argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Учебник по Геометрия - няма бройки в библиотеката  (Прочетена 1926 пъти)

ioan_v

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 38

Случайно да има някъде из интернет..пресниман учебника по геометрия за 2ри курс информатика?
Във библиотеката го няма!
« Последна редакция: 22.01.2011, 14:41:49 от Светослав Енков »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
Re:Геометрия
« Отговор #1 -: 22.01.2011, 10:51:41 »

Защо не попитате преподавателя си? Не вярвам да ви даде пиратско копие или док-файловете, но може да ви каже къде се продава или го има, за да си го купите.
Активен

Trainer

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
« Отговор #2 -: 22.01.2011, 10:54:06 »

В помощните материали към сайта на факултета има връзка към сайта на доц. Манев - Геометрия за информатици.
Това няма ли да ти свърши работа?
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #3 -: 22.01.2011, 13:28:41 »

Защо не попитате преподавателя си? Не вярвам да ви даде пиратско копие или док-файловете, но може да ви каже къде се продава или го има, за да си го купите.
всичко до пари. 20лв е. Ясно защо в библиотеката сиг има 10 копия.... пффф както и да е!
« Последна редакция: 22.01.2011, 13:36:13 от ioan_v »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #4 -: 22.01.2011, 13:35:19 »

Колкото и нечестно да звучи, в този форум не се толерират пиратски копия. Виж, ако някой си сканира лекциите, написани на ръка и ги сложи някъде - би било по-коректно. Или ако самият лектор реши да си сложи учебника сам. И аз съм бил студент и аз съм имал подобни проблеми (хем тогава нямаше ни Интернет, ни ксерокси и проблема беше повече с намирането на учебника изобщо, нямахме проблеми да си ги купим, в смисъл не беше за парите - малък тираж и малко бройки в библиотеката). Сега поне има ксерокси, колкото и да твърдят авторите, че и на ксерокс е 'незаконно' - донякъде в този случай само ти си го ползваш.
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #5 -: 22.01.2011, 13:38:32 »

E защо да няма в библиотеката 200 учебника..нали треа се изкарат пари, да се вземе още от бедния студент..
Да не забравяме, че сме в България... случайно да не се прецакаме като другите университети в чужбина с по 2-3 етажа библиотеки и МНОГО материали.... дали им е лошо на студентите...
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #6 -: 22.01.2011, 13:46:03 »

Вие откъде знаете колко бройки е имала библиотеката?

Не генерализирайте, моля Ви се! Разбирам проблема и Ви съчувствам, но ще се наложи да изтрия темата, ако продължавате така. Реално, ако до 3 дни никой не предложи адекватно решение - ще я изтрия. Липсата на бройки за всички е очевидна и ясна, не може от всяка книга да има по 200 екземпляра. Не само заради печалбата на автора. Има си правилници за функциониране на библиотеката, отидете да Ви ги обяснят, не са тайна.

За в чужбина как е - знам по-добре от Вас, но там е друга ситуацията. М/у другото и там авторите си пазят труда. Но и са стимулирани да слагат повече материали онлайн. А, и лошо им е на студентите там - няма такава слободия и лесно изкарване на оценките, повярвайте ми.

Не защитавам нито библиотеката, нито авторът в конкретната ситуация. Просто някои неща са "каквито са". Можете да пуснете доклад до декана или до библиотекарката, за да се предвидят и закупят повече бройки за следващата учебна година от този учебник.

Ако сте много беден и се аргументирате, лично аз ще Ви подаря един учебник по Геометрия за 20 лв от собственият си джоб!
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #7 -: 22.01.2011, 13:51:02 »

Благодаря г-н Енков, но не мисля че е цел един преподавател да купи учебник...
мисълта ми е, че университета/факултета не се събира да реши малко проблема за В полза на студента... ;)
но това са си наистина други теми... не ми беше това за цел... ;)
Активен

mmanev

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
    • http://fmi-plovdiv.org/
« Отговор #8 -: 22.01.2011, 14:16:42 »

Здравейте,
разбирам всеки който иска безплатно да ползва нещо, но разберете, " бедни студенти", и преподравaтелите не са богати.
Сравнението с чужбина изобщо не е приложимо. Нали искаха ваши колеги преди години модерни дисциплини.
За 1 година седнах, прочетох доста, събрах материали, написах, редактирах, направих предпечатна подготовка с моя сътрудничка
и издадох за собствена сметка този учебник. Искаха книжарницата да ми продават учебника за няколко лева отгоре, но отказах.
Библиотеката откупи 30 бр., а можеше като болшинството мои колеги да откажа. Ръководството е почти без пари, защото ние авторите
няма да вземем за труда си почти нищо.
И ние преподавателите трябва да плащаме сметки, а заплатите ни са по-малки от на една сервитьорка или продавачка.
Не е ли обидно за вас и останалите българи?! Положим труд, за който сме квалифицирани и имаме "наглостта" да искаме заплащане, нали!
Ако карам таксито, с което пристигате във ФМИ и ви взема 5 лв - може.
Да сте видели по кафенетата преподаватели да си харчат парите от продадените учебници?!
А цената на учебника е равна на едноседмичната сметка на повечето студенти,
прекарващи времето си там. Да не говорим за колите около сградата. А какво можеш да си купиш с 20 лв...?

Учебниците в белите страни са поне 10 пъти по-скъпи и затова е нормално да има в библиотелите, които са отворени целодневно и са пълни
с учещи студенти. На колегите там не им се налага да се унижават да продават лично книгите си!

Извинете за емоциите, май е безсмислено!
Активен

ioan_v

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 22.01.2011, 14:25:28 »

еми... с една дума: БЪЛГАРИЯ! Мисля, че и двамата имаме правота..но както и да е..нищо няма да се промени..
Мда ясно ми е, че не са толкова богати и преподавателите (чичо ми е проф.), само държавата може да се срамува, че има такива хора, а с нищо не им помага и от там всички страдат...
УСПЕХ!
« Последна редакция: 22.01.2011, 14:36:25 от ioan_v »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #10 -: 22.01.2011, 14:41:18 »

Значи, ще заключа темата, като първо ще преименувам заглавието и!

За съжаление, в този случай 30 бройки за библиотеката са добра бройка. Стискам палци на колегата ioan_v да е все така упорит и любознателен, но и да не бъде черноглед.
Активен