argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Софтуерни технологии и дизайн - магистратура  (Прочетена 2475 пъти)

МарияK

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 9

Здравейте!

Имам една магистърска степен от друго направление (инженер съм). Имам желание да уча Софтуерни технологии и дизайн задочно. От учебен отдел ми казаха, че лекциите и упражненията се провеждат в събота и неделя, което ме устройва. Не съм от Пловдив, работеща съм и имам две малко дечица, което означава, че не мога да си позволя дълго време да отсъствам. Не искам да си пропилявам и времето само за един документ.

Бихте ли ми казали какви са отзивите за тази специалност?
Учат ли се актуални дисциплини?
До каква степен обучението дава теоретична и практическа основа?

Ясно ми е, че без допълнителни положени усилия е несериозно да се говори за успехи, но е друго, когато човек има основите  :-).
Активен

solar_sea

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 79
 • Станислав
  • Блогът ми :)

Защо очакваш в една магистратура да се преподават основи ? Предполага се, че магистратурата е вид специализация.
Активен
Станислав Паскалев

Емил Дойчев

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 278

Според мен бъркаш името на специалността. "Софтуерни технологии и дизайн" е бакалавърска специалност със срок на обучение - 4 г. Има магистратура с близко име - "Софтуерни технологии", която има два варианта - 1 г. за хора с основи и 2 г. за хора без основи. Ако нея си имала предвид виж тук http://fmi.uni-plovdiv.bg/index.jsp?ln=1&id=1388 учебните планове и прецени, кое е по-подходящо за теб.

До колко двугодишното обучение дава основи - до толкова доколкото е възможно за ограничения период от 1 г. да се усвои материала през първата година. Това зависи не само от преподавателите, но и от способностите на човек да възприема нов материал. Някой се справят добре, други не чак толкова. При всички положения без допълнителни усилия ефекта няма да е положителен. Забелязва се, че мотивираните студенти успяват да извлекат достатъчно ползи от тази магистратура и се реализират в IT сферата.

Не съм сигурен до колко магистрите посещават този форум и дали ще се появи някой реален отзив в скоро време.
Активен

МарияK

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 9

Не се бъркам за името на специалността, освен ако не е погрешно вписана.
 Справката я направих в https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/ksk2013/obshte/taksi_plateno_2013_2014.pdf    №69
Това са  Такси - платено обучение (второ висше образование или паралелна специалност) 2013/2014 г.
И тъй като имам вече една магистратура зная какво мога да очаквам. Преподавателите ми бяха невероятни. Технологиите се развиват и ние не трябва да тъпчем на едно място.
Мои познати, завършили магистратура в друг факултет в ПУ, ми се жалваха, че са си загубили времето и много съжаляват за това. Никакво внимание.


За това реших да попитам какви са ви отзивите. Все-пак преподавателите са едни и същи.
И през ум не ми минава да остана само с подготовката от лекциите и упражненията. Пък и имам някаква основа.


Ще съм благодарна за всякаква информация.
Активен

Plovdiv

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 5

Името си е така не е погрешно вписана, този списък е със бакалаварски специалности :) Магистърската специалност се казва  Софтуерни технологии  колегата по-горе ви е обяснил, но явно не сте прочели и ред от мнението му ;)
Активен

RKelly

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 16

Както за всяко нещо с масов характер - не може да се угоди на всички и винаги мненията са субективни. Като студент, минал през двугодишната магистратура (и завършил нерелевантна бакалавърска специалност) ще подкрепя мнението на Емил Дойчев, че всичко зависи от личната мотивация и желанието на студента да учи и да се развива. За мен 2-те магистърски години бяха повече от достатъчни да получа това, което съм изискала от преподавателите и университета. Като лично аз съм на мнение, че формулата за успеха е 70% самоподготовка и 30% очаквания от преподавателите, защото и най-добрия преподавател няма как да налее знанията с фуния в главата.

Ако наистина искаш да се развиваш в тази сфера, според мен магистратурата(ако говорим за нея) ще ти даде основите, от които да надграждаш.
Ако говорим за бакалавърска, мисля че има дисциплини, които се водят от част от преподавателите, от които аз имах възможността да черпя знания.

Успех!
« Последна редакция: 14.03.2014, 11:47:40 от RKelly »
Активен

МарияK

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 9

Мотивация и желание за развитие имам. Никога не съм и очаквала да ми наливат в главата, защото аз ако не искам да се науча, няма такава фуния, която да ми налее знания.
Това, че дават 30% от необходимите знания ме удовлетворява.

Не искам да пътувам 150км. и да ми кажат :"Чети от 100-150 страница - другото ще го намериш в Интернет!". И с това да се приключи лекцията.

Благодаря за информацията. Вече реших, че ще се запиша на есен.
Активен