Да, супер ще е да се разкарат ненужните информатики. Някой знае ли, дали за 2-ри курс ще може да се преместя от информатика към тази специалност, сигурен съм че ще се съберем поне 10 човека желаещи. Проблема е група 2-ри курс, защото специалноста е нова, но има специалности с 10- човека, тъй че ми е интересно, ако се съберем 10-тима дали ще може да се преместим?
А съвременните технологии (софтуерни, информационни, …) не се ли появиха от “сухата материя в миналото”? И така се разрастнаха, че вече самостоятелно се изучават. И е естествено да възникват нови специалности.
А ако искаме да създаваме нови технологии, какво трябва да учим?
Именно разнообразието на специалности във ФМИ е ценното, според мене.
Чак такова разнообразие на специалностите във ФМИ, няма! Като цяло наистина ФМИ е на някакво по-високо ниво, спрямо другите факултети в ПУ, но все пак наистина има много излишни неща!
Аз съм първа година информатика. 1 и 2-ри триместър, се учи информатика, до нивото което ти е необходимо да вземеш кандидатстуидентския по информатика, което е недопустимо, в 3-ти триместър се учат наченки на ООП. За сметка на това обаче по математиките те бъхтят яко, като 2-рата година като гледам ще става по-зле, и единствената ти мотивация да учиш математика е да я вземеш, за да продължиш образованието си и да "достигнеш" до дисциплините от 3 курс, или да извадиш добри оценки по математиките, за да хванеш стипендия. Тези 2-те не би трябвало да са мотивация, за нито 1 дисциплина. Изучаваните математики са толкова безполезни, че направо не знам. Вярно е има информатици и програмисти, на които наистина им е нужна много математика, за тях си има специалност "Математика и информатика".
Много по-добре би било 1 триместър, едното ОКИ и Програмирането, като за загрявка. 2 триместър ООП, информационни технологии и ЛААГ-че. 3-ти Курсово проектче, програмиране на джава/си шарп,
и може малко математически анализ, като да не е без хич, колкото да се схване логиката на границите.
От 2-рата година от математиките да оставят едната статистика и дискретната математика и т'ва е, кво повече му трябва на един прорамист, на отпушилите се свободни места, може да се сложат много по полезни дисциплини или да се учат по-навътре другите съществуващи.
За тези които искат да учат задълбочено математика има предостатъчно възможности:
Математика
Математика и информатика
Приложна математика
Бизнес математика
Нека и ние програмистите да видим малко по-голяма реална полза от висшето си образование, а не просто "увеличаване на общата култура по специалноста" все пак основното образование е за общатата култура, а средното за обща култура в дадена насока.
Надявам се наистина новата специалност да се развива добре и хората да научат нещо смислено от нея, изглежда добре оформена, 3-ти курс си има практика по специалноста, а 4-ти курс има стаж, изглежда обещаващо и дано наистина се получи добре