argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Работа има, заповядайте! :)  (Прочетена 1765 пъти)

Атанас Терзийски

  • Администратор
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2927
  • 0x04559912
    • atanas.uni-plovdiv.net
Работа има, заповядайте! :)
« -: 21.10.2006, 17:46:01 »

Вчера се върнах от Брюксел, където бях на обучителен курс Training the Trainers Workshop по проекта 6DISS. Прииска ми се да напиша няколко думи във форума, ползвайки го като трибуна не да разправям "как е там", "къде съм бил" или "колко сме зле в БГ", а по-скоро да се опитам да разясня за възможностите, които може да имаме в България.

6DISS е проект с образователна насоченост финансиран от Европейската комисия. Идеята му е разпространяване на IPv6 в Европа, която някакси изостава от USA и Азия в това направление. Това което правих там е да бъда обучен как да водя семинари в родината си, така че да се популяризира и налага IPv6 --- нещо като сертифициран инструктор (преподавател). Предстои да изнеса семинари във ФМИ (благодарение на mircho), ТУ Пловдив, София и вероятно в университета Дуисбург - Есен в Германия. Със сигурност ще модифицирам и курсовете които водя, а може и да създадем нови изцяло за IPv6, което вече е факт в някои университети в UK и Германия.

Всъщност идеята за този пост е за възможностите на (и в) България. За следващата година ЕК отпуска близо 1000 K EUR приоритетно за развитие на интернет технологиите с подчертан интерес към нови членки на ЕС (вкл. България). По-интересно (и жалко е), че пари има, но те не се усвояват и се връщат обратно в ЕС. Това стана и за изминалите години: защо? -- дълга тема, засягаща и политиката в БГ. Аз мисля, че в ПУ има потенциал от знаещи/можещи/заинтересовани хора, които ако се обеденим и направим работна група можем да привлечем доста сериозна сума от Европа под различна форма. В прав текст ми беше казано - дайте идеи за проекти, които за защитим. ЕК дава пари и иска да го прави, стига да аргументираме проект. Забележете, че МОН никъде не фигурира в сметките, което е огромен +.... и т.н.

Та ако някой се интересува по тези неща - нека види информацията за поредната ни среща на 23.10. по такива въпроси:
http://forum.uni-plovdiv.bg/index.php?topic=1235.msg12279#msg12279

Мисля, че ще бъде полезна за всички инициативни студенти в ПУ с подобна насоченост...
Активен