Отварям тази тема, за да се синтезират на едно място мненията на студентите (а и на преподавателите, ако пишат тук) относно каква избираема или факултативна дисциплина би било полезно да се организира във ФМИ.
Всеки, който има желание ФМИ да организира курс по дадена технология или по нещо, което ще бъде интересно и полезно за студентите - нека пише в тази тема. Коментарите по темата също са добре дошли, тъй като служат за обратна връзка с преподавателите (поне за тези от тях, които четат форума).
Аз съм активно работещ в IT сферата и наскоро ми се наложи да участвам в проект, където основната задача беше да мигрираме едно голямо и тежко ASP.NET приложение от MVC 2 към MVC 3. Отделно, в приложението имаше и доста голямо количество Web Forms код, който запознатите с ASP.NET отлично знаят, че като парадигма няма нищо общо с ASP.NET MVC. За капак, старият код е бил разработван паралелно на C# и VB.NET. Част от контролерите бяха писани на C#, друга част на VB.NET. В някои от view-тата също имаше много inline C# / VB.NET код. Целият файл Global.asax беше на VB.NET. В някои от Web Forms събитията пък имаше бъгове, които трябваше да оправим сами, преди да продължим с миграцията и т.н. и т.н.
Говоря за реален, истински проект, където клиентите плащат на програмистите, за да извършат подобна миграция. Можете сами да се досетите колко "красив" изглеждаше кода и въобще цялото solution дърво във Visual Studio-то.
Значи накратко - според мен ще бъде изключително полезно във ФМИ да се проведе курс по ASP.NET MVC 3 и да се представи новия Razor engine, разработен от Microsoft. Също така ще е полезно ако не само се представи технологията, ами се дават и задачи как да се мигрира по-стар ASP.NET код към MVC 3, тъй като в реалния живот не малка част от проектите са свързани с миграция - вече съществуващи приложения да се нагодят към по-съвременните и по-нови технологии.
Естествено, това изисква и познаване на по-старите технологии, но като за учебен курс ще е достатъчно да се покаже що е то ASP.NET MVC 3, какви са разликите спрямо ASP.NET MVC 2 и какви техники можем да ползваме (best practices), ако ни се налага да правим миграция на приложение от Web Forms и/или MVC 2 към MVC 3.
И само за справка - аз не съм активен .NET програмист. Навремето бях .NET програмист, но се преквалифицирах и вече от много години съм основно Java програмист. Казвам "основно", защото в реалния живот може да харесваш дадена технология и да искаш да работиш с нея, но конкретният проект (за който ти плащат) да ползва коренно различна технология.