Доста се чудех дали да изказвам мнение по въпроса, но понеже повечето колеги не четат форума явно и някой от "другата" страна трябва да сподели мнението си:
Първо за "номера с учебниците" - вярно е и аз съм чувал че има хора които ксерокопират разни помагала и ги продават на студентите. Ако това е на цена по-висока от себестойноста на ксерокопирането т.е. 5 ст. за двустранно копиране е наистина номер
Що се отнася за "авторските учебници" на които държим - учебния план на всяка дисциплина подлежи периодично на атестиране от страна на ВУЗа и МОН и това което се преподава е огледано от много страни и утвърдено.
Това че някои от нас са си направили труда да съберат в един учебник материала които трябва да знаете за да си вземете дипломата е похвално и не виждам повод за недоволство.
Ако цената ви се вижда висока нека напомня, че по-назапад от тук цената на учебниците варира от $150 до $300 и повече. При това относително погледнато колегите ви не взимат повече от вас: Стипендията не надхвърля $1200 и то за докторант, а повечето нямат стипендии.
Съгласем съм с Kelly за
студентите - за никого не е тайна, че повечето просто отбиват номера с престоя си в ПУ
Наистина им кусове, на които като им чета лекции се чудя как са били подбирани - имам чувството че инспекторката е изнесла една маса пред централна поща и е питала случайните минувачи - "искаш ли да станеш студент?" и така ги е записала.
Главно заради такива се налага да се пишат авторските учебници и да им се дава всичко "сдъвкано". Много по-добре и по-актуално би било да ви даваме конспекта заедна със списък от публикации от които да се готвите, а лекциите да не са монотонно диктуване а свободна дискусия над дадена тема от конспекта. Да но колко от вас могат да четата и учат на английски? и имат желание да го правят?
Не съм съгласен с изказването
вследствие на което преподавателите са абсолютно демотивирани и озлобени, и всеки се е пуснал по течението - те ни лъжат, че ни учат, ние ги лъжем, че уж има файда...
Аз съм работил над 10 год. в различни университети в западна Европа и САЩ и ако съм тук в момента то е защото сред вас има студенти, които по заложби многократно превъзхождат редовия студент в САЩ например. Е, вярно че такива хора са 1-2ма на курс но за тях и с тях си струва да се работи.
Всъщност ако в нашата сбъркана държава и в ПУ не се държи по комунистически на "масовката" т.е. бройката завършили студенти, а не на КАЧЕСТВОТО
на завършилите студенти, на випуск щяха да завършват по 5-6 студента, но това щяха да са тия дето наистина знаят защо са се записали при нас.
Сигурно за това има колеги, които са се "пуснали по течението" - и седем пъти да скъсаш някой по незнание ще му позвалят да се яви още 77 пъти само и само да завърши. А такива студенти дори да ги оставиш сами с учебника не знаят на коя страница да го отворят за да препишат за заветната тройка. (пиша това от личен опит - правил съм си такива експерименти)
Със сигурност обаче мога да твърдя, че при нас в секцията по Молекулярна биология няма колеги дето са "отчаяни, озлобени и т.н и т.н." Напротив имаме достатъчни проекти и идеи и желание за работа и ако нямаме още повече то е защото не достигат качествени студенти на които да дадем възможност да се реализират