argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Факултативи  (Прочетена 5404 пъти)

HellCreep

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 35
Факултативи
« -: 15.10.2010, 16:19:29 »

Добър ден. Бих искал да попитам за факултативите. Сега видях какви предмети има но не мога да открия информация за тях. Интересувам се от тези двете. Творческо писане при Костурков и Увод в редактирането при Чакърова. Какво точно се учи в тези часове и накрая нещо изпит ли има? Също така колко часове на седмица има? До колкото разбрах ако искаме да завършим след време ще ни се наложи да си изберем през годините поне 4-5 такива свободно избираеми дисциплини. Това така ли е?
« Последна редакция: 15.03.2011, 00:50:56 от BlackGuardian »
Активен

Blancanieves

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
Факултативи
« Отговор #1 -: 15.10.2010, 17:42:42 »

Къде видя дисциплините, че аз не мога да ги открия? Питах инспекторката няколко пъти, но тя не благоволи да ми обясни. И при нея ли трябва да се запишем?
« Последна редакция: 15.03.2011, 00:50:21 от BlackGuardian »
Активен

HellCreep

• Неактивен Неактивен
Re:Факултативи 2010. Какво представляват?
« Отговор #2 -: 15.10.2010, 18:04:13 »

Записването става чрез сайта на факултета. Мислех си да ходя при нея да я питам за какво става въпрос ама явно няма да има голям смисъл.
Отиваш на сайта на факултета и дам отиваш на "Учене" или нещо такова беше. Там разгледай някъде в средата на екрана се пада опция "факултативи 2010 1 семестър" (нещо подобно беше). Избираш го и ще може да видиш предметите и ще може да се записеш от там за тях ако искаш.
Активен

ali4ka

• Неактивен Неактивен
  • Български и английски
« Отговор #3 -: 15.10.2010, 18:44:52 »

http://slovo.uni-plovdiv.bg/?page_id=3597 Заповядай-оттук можеш да се запишеш :)
Активен

Blancanieves

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 15.10.2010, 20:05:17 »

Много благодаря! А след като се запиша откъде се разбира кога и къде се провеждат? По принцип през седмицата ли са, през целия семестър ли продължават?
Активен

ali4ka

• Неактивен Неактивен
  • Български и английски
« Отговор #5 -: 16.10.2010, 01:59:19 »

Мисля, че в сайта би трябвало да излязат списъците и съответно къде и от колко часа се провеждат факултативите. Не съм запозната много добре,защото не съм ги карала досега, но мисля,че са цял семестър,след което имаш изпит по съответния предмет. Чувала съм,че са събота и неделя, но съвсем не съм сигурна :)
Активен

Middlesbrough

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 49
« Отговор #6 -: 17.10.2010, 14:09:21 »

HellCreep мога да ти кажа за "Творческо писане" при Костурков съм го карал миналата година и не беше това което очаквах.В същността си това е курс как се пише роман,говори почти само за романа(това е целта на дисциплината)за мен беше жалко,че обръща повече внимание на това как се осъществява подготовката на ръкопис,как се процедира при издаване,пазар и много информация за редакторската работа върху романите и т.н. Много малка чест е отделена на това как да пишеш,по-скоро може да научиш за какво да пишеш,кое е популярно,какво се купува и за различни реализации в страните и България.
За завършването трябва да напишеш примерно една начална глава на роман по твоя идея,да направиш синопсис на популярен роман(т.е. нещо такова,както се прави на собствен,но да го напишеш по начин,който ти би избрал), който ти харесва.Дава и странични задачки за подбор на разни заглавия по различни признаци.
Това е в общо линии.
Миналата година се провеждаше всеки петък от 16:00 часа.
« Последна редакция: 17.10.2010, 14:13:06 от Middlesbrough »
Активен
http://bulfleet.com/?recruit=2149066  Много яка игра пробвайте ;)

HellCreep

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 17.10.2010, 15:45:37 »

Ох определено не е това което аз си мислех че е. Някой карал ли е другите специалности? Ако може да споменете нещо и за другите ако имате информация че явно заглавията подвеждат доста стабилно.
Активен

BieneMaja

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 37
« Отговор #8 -: 17.10.2010, 16:25:57 »

Мога да кажа само за лингвогеографията при Чобанов и редактирането при Чакърова.
При Чобанов се разглежда езиковата ситуация в различни държави - кой е официалният език, какви други има, какво им е положението, каква е държавната политика за езиците и такива неща. На мен лично ми беше интересно, обаче много се пише. На края трябваше да представим курсова работа за държава по избор - много е важно да не се дублират държавите между колеги, защото връща.
Редактирането за мен беше много полезно, без излишно писане, изцяло практическо приложение. Накрая имаше тест да редактираме няколко изречения и да посочим какви грешки има допуснати. Почти всички имахме 5 и 6.
Само да отбележа, че аз съм в магистърска програма, но тези дисциплини ги карахме с бакалаврите.
Активен

HellCreep

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 17.10.2010, 18:15:09 »

Благодаря за информацията. Ако може да те попитам нещо допълнително за редактирането. При теб помниш ли в какъв ден и от колко часа е била тази специалност? И общо взето предимно упражения от рода на редактиране на даден текст ли правите или?И един малко глупав въпрос но може ли да дадеш нещо пример за какво точно редактиране става въпрос за да мога да добия по-ясна представа защото си мисля че това ще ми е полезно но перди да се хвърля в нещо ми се иска да съм 100% наясно за какво става дума. Благодаря много за информацията.
Активен

BieneMaja

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 37
« Отговор #10 -: 17.10.2010, 22:42:40 »

Беше в две части през първия и втория семестър. Проведе се един петък следобед и един цял ден в събота. Мисля, че до неделята не опряхме. Материята е все едно езикова култура. За съжаление почти не остана време за упражнения - взехме си тестовете от предните 2-3 години и така се упражнявахме  :-)
Ако искаш дай ми мейл на лични и ще ти пратя конспект и материали.
Активен

Blancanieves

• Неактивен Неактивен
« Отговор #11 -: 18.10.2010, 18:52:33 »

Всички дисциплини еднакви кредити ли дават или всяка  различно?
Активен

marin2025

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1697
  • Прави добро ,пък каквото ще да става!
« Отговор #12 -: 18.10.2010, 22:35:12 »

Всяка дисциплина - различно в зависимост от броя на часовете.
Активен
Всичко е любов

Middlesbrough

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 19.10.2010, 14:36:15 »

Някой може ли да ми каже нещо за "Реторика" какво точно правите и как се завършва с  изпит или курсова работа?
Активен

|Blackfire|

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
  • Английска Филология, I курс
    • Facebook
« Отговор #14 -: 20.10.2010, 01:11:10 »

Мога да кажа, че който не е записал до днес (20.10.2010) чисто си е изгорял. Better luck next session.

Blackfire...
Активен
"I've heard stories of my people... that once they were warriors!"
\m/

Vas3to_90

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 124
  • Превод и бизнес комуникация
« Отговор #15 -: 20.10.2010, 08:59:18 »

Мога да кажа, че който не е записал до днес (20.10.2010) чисто си е изгорял. Better luck next session.

Blackfire...
Защо до днес? В сайта пише до 22.10.2010. Anyway, аз се записах.
Активен

Middlesbrough

• Неактивен Неактивен
« Отговор #16 -: 20.10.2010, 16:05:14 »

Защото е чул нещо някъде грешна информация и бърза да се похвали  :hihi:
Активен

|Blackfire|

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
  • Английска Филология, I курс
    • Facebook
« Отговор #17 -: 21.10.2010, 20:25:27 »

Бяхме осведомени, че 20 е краен срок. Нямах представа какво пише в сайта.  :bravo:

P.S. В програмата ни видях, че в първия семестър няма записано черно на бяло "факултативи", за разлика от по-нататък. Задължителни ли са този семестър ? (В момента се намирам в една мъгла от глупости)

Blackfire...
Активен
"I've heard stories of my people... that once they were warriors!"
\m/

Vas3to_90

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 124
  • Превод и бизнес комуникация
« Отговор #18 -: 22.10.2010, 11:41:49 »

Бяхме осведомени, че 20 е краен срок. Нямах представа какво пише в сайта.  :bravo:

P.S. В програмата ни видях, че в първия семестър няма записано черно на бяло "факултативи", за разлика от по-нататък. Задължителни ли са този семестър ? (В момента се намирам в една мъгла от глупости)

Blackfire...
Дам и аз така. Еми карай, записах се, пък ще видим, какво ще става.
Активен

Middlesbrough

• Неактивен Неактивен
« Отговор #19 -: 22.10.2010, 16:04:21 »

Няма точно регламентирана програма за факуативите,трябва да набавиш определен брой кредити от тях през всичките години(за моята специалност 12)една дисциплина дава от 2 до 4 кредита,зависи.Те не се вписват в архива с изпитите и дори да започнеш нещо и да се откажеш не го броят за невзет изпит,аз например съм изкарал 2 факултатива в първи курс,нито 1 във втори и сега в трети пак ще изкарам два и готово  :rock:
Активен