Здравей,
Преди 2-3 години се запалиха едни изоставени складове до нашия блок, беше много впечатляващо и си помислих какво би станало ако сградата на Химическия факулет се запали, заедно с библиотеката отдолу и т.н. Всъщност основната ми тревога, за която аз съм отговорен беше, че би се загубил този форум и много други потребителски данни на сървърите на
Лабораторията. Всичко това иницира създаването на устройство, което
архивира данните от сървърите на друго географско място.
Ако ме питаш за съвет той е в малко по-различна посока от въпросите ти. Ти допускаш, че ще имаш отново пожар вкъщи, по време на пожара ти ще си вкъщи и как да действаш най-адекватно. Съвета ми е не се плаши. В такива ситуации прилагането на добри практики винаги помага, напр. защо да има завеси в близост до газов котлон, нужно ли е? Ако се оценяваш като разсеян, опитай се да дисциплинираш правила за безопасност в себе си, ако трябва си ги разпиши най-формално дори. В крайна сметка инсталирай система, която реагира на дим и пръска в къщата ти в твое отсъствие, ако наистина би се чуствал по-добре.
В моя случай аз просто приложих една добра практика и оттам насетне се се тревожа.
Преди няколко години имаше пожар в центъра на БТК в София, където изгоряха всички сървъри на dir.bg. Беше впечатляващо как след 2-3 дена те вдигнаха всичките си услуги - това е било възможно понеже са архивирали данните си и на друго място, т.е. приложили са добра практика