argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Насоки за студентите във ФМИ  (Прочетена 5007 пъти)

mich

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20

Като бъдещ първокурсних по Информатика бих се радвал старите кучета да дадaт полезна нформация на първокурсниците по слeдните въпроси.

Учебници и учебни помагала, от къде се взимат най-изгодно респективно безплатно, има ли ги в библиотеката и прочие.

От кои преподаватели да се пазим и към кои да се присламчим, кои биха ни дали най-много без да се ядосват или да ни пъдят, и съответно кои са твърде ядосани, че преподават тук.

Провеждат ли се различни състезания, инициативи и олимпиади за студенти свързани с тематиката на Информатиката и информационните технологии, участие в проекти и прочие. Например тази година има Imaginecup но досега не съм видял студенти от ФМИ да участвуват в БГ финалите и прочие.

Всяка информация би ни била полезна.
« Последна редакция: 29.09.2011, 09:04:38 от VasilSlavchev »
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
Re:Насоки за студентите във ФМИ
« Отговор #1 -: 30.07.2011, 13:47:30 »

Що се отнася до учебниците - много по-важно е какви записки си водиш по време на лекциите и какви си ги натворил по време на упражненията. За всеки истината е различна, но аз лично научих най-много по време на упражненията.

Иначе да, има една книжарница във ФМИ (ако все още работи), както и библиотека, от където аз лично навремето си взимах учебници, сборници и други помагала по различните предмети.

Никой не е станал математик/програмист, защото е прочел 10 или 20 учебника. Добър математик се става с решени 100 000+ различни задачи, а добър програмист се става с написване на 1 000 000+ реда код и много, ама много работа в някоя сериозна софтуерна фирма. От тази гледна точка учебниците са ти най-малкия проблем.

Преподавателите - това е много относително и всеки има собствени виждания. Един и същ преподавател е добър за студентите, които са получили шестица и лош като беззъб дявол за студентите, получили двойка. Като цяло е валидно правилото, че колкото по-млад е даден доцент/асистент, толкова по-ценни и реално приложими неща можеш да научиш от него.

Състезания, инициативи и т.н - тук информацията ми е твърде остаряла и със сигурност не е актуална. Никола Вълчанов може да каже повече. Между другото, Ники е пример за един от младите преподаватели, от които можеш да научиш наистина много.

Учебният ритъм в университета няма нищо общо с този в училище. Например присъствието на лекции не е задължително (никой не ти води списък с отсъствия). Нямаш и бележник с оценки. Вместо него имаш студентска книжка, в която по време на сесията ще ти вписват каква оценка си изкарал на съответния изпит. Сесиите във ФМИ са 3 пъти в годината (2 месеца учиш и един месец си в сесия, горе-долу такова е натоварването) и средно на година ще имаш по 10-тина изпита (плюс минус един-два). Материалът, който се преподава е в пъти повече спрямо този в училище и се преподава в пъти по-бързо. Затова и имаш "само" 10-тина изпита за година. За да вземеш диплома за висшист е необходимо да си вземеш всички изпити (т.е. да изкараш поне 3 на всеки от тях) и не е задължително да ги взимаш в този ред, в който са по учебен план (но е силно препоръчително). Например всяка академична година има не малко четвъртокурсници, които се опитват да си вземат изпита по ЛААГ (линейна алгебра и аналитична геометрия) от 1-ви курс. Иначе просто не могат да завършат и да си вземат дипломата.

Във ФМИ също така има практика IT специалисти да водят конкретни технически курсове или така наречените "факултативни дисциплини". Факултативните дисциплини по принцип не са включени в официалния учебен план (обаче влизат в дипломата, ако студентът ги е посещавал) и са безценни за студентите, тъй като това е мостът от теорията (която дава ФМИ) към практиката (която изискват работодателите). Всяка година факултативните дисциплини са различни, понякога са повече, друг път по-малко и дали изобщо ще ги има зависи много от това дали ще се намери IT специалист, който да иска да се занимава с това. Често се получава така, че някой по-мотивиран студент, който е натрупал познания за някоя технология и/или който има реален трудов опит води подобни дисциплини.

Ами... надявам се написаното да е от полза! :)
« Последна редакция: 30.07.2011, 14:28:41 от Иван Давидов »
Активен

kom6u

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
« Отговор #2 -: 31.07.2011, 10:52:23 »

Мен ме интересува дали занятията се провеждат само в новата сграда, защото размотаването не ми е особено по вкуса  :?

А и къде мога да видя списък с въпросните "Избираеми дисциплини или практикуми", които присъстват почти всеки триместър.
« Последна редакция: 31.07.2011, 11:02:58 от kom6u »
Активен

Breathe

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 347
  • delusions
« Отговор #3 -: 31.07.2011, 11:18:06 »

Само нова сграда.

В сайта го има, не е сложно да се намери, но хайде - http://www.fmi-plovdiv.org/index.jsp;jsessionid=8966474CCEE9E37C8F5E850BD9FF43CC?ln=1&id=342
Активен

kom6u

• Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 31.07.2011, 12:37:42 »

Хм, значи всеки триместър и година са различни  :mmm:
Тогава значи, че въпросните курсове по PHP на вискомп, Флаш, Екшънскрипт и т.н. не могат да се посещават без да е твоята "изб. дисциплина" или пък 2 на триместър? Т.е. първокурсниците нищо не могат да посещават?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1864
    • Shark's Home Page
« Отговор #5 -: 31.07.2011, 18:13:45 »

Да, но както казаха, може да се посещава все пак. Не се панирай толкоз.
Активен

mich

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
« Отговор #6 -: 31.07.2011, 22:23:38 »

Тоест курса си се провежда в алдиторията(големите зали) и при желание от страна на студента дори и да е Първокурсник може да намине да седне да послуша респективно да изкара целият курс без дори административно да се е записал, така ли да го разбираме.

Още един въпрос. Провеждането на тези курсове застъпва ли се във врмето понеже сега като гледах този списък
http://www.fmi-plovdiv.org/index.jsp?id=1241&ln=1
окото ми грабнаха поне три четири дисциплини но симултанното провеждане няма да е много удобно
« Последна редакция: 31.07.2011, 22:38:13 от mich »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #7 -: 31.07.2011, 23:10:06 »

Доста често се застъпват.
Активен

Милен Пекалиев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 12
« Отговор #8 -: 31.07.2011, 23:13:05 »

Имам следният въпрос. 1-ви курс съм задочно с БИТ,мога ли другата година да се преместя редовно,понеже аз също погледнах дисциплините и си харесах,но видях че са само за редовните.. а за задочно са малко ..
« Последна редакция: 31.07.2011, 23:24:33 от SpellCaster »
Активен

kom6u

• Неактивен Неактивен
« Отговор #9 -: 01.08.2011, 03:14:44 »

Имам следният въпрос. 1-ви курс съм задочно с БИТ,мога ли другата година да се преместя редовно,понеже аз също погледнах дисциплините и си харесах,но видях че са само за редовните.. а за задочно са малко ..
Колко ти е бала? Може да влезеш още тази година, защото ще си падне значително...
И аз съм за сега задочно и се чудя дали да не го запиша направо, че на 2-ро 100% съм редовно. Та сега ми е шанса... Много ще се колебая следващата 1 седмица  :-) Защото всяко си има и + и -

Иначе това е добра новина, че не е толкова стриктно. Все пак някои курсове могат да се проведат само по 1 път и да ги няма догодина.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #10 -: 01.08.2011, 09:54:51 »

Искам само да ви охладя малко ентусиазма (важи за всеки ВУЗ, не само за ПУ/ФМИ) - имате и много голям брой други ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ дисциплини, който трябва да си ги учите и да си вземете изпитите. На края на учебната година не бива да имате повече от два (2) невзети изпита. Затова си гледайте учебният план за всички дисциплини в избраната от вас специалност, не гледайте само избираемите и факултативните.

Някой беше питал за КСТ и за микроконтролери. Аз ще пусна избираема Програмиране на микроконтролери с Arduino, а догодина ще пусна за ARM 32-bit.  Това е програмиране на приложни схеми, на С/С++, не е проектиране на FPGA (не е Verilog). Ще ви е интересно. Иначе водя упражнения по С++ на Информатика 1 курс.

Но се гответе и за другите предмети. Аз завърших ФМИ преди 20 години. Никога не бях обичал математиката, но 2/3 беше математики тогава. Е, стегнах се и пак имах 5.40 семестриален успех. Просто бъдете упорити, учете редовно и не се отплесквайте в спор и оправдание "това няма да ми е нужно". Ако искате да учите само това, което ви е нужно - начинът беше посочен в някоя от темите - самоук, курсове, сертификати, няма нужда да се 'хабят' 4 години. Лично за мен ученето във ФМИ беше много полезно, въпреки 'ненужните' математики.
« Последна редакция: 11.08.2011, 15:51:11 от Светослав Енков »
Активен

Михаил Петров

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
  • информатика 1 курс редовно обучение
« Отговор #11 -: 11.08.2011, 15:12:21 »

Допуска ли се ползването на преносими компютри по време на лекции, с цел записване на информация, респективно по време на упражнеия, с цел решаване на задачи.
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #12 -: 11.08.2011, 15:33:14 »

Допуска се, с редки изключения. Е, при контролна/изпит не се толерира, освен ако изрично не е разрешено.

Обаче се използват повече за Фейсбук/Скайп и губене на време... В което лошо няма, ако не се пречи на останалите.
« Последна редакция: 11.08.2011, 15:49:51 от Светослав Енков »
Активен

kom6u

• Неактивен Неактивен
« Отговор #13 -: 11.08.2011, 23:40:33 »

Допуска ли се ползването на преносими компютри по време на лекции, с цел записване на информация, респективно по време на упражнеия, с цел решаване на задачи.
По време на упражнения едва ли ще имаш време да си джиткаш. За лекциите, ако наистина искаш да записваш нещата - също... Все пак не се пише само гол текст.
Така че ако въпросът ти е - "мога ли да си поливам градината и да си доя кравите по време на лекции" - отговорът би бил "никой няма да те спре, стига да не вдигаш шум". 
Но ако наистина мислиш, че ще можеш да записваш всичко - си в грешка...
Активен

kom6u

• Неактивен Неактивен
« Отговор #14 -: 12.08.2011, 00:21:53 »

Аз бих попитал и дали както в другите университети се кара стаж. 3-ти и 4-ти курс ли обхваща, къде разпределят хората от БИТ (видях, че от ИиМ са по разни у-ща). Има ли стаж по фирми или само ако сам се уредиш, а останалите са в у-ща, като учител?
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #15 -: 12.08.2011, 08:56:42 »

Щом не виждате в учебния план на специалностите Информатика и БИТ производствен стаж - значи нямате.

Математика и Информатика имат, но там е по друга причина - те стават педагози и преподаватели по математика и информатика, няма как да доведем тук учениците, а и няма да е същото. БИТ и Информатика не изучават педагогика, психология, методика, училищен курс и нямат право да са педагози. Ако някои от Вас желаят - могат да карат паралелно и педагогическа насоченост или след като завършат - да изкарат допълнително специализация за учител (платена е). Когато аз завършвах 1991-а, понеже пак беше криза, доста мои колеги (Информатика) завършиха и педагогическата специализация (за нас беше и малко по-различно, ние бяхме Мат и Инф със специализация Информатика и бяхме изучавали 2/3 от педагогическите дисциплини, та който искаше педагогическа квалификация, трябваше да положи само 3 изпита и стаж в училище и беше и евтино доплащането).

На този етап стаж задължителен няма. Който се уреди самостоятелно - уреди. Ако от фирмата Ви поискат уверение, препоръка или документ, че сте студент - ще Ви издадем.
« Последна редакция: 12.08.2011, 09:02:58 от Светослав Енков »
Активен

Светослав Енков

• Неактивен Неактивен
    • Shark's Home Page
« Отговор #16 -: 12.08.2011, 09:09:00 »

По време на упражнения едва ли ще имаш време да си джиткаш. За лекциите, ако наистина искаш да записваш нещата - също... Все пак не се пише само гол текст.

Честно казано, ако упражненията са по информатична дисциплина, може да получите лиценз за съответният програмен продукт (компилатор или каквото е нужно, ако продуктът не е безплатен) и да си работите на собственият лаптоп, вместо на компютъра в залата. Във всички зали има осигурен WiFi достъп, само контактите са кът, та трябва да си носите разклонители, ако сте повечко хора с лаптопи и нямате 'здрави' батерии.

За записване на лекции, опитвайте се да слушате и осмисляте лекцията/упражнението и да взимате активно участие, материали има много (в повечето случаи), така че всъщност вие посещавате ВУЗ-а заради социалният аспект - дискусията, общуването, личното обяснение и помощ от преподавателят и колегите.
« Последна редакция: 12.08.2011, 09:12:10 от Светослав Енков »
Активен

Емил Дойчев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
« Отговор #17 -: 12.08.2011, 16:00:30 »

Като цяло е валидно правилото, че колкото по-млад е даден доцент/асистент, толкова по-ценни и реално приложими неща можеш да научиш от него.

Директно бих казал, че това е тъпо. Но за да не звучи като да се заяждам ще кажа, че това е най-малкото некоректно. Вероятно има хора, които отговарят на това описание, но не може да се твърди, че е общовалидно. В повече обяснения няма да се впускам защото темата е друга. Това изказване си е направо дискриминация по възрастов признак, което за модератор не звучи добре.

По темата: колегите са казали доста полезни неща. Аз само ще добавя да гледате да си взимате заверките за часовете по спорт (или както там се нарича) защото може да ви стане неочаквано тъжно на края на семестъра (дори при завършване на 4ти курс има изненади) заради нещо, което повечето смятат за безобиден пълнеж.
Активен

Jack Johnson

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 704
  • Хора, пазете си здравето! То няма цена!
« Отговор #18 -: 12.08.2011, 16:38:00 »

Като цяло е валидно правилото, че колкото по-млад е даден доцент/асистент, толкова по-ценни и реално приложими неща можеш да научиш от него...

Директно бих казал, че това е тъпо. Но за да не звучи като да се заяждам ще кажа, че това е най-малкото некоректно. Вероятно има хора, които отговарят на това описание, но не може да се твърди, че е общовалидно. В повече обяснения няма да се впускам защото темата е друга. Това изказване си е направо дискриминация по възрастов признак, което за модератор не звучи добре...

Г-н. Дойчев, извинявам се, ако мнението ми е прозвучало крайно и/или обиждащо. Защитавам тезата, че като цяло по-младите хора са по-ориентирани и по-наясно със случващото се в съвременната IT среда, която ни заобикаля. И като казвам 'млади' нямам предвид студенти по на 20 години (въпреки че и от тях може да се научи доста), а младите хора от преподавателския състав.

Мнението си го изразявам като човек, който е прекарал 5 години във ФМИ на ПУ (бакалавърство + магистратура) + още 7 години професионален опит зад гърба си. Затова много добре мога да кажа (даже поименно) от кого какво съм научил и колко реално приложимо е то след като те наемат на работа.

P.S. Ако някой мисли, че мнението ми дискриминира когото и да било по какъвто и да било признак, моля да съобщи за това на администратора на форума.
« Последна редакция: 13.08.2011, 00:36:58 от Иван Давидов »
Активен

Емил Дойчев

• Неактивен Неактивен
  • Публикации: 278
« Отговор #19 -: 12.08.2011, 23:27:45 »

Г-н Давидов, вероятно трябва да съм поласкан. Обаче тъй като не съм съгласен с крайното Ви мнение съм със смесени чувства.

Моля Ви да си редактирате поста и да махнете споменаването на конкретни имена. Никой от споменатите от Вас не заслужава да бъде сравняван по този начин. Да не говорим, че ако се замислите съвсем малко (а може би никак) ще се сетите за достатъчно много  преподаватели от различни възрасти, които не се вписват във Вашата теза.

А моята теза е, че крайното мнение не може да бъде вярно. Особено що се отнася до хора. Също смятам, че нарушавате собствените си дзен уроци - трети и пети:

Цитат
Трети урок - за да постигнеш пълен дзен, бъди в хармония със себе си и с околните. Не оскърбявай хората около теб...

Пети урок - правилата важат за всички, включително и за модераторите...

Опасявам се, че изродих темата на mich затова бих искал да спрем до тук.

От модератора: От уважение към г-н Дойчев премахвам директното сравнение.
« Последна редакция: 13.08.2011, 00:34:57 от Иван Давидов »
Активен