Учудвам се как от толкова хора никой не се сети да прочете думите на manniaca: "искам да се занимавам с това". Ще ме извинявате, но занимаването не започва въобще от C++. Градацията според мен е много важна и трябва да се започне от C. Така ще се разберат основните особености на езика, синтаксисът и работата точно с нещата, които са засегнати на изпита 1-ви курс по ОКИ. Разни масивчета, структури, променливи, цикли и указатели, може би. Просто няма смисъл човекът да захваща C++, като си няма идея от C, а изпита реално ще му е за C, а не C++. Той няма да пише обекти, а ще си пише стандартна структурна програма. Че в C++ ще ползва cin, cout и псевоними вместо указатели, е едно нищо и не е определящо в случая. Важно е да не се пропускат основите, особено ако човекът иска да се занимава сериозно в тази посока. Просто, ако сега не седне да учи C, ще му се наложи неизбежно по-нататък (по мое мнение).
Има и нещо друго, което може да се издъни като му препоръчвате да си взима книги за C++. Има доста книги за езика C++, които не наблягат на елементарните неща - масиви, цикли, структури (там са класове де) и на използването им. Тия неща се учат при изучаването на C и аз имам книги за C++, които просто въобще не се занимават с идеологията на структурното програмиране. В цялата книга се обясняват класове, работа с тях, наследяване, полиморфизъм, templates и входно-изходната система. Ако пича си вземе такава книга, само ще си я чука в главата (на тоя етап).
Конкретно моят съвет към пича е да си вземе една книжка за C и да си я изяде с кориците. Там нищо излишно няма.
Между другото, пич, ти си 1-ви курс, ела и питай, ако имаш проблеми или въпроси. И аз съм първи курс. Дай ще помагаме с каквото можем.
Поздрави,
Антоний Чонков