argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Счетоводство и анализ - магистърска програма за икономидти  (Прочетена 1640 пъти)

georgiivo_

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2

Здравейте, колеги!
В момента завършвам бакалавърска степен в друг университет и се интересувам от магистърската програма по Счетоводство и анализ. Някой би ли ми дал повече информация за самата програма, нивото на лекциите, как протичат изпитите /писмени или устни/, какво представлява дипломния семинар и държавния изпит.
Благодаря на всеки, който би отделил време да ми предостави информация  :-)
Активен

Specialist

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 56

При проф. Фесчиян /корпоративно сч-во, банково сч-во и сч-во в публичния сектор/ лекциите са на ниво, малко са съкратени, но все пак и времето не е много. Трябва за много малко часове да се обхване много обширна материя.

Ако по банково счетоводство се паднете при Тошо Стоянов, по-добре си купете който и да е учебник. Господина разбира доста неща, но не му е силата в преподаването. Ако ви се падне проф. Фесчиян, ще научите нещо.

По Счетоводни стандарти и управленско счетоводство при доц. Велков изпита се минава доста трудно, иска се много четене и оценките са малко на принципа онче-бонче, ще пусна тоя, няма да пусна оня. На редовна дата минават около 10-15 %. Има достатъчно писано за въпросния, потърсете във форума и в интернет.

Преподавателят по одит при нас беше доц. Емил Асенов - освен лекциите и учебника, дава и един диск с най-новите закони, наредби, писма и др. неща - доста полезен. Изпита е тест въз основа на дадените материали, но трябва да си чел за да го вземеш.

По Данъци и данъчен контрол преподава една госпожа от НАП - Пловдив - Елена Шишкова, мисля че е методолог. Не изтървайте нито една нейна лекция. Заслужават си. Лекциите са добри и са допълнени с достатъчно примери.

На дипломния семинар се решават няколко големи задачи по трите счетоводства, както има и разглеждане на някои теоретични въпроси.

Ако искате наистина да научите нещата както трябва и да сте добри професионалисти,  ето тези от учебниците посочени в конспекта са задължителни, особено ето тези:
Душанов, Ив., М. Димитров.,Курс по счетоводство на предприятието, С. 2015
Стоянов, Ст. Д. Фесчиян, Банково счетоводство, УИ “Стопанство”,
Стоянов, Ст., Д. Фесчиян ,Счетоводство в публичния сектор, УИ “Стопанство”,
Стоянов ,Ст., Д. Фесчиян, Финансово – счетоводен анализ в банките, УИ “Стопанство” - тази книжка е малко дефицитна, трудно се намира.
Закон за счетоводството
Национални счетоводни стандарти
МСС и МСФО
Закон за кредитните институции

Като практикуващ, мога да ви посъветвам да си вземете книжката ДАНЪЦИ 2016 на изд. СИБИ и Социално и здравно осигуряване 2016 на СИЕЛА - не са изобщо скъпи, но са много полезни в работата.

Активен
Човек не може да се скрие от смъртта, данъчните и търговците!

georgiivo_

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2

Благодаря ти за изчерпателния отговор :)
Активен

M1haela

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

Здравейте и от мен :) аз също се интересувам от тази магистърска програма. Въпросът ми равностойна ли е на специалността Счетоводство и контрол? Примерно ще мога ли след време да заемам длъжността Главен счетоводител или да водя самостоятелно счетоводството на дадена фирма. Ще съм Ви благодарна за информацията :)
Активен