argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Екология :)  (Прочетена 803 пъти)

bibi_427

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1
Екология :)
« -: 03.11.2013, 18:10:26 »

Здравейте,
Все още съм ученичка, но искам да кандидатствам в Пловдивския Университет със специалност Екология и ООС. Може ли да ми кажете, тези, които учите или сте учили екология, дали трудно се влиза и дали си струва? Благодаря ви предварително :)))
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Re: Екология :)
« Отговор #1 -: 03.11.2013, 22:19:05 »

Ако те интересува информация относно Опазване на околната среда, заповядай в Химическия факултет - ще се радваме да ти разкажем, да те запознаем с преподавателите и да поговорим в детайли. Аз считам, че химията има по-значимо място за ООС отколкото биологичните разсъждения по темата.

Казвам се Атанас Терзийски и можеш да ме намериш в ПУ ректорат, Химически факултет (питай).
Активен

munroe

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 148
 • Няма ли да стане лято вече?
Re: Екология :)
« Отговор #2 -: 07.11.2013, 21:26:13 »

Преди да те посъветвам искам твърдо да подчертая, че лично аз НЕ харесвам екологията, но не мога да оставя един преподавател от ПУ да те подведе. От това решение зависи бъдещето ти.

Първо на първо, Атанас е химик-преподавател и очевидно няма грам понятие от екологията като наука. Да, може да има някакви минимални представи като химик - химичните аспекти в екологията, но нищо повече. Той просто си търси студенти, които да запълнят иначе непопулярните бакалавърски и особено магистърски програми...
Еколог може да станеш само на 3 места в България. Това са двата биологически факултета на ПУ и СУ и в Лесотехническия университет.

За да си еколог и да можеш да опазваш околната среда трябва да познаваш флората и фауната на България. Защото изследването на тежки метали в околната среда не те прави еколог. Ти трябва да знаеш разпространението на видовете, трябва да знаеш техните ареали, трябва да знаеш как да ги консервираш.

За бога, та Атанас дори не може да те научи на биоремедиация - как да почистваш различни замърсяване. Просто защото те нямат познания по микробиология.
Атанас не може да те научи на компостиране - отново нямат кадри и материална база. Биоремидиацията и компостирането са модерните методи за Опазване на Околната Среда
Химиците дори не могат да те научат на екологичното законодателство.

Г-н Терзийски, това че слагате "еко" пред химията не означава, че правите студентите си еколози?

Знаете ли, че според държавните стандарти еколозите в акредитираните лаборатории трябва да изчисляват биотечен индекс. Въпрос към Терзийски: Учите ли вашите студенти да изчисляват биотеичен индекс, нещо задулжително в изпитвателно лаборатория?
Ако трябва да съм лаконичен: В химическия факултет ЕКОЛОГ не може да станеш!
« Последна редакция: 07.11.2013, 21:32:13 от munroe »
Активен