argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Да говорим за пожари и как да се предпазим  (Прочетена 416 пъти)

btrend

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

Здравейте. Тази тема е породена от наскоро станалия пожар в нас. Стандартна история. Забравих ръкохватката за горещи неща близо до котлона, който е газов, бях в другата стая на терасата да простирам и когато се върнах в кухнята вече горяха завесите и дървения шкаф до печката. Няма да коментирам колко се уплаших.. та сега след очевидния ремонт, който ме очаква,  обмислям варианта за пожарогасители вкъщи. Не знам дали е масова практика, но след като по заведенията и магазините е задължително, защо да не и за вкъщи?
Някой от вас има ли? Очаквам съвети и коментари по темата, като също така препоръки за конкретни фирми или марки. Ако си взема хубав, голям пожарогасител на колко време трябва да се прави профилактика и като цяло всичко по темата ще се радвам да прочета. За сега единствената информация, която имам е за една фирма ( ето тази), която предлага такива услуги. Някой да я ползва? Или да знае нещо?
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net

Здравей,

Преди 2-3 години се запалиха едни изоставени складове до нашия блок, беше много впечатляващо и си помислих какво би станало ако сградата на Химическия факулет се запали, заедно с библиотеката отдолу и т.н. Всъщност основната ми тревога, за която аз съм отговорен беше, че би се загубил този форум и много други потребителски данни на сървърите на Лабораторията. Всичко това иницира създаването на устройство, което архивира данните от сървърите на друго географско място.

Ако ме питаш за съвет той е в малко по-различна посока от въпросите ти. Ти допускаш, че ще имаш отново пожар вкъщи, по време на пожара ти ще си вкъщи и как да действаш най-адекватно. Съвета ми е не се плаши. В такива ситуации прилагането на добри практики винаги помага, напр. защо да има завеси в близост до газов котлон, нужно ли е? Ако се оценяваш като разсеян, опитай се да дисциплинираш правила за безопасност в себе си, ако трябва си ги разпиши най-формално дори. В крайна сметка инсталирай система, която реагира на дим и пръска в къщата ти в твое отсъствие, ако наистина би се чуствал по-добре.

В моя случай аз просто приложих една добра практика и оттам насетне се се тревожа.

Преди няколко години имаше пожар в центъра на БТК в София, където изгоряха всички сървъри на dir.bg. Беше впечатляващо как след 2-3 дена те вдигнаха всичките си услуги - това е било възможно понеже са архивирали данните си и на друго място, т.е. приложили са добра практика :)
Активен

btrend

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 11

Доста позакъснял отговор от моя страна, но благодаря много за съветите! Спомням си случая с dir и наистина почти не се усети че нещо се е случило. :)
Активен