argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Въпроси относно Бизнес информатика с английски 2 год.  (Прочетена 1783 пъти)

Neo

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15

Здравейте, насочил съм се към тази магистратура и имам няколко въпросчета.
1. Къде мога да видя списъка с избираемите дисциплини за тази специалност? В сайта на ФМИ има някакви списъци, но са от минали години.
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 99

Ае ти луд ли си магистратура в ПУ...
 Не си прецаквай живота момче :D
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page

Радо, срам ме е, че си учил в ПУ! Може да се шегуваш, но не ти отиват сарказма и негативизма ти. Това е официален форум и не е за простеене. Ако ти си имал проблеми с магистратурата ти - изложи ги и се обоснови. И пак не е сигурно, дали другите ще имат същите проблеми или ще са проблеми за тях!
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен

Ок, това беше чисто иронично. Извинявам се, публично :)
 Още не съм стигнал до магистратура, но като гледам какво е в бакалавърската степен... най-добре магистратура извън България. Има доста възможности, само трябва да си упорит и да събираш кинти поне за първата година.
 Тука ще ти вземат парите, а ще научиш колкото си научил като бакалавър...
Активен

lamerko

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 211
    • Моят блог

Аз пък съм на противното мнение. Всичко е относително... на запад имат доста по-добра материална база, наистина има завишена практическа част и ужасно много индивидуални и групови проекти, от които зависи почти цялото образование. Но всъщност целта на заниманието е пак да ти се даде някаква основа, в/у която да решиш какво точно искаш да работиш. Истината е, че никой не може да ти налее знания и акъл с фуния. С други думи всеки сам трябва да се развие до професионално ниво, започвайки от дъното. Най-лесния начин за самоподготовка е след като решиш в каква насока да се развиваш е да си измислиш един немалък проект и да го реализираш. Без значение дали ще ти докара някакви доходи или не. В тази светлина като цяло няма значение къде ще завършиш - дали в ПУ или някъде на ЗАПАД. Лично аз бих завършил тук и ако се наложи - да специализирам/приравня диплома към някой световно престижен университет само заради тапията. Доста по-евтино ще излезе, а пред един евентуален работодател няма да има разлика. Колкото до професионалната подготовка - пак ще кажа, че тя не зависи от университета...
Активен

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info

... най-добре магистратура извън България. Има доста възможности, само трябва да си упорит и да събираш кинти поне за първата година.
Вярно е че има разлика. Там ще ти вземат мнооо...ооого повече пари  :wink:
Но пък магистратурата извън България има поне още един голям плюс - ще видиш че там нещата не са много по различни от тук. (Разбира се освен ако не попаднеш т.е. ако не се пребориш да отидеш на едно от няколкото места, които се броят на пръстите на едната ръка  :-) )

ПП. Аз не се срамувам, че съм завършил в ФМИ на ПУ (напротив - гордея се), а още по-малко, че съм магистър.
Активен
А.Пенев

А.Пенев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 157
    • www.alexander-penev.info

Аз пък съм на противното мнение. Всичко е относително... на запад имат доста по-добра материална база, наистина има завишена практическа част и ужасно много индивидуални и групови проекти, от които зависи почти цялото образование. Но всъщност целта на заниманието е пак да ти се даде някаква основа, в/у която да решиш какво точно искаш да работиш. Истината е, че никой не може да ти налее знания и акъл с фуния. С други думи всеки сам трябва да се развие до професионално ниво, започвайки от дъното. Най-лесния начин за самоподготовка е след като решиш в каква насока да се развиваш е да си измислиш един немалък проект и да го реализираш. Без значение дали ще ти докара някакви доходи или не. В тази светлина като цяло няма значение къде ще завършиш - дали в ПУ или някъде на ЗАПАД. Лично аз бих завършил тук и ако се наложи - да специализирам/приравня диплома към някой световно престижен университет само заради тапията. Доста по-евтино ще излезе, а пред един евентуален работодател няма да има разлика. Колкото до професионалната подготовка - пак ще кажа, че тя не зависи от университета...
Заставам 100% зад това мнение. Явно мислим еднакво. (или страдам от е-раздвоение на личноста и поствам и под друг акаунт  :wink: )
Аз лично постъпих точно така, когато бях студент и не съжалявам.
Активен
А.Пенев

Beginner

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
  • May the source be with you
    • Begginer's web

Отново невероятната теоретична компетентност така характерна за българина...
ПУ си има своите проблеми, но според мен проблема не е че има проблеми, а че никой не се опитва да ги отстранява.
Където и да идеш да учиш на ЗАПАД на ИЗТОК (СЕВЕР или ЮГ) нямаш ли желание да се развиваш сам и да учиш сам нищо няма да стане. За да стане по-ясно ще кажа, че леша е навсякъде и не си мисли, че ако си от леш-а в ПУ ще си сред първите в Станфорд.
Едно трябва да се признае, че ако си от добрите ще ти е по-трудно да пробиеш, защото унверситета е неизвестен, но не е
НЕВЪЗМОЖНО
Ще дам няколко примера за това което говоря:

Познавам един румънец (беше заедно с мен в офиса) учеше в Залцбург в най-престижния университет и казва имаме лекции от 9 до 18.00 нямаме време за нищо скъсват ни от учене и пак нищо не знаем. Тогава се запитах дали искам да уча там и отговора веднага ми беше ясен.
Давам друг пример:
На една колежка от Норвегия един мой приятел й казва направи скрийншот и ми го прати да видя какъв е проблема. След няколко минути тя праща снимка на монитора с мобилен телефон.

Така че не е добре да се приказва особено официално без да се знаят фактите.

В областта на Информатиката проблемът с материалната база не стои, защото за разлика от физика, на когото му трябват колайдери и т.н. на информатика му трябва един компютър и сайт като замунда.

Естествено магистратурата в ПУ не е нищо особено и няма да ти разкрият тайните за сътворението, но има предмети които си заслужават.

Всеки мрънка, че нищо не се правило, че нямало смислени проекти и т.н. Миналата година като представихме нашия проект и казахме че всеки може да участва с различни неща в него никой не дойде нали?
Активен
Понякога стоя и си мисля, а понякога само стоя.

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Абе на всички им трябва мерак и старание. Мерак имате, старание не виждам в доста случаи, за жалост.
Активен

Радо

• Неактивен Неактивен

Супер успокоение е за всички вас, да пишете, че образованието тук и в Англия, Германия, Австрия и др. е еднакво.
 Тази година в моя курс ще завършат над 100 човека. 90 процента и понятие си нямат какво са учили и какво ще правят. Реалността е друга...
 Най-обозримото нещо което тук липсва е навлизането на бизнеса в университетите. Другаде имат програми и студентите работят на добри стажове от 2-ри курс, ако не и по-отрано. Тук освен в ТУ Варна не се сещам другаде да го има.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Радо, заповядай - прави където искаш магистратура и докторантура и идвай при нас асистент и доцент, да викаш бизнеса и да учиш студентите. Не се шегувам - поканен си!
Активен

antoniy

• Управител
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 723
    • http://antoniy.net/

Аз ще ви кажа за мен как съм си решил този въпрос. Отказал съм се от магистратура в чужбина. Реших, че в моята сфера се иска опит и стаж, за да се гради кариера. Магистратура в чужбина ще ми прахоса много време и пари, които ще се върнат може би само ако остана да живея в чужбина, което за мен не е приоритет. Разбира се наясно съм, че ми трябва магистратура, но по-скоро като ценз. Поради тази причина магистратура в България и ПУ например е много по-добро решение за мен, тъй като мога да продължа с работата си паралелно с изкарването на магистратурат. На мен затова ми харесва този факултет. От началото на втори курс мога да си работя и да си градя някаква кариера, да се друпа опит, без университета да ми е спирачка. Точно обратното. Това на други места става доста трудно по мои наблюдения.

Моето лично виждане за висшето образование е доста простичко. Бакалавърска степен - учат те на математика и логическо мислене (за нашата сфера говоря). Магистърска степен - всеки е бакалавър, трябва да се развиваш, за да ти се отварят врати. Докторска степен - ако все пак искаш да си част от нещо академично, което да е и престижно. Все още поне не всички стават доктори, както всички стават вишисти.

Поздрави,
Антоний
Активен
Too short signature limits.

Neo

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15

Колебая между следните магистратури:
Бизнес информатика с английски в ПУ
Компютърни системи и технологии в ТУ - София, филиал Пловдив
Компютърни системи и технологии в УХТ - Пловдив
Интересувам се повече от хардуер, отколкото от софтуер. Специално тази в ТУ много ме блазни. Мнения?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page

Щом те интересува Хардуера - ТУ!

БИАЕ в ПУ няма хардуер. Не и на инжинерно ниво.
Активен