Нямам много реален практически опит с Qt, но пък имам сравнително богат опит с .NET, още по-богат опит в IT сферата и мога да кажа, че работа за .NET програмисти има и то много. В съвременния свят повече се котират уеб технологиите, т.е. ASP.NET и то най-вече в комбинация със C#.
Не съм чувал за фирма в България, която да търси точно Qt специалисти. Сигурно има, но дори така да е, това е по-скоро излючение, затова от професионална гледна точка човек има по-голям шанс да се реализира като .NET програмист.
Най-лесна справка може да се направи в някой от сайтовете за работа, например
http://itjobs.bg или
http://it.jobs.bg (има и други, разбира се).
Що се отнася до заплащането - много хора мислят, че могат да разчитат на някакви точни суми като начални заплати, но това не е вярно. Всичко е въпрос на договаряне и офертата от страна на работодателя зависи от няколко фактора:
- Реалният опит на кандидатстващия
- Отношението на кандидатстващия към работата
- Очакванията за заплата на кандидатстващия
Работната заплата за един начинаещ програмист, който няма никакъв опит, никога не е работил и си няма никаква идея от реална разработка на софтуер (не говоря за писане на програми, а за разработка на цялостен софтуер) без проблем може да бъде и минималната работна заплата.
Оттам нататък с доста закръгляния аз мога да дам следните доста относителни и плаващи интервали:
- Trrainee: минимална заплата до към 800 лева.
- Junior: между 800 и 1200 лева.
- Experienced: между 1200 и 2200 лева
- Senior: между 2200 лева до към 3500 лева
- Team lead/Manager: 3500+
Пак казвам, това са много относителни интервали и това е изцяло мое лично мнение, базирано на наблюденията ми и отчасти на личния ми опит в София (
дебело подчертавам - София, а не Пловдив). Нещо повече, тези интервали се менят в зависимост от икономическата ситуация в България, затова
недейте да приемате тези числа за чиста монета. Работил съм и в Пловдив, но това беше сравнително отдавна и нямам наблюдения върху заплатите там в момента.
Общо взето е все тая човек с каква технология ще се занимава, заплатите в софтуерния бранш (за София) са горе-долу еднакви. Не е вярно, че Java програмистите взимат повече пари от .NET програмистите, а те от своя страна взимат повече пари, отколкото PHP програмистите. Вярно е само, че истински добри специалисти се срещат все по-рядко и по-рядко, а работодателите не са склонни да дават по-високи заплати за по-ниско квалифицирани програмисти. Естествено, има и изключения, различни фирми имат различни виждания за различните позиции, съответно различно заплащане и т.н.