаш, дали това е така. И аз не знам, но нека да предположим, че на една и съща машина могат да се вдигнат доста демони. Какво пречи на една машина да има например уеб, бази данни, фтп, самба, днс, мейл сървър и т.н. Предполагам, че си наясно, че втория нейм сървър трябва да е от различна мрежа. Не, че е фатално, ако го няма въобще. Но тук вече си говорим за реализация, която може да не зависи от теб :)

ПП: поста беше към Мартин

ПП2: като пристигна в Пловдив, ще пиша :)

Не виждам къде съм писал че има проблем на един сървър да работят много услуги.

За martin
Скивай ся хлапе, ако си нямаш друга работа да си чешеш езика си е твоя работа. Ако не ти харесвам пак си е твоя работа. Изобщо не ми ПУКА за твоето мнение.

Няма как да не ми харесваш защото даже не те познавам нито съм те виждал. Съжалявам че подхванах темата. Това за конфронтацията с Наско само незнам как го измисли.

Извинявам ти се още веднъж! Не съм искал да те обиждам но явно ти доста подпали.
Спирам до тук. Явно не можем да намерим общ език.

Поздрави.
Активен

Тодор Чаушев

• Неактивен Неактивен
« Отговор #17 -: 31.08.2010, 11:19:29 »

martin,

имаш ЛС
Активен

martin

• Неактивен Неактивен
« Отговор #18 -: 31.08.2010, 18:35:38 »

Не видях само къде съм писал че съм велик или че имам голям опит. Както и да е. Здраве да е.
Заключвам темата.
Активен