argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Избираеми дисциплини-въпрос  (Прочетена 1273 пъти)

mainatown

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2

Колеги, какво се случва ако до 9 семестър нямаш записани 20 избираеми? И въможно ли е през 9-ия семестър да запишеш примерно 10 избираеми и от по-долните курсове?
Активен

H.P.

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
Re: Избираеми дисциплини-въпрос
« Отговор #1 -: 20.05.2016, 12:49:56 »

Колега, никъде не е записано задължението, че точно 20 избираеми дисциплини трябва да имате записани общо.
Изискването, заложено в учебните планове, е във всеки един от семестрите да се взимат определен брой избираеми дисциплини (по-малко не може, а повече - си е натовареност за ваша сметка). Вижте учебния план за вашия курс какво точно изисква и си направете сметката. Ако  например във втори семестър на 3 курс се изискват 2 избираеми дисциплини, а  по някаква причина вие сте записал само една - накрая на обучението ще трябва да я наваксате. Това обаче не би трябвало да се случи, защото работа на инспекторите от учебен отдел е да следят за това да няма пропуски.
И нещо много важно - изискването за определен брой дисциплини (респективно кредити, натрупани от тях) си е за всеки семестър поотделно и трябва да се спазва за всеки семестър. Не е допустима ситуацията в единия семестър да запишете например 4 избираеми дисциплини, а в другия семестър да не записвате, защото сте "наваксали" преди това.
Четете внимателно учебния план за съответния курс - вътре изрично е посочено за всеки семестър по колко кредита от избираеми дисциплини трябва да имате натрупани. Сметката е елементарна. Всяка една избираема дисциплина носи по 3 кредита. Ако се изисква в съответния семестър да имате натрупани от избираеми дисциплини, например, 6 кредита, значи записвате 2 избираеми (всяка една от тях е с по 3 кредита - 3 по 2 = 6). Това е.
Дано информацията е била полезна.
« Последна редакция: 20.05.2016, 12:51:57 от H.P. »
Активен
Симпатията е взаимна!
Христо Паунов