argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Искам ей такава избираема дисциплина!  (Прочетена 3159 пъти)

ash_

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
  • Dream Theater
Re:Искам ей такава избираема дисциплина!
« Отговор #20 -: 19.08.2011, 11:23:23 »

Уеб и мобилните истории са толкова горещи, че всеки, който може да събере 2 и 2, може да си намери и сам материали. Преди известно време имах проект за Windows Phone 7 и срещу половин час ровене в братските руски тракери, си намерих чудесни книги. Не прочетох нито една, разбира се, но това е защото обичам да ми е гадно и се запознах с фреймуърка от exception-ите.

Знам, че никой няма да погледне сериозно на това, но лично аз бих намерил смисъл в избираема дисциплина, която се занимава с програмиране на малко по-ниско ниво, като например за Atmel AVR микроконтролери. Не съм убеден до каква степен занимават бъдещите инженери по електроника с програмиране, но работата с микроконтролери е 95% с мишка и 5% с поялник. Освен това е страшно интересно, образователно и какво ли още не, да си припомниш, че има и свят без интерфейси, наследяване и събития.

А от чисто практична гледна точка - такива специалисти просто липсват. Наистина. Част от тях ги чакаме да умрат всеки момент, а другата част в общия случай не е достатъчно компетентна.
Преди три месеца поправях един RFID четец, понеже на шефа не му се даваха пари за сервиз, а аз имах нужда от отпуска :) Та, от там съм насъбрал едни плашещи впечатления...
Активен
Carpe diem

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #21 -: 19.08.2011, 12:13:10 »

Да, и в същото време програмирането на контролери (особено по-евтините AVR 8-bit) е изкуство, защото всичко е ограничено по обем и скорост и се научаваш на 'дисциплинираност' в програмирането. Както и да е - нека има всякакви избираеми - само да са с актуални неща.
Активен

Георги Соколов

• Модератор
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
    • website
« Отговор #22 -: 19.08.2011, 23:13:47 »

Аз лично може да съм малко далеч от темата, но на мен би ми се искало да има факултативна дисциплина как се оформят документи на едно по високо ниво, как се правят презентации, как се правят по-сложни електронни таблици. Погледа ми от последното време е че(на база видяни дипломни работи и въобще доста кандидат работници които ходят по интервюта и си предават автобиографиите и "недай си боже" мотивационните писма):
а) 90% от излизащите от ФМИ, не могат да пишат в текстов редактор, камо ли в текстов процесор(да знам че са си взели изпита по информационни технологии, но това далеч не ги прави специалисти)
б) каква част от курсовите и дипломните работи се форматират със стилове и каква част се правят с tab-ове и 40 space-а за да се премести вдясно или 5 enter-a за да отиде на другата страница?
в) една голяма част от студентите в университета не знае как се правят графики или въобще отчети базирани на външен източник данни - примерно Excel sheet или Access база данни, а повярвайте ми такива в бизнеса се налагат да се правят, особено ако бъдат назначени на една по-висока позиция
г) в първи курс се изискват презентации(доколкото могат да се нарекат 3 слайда презентация), но правенето на презентации и въобще документи се изучава във втори курс?!

Та си мисля че една такава факултативна дисциплина би била сравнително полезна. Знам че аз бих я посещавал!
Активен
Компютрите не правят това което искаш да правят. Правят това което им кажеш да правят!