Понеже искаш отговор за философията, давам едно мнение. Философията според мен хич не е лесна дисциплина, аз съм втори курс и ми се налага да чета много, за да се справям така, както ми се иска. А иначе... ако е само за едното отбиване на номера няма никакъв проблем - имаме много колеги, които са там чисто формално и пак успяват да си изкарат не лоши оценки без много зор. За историята не се притеснявай. Не е история в класическия смисъл на думата. Тя е за запознаване с възникването и развитието на различните философски парадигми и свързаните с тях мислители. Нещата не са изобщо запомняне на множество дати, места, събития и т.н. Абе има си разлика с едно изречение. А за реализацията само 3 неща:
1. Питай за реализацията на юристите и икономистите (това, че много хора кандидатстват, съвсем не означава, че е най-перспективна специалност. А като имаме в университета толкова много и различни икономически специалности, питай ги, защо всички завършват с квалификация за икономист. Тогава защо има макроикономика, микроикономика, маркетинги и т.н.
)
2. Може да е съвсем тривиално, но резлизацията си зависи най - много от теб. Баща ми е завършил българска филология и сега работи на 3 различни места, които съответстват на образованието му. Ако си добър ще си намериш работа.
3. И малко по-конкретно за реализацията: освен учителското място, варианти са също електронни и печатни медии, НПО, културни и образователни учреждения, в които не е задължително непременно да преподаваш. Всякакъв вид администрация и тем подобни.
Въобще, философията има на какво да те научи, стига ти да искаш да се учиш. Горещо ти я препоръчвам, макар да е необходимо да чуеш повече мнения. Дано се видим скоро из факултета и студентския съвет:-)