argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Казус  (Прочетена 929 пъти)

cveti_stoyanova

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Казус
« -: 07.03.2017, 22:52:54 »

Здравейте,колеги!Имам нужда от помоощ за следния казус:
Строителна фирма сключ.д-р с 15 граждани да построи и след това да им продаде жилища в блок 10 на бул Освобождение.След като собсвениците се нанесли се оказало,че има пречка за пускане в експлоатация на асансьора,а канализацията е била объркана в проекта и наводнила мазетата.Фирмата отстранила дефекта в канализацията и пуснала асансьора и не натоварила с излишни разходи собсвениците.Те обаче били амбицирани от това,че фирмата не свършила добре работата си и им създала неудобства и предявили иск за неимуществени вреди от претърпени неудобства без асансьор и без функционираща канализация.
Въпроси:
1.Какво е правното основание на търсеното обезщетение?
2.Може ли на това основание да се търси обезщетение за неимуществрни вреди?
3.Следва ли да бъде уважен искът за неимущесвени вреди?
Активен

law_master

  • Адвокат
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 547
Re: Казус
« Отговор #1 -: 07.04.2017, 16:07:07 »

От доста време не съм влизал тук, случайно попаднах на форума докато търсех едни материали в интернет и се радвам, че все още съществува...по наше време (когато още нямаше ни фейсбук, ни инстаграм, а Криско беше квартален пешлигар) беше доста популярен.

По казуса:
1. Правното основание е чл. 52 във вр. с чл. 82 ЗЗД
2. Да, може. Нарушаването на общата забрана да се вреди другиму, и нарушаването на договорно задължение може да причинят неимуществени вреди, които подлежат на обезщетяване.
3. Искът може да бъде уважен, ако се докаже наличието на претърпените неимуществени вреди и доколкото те са пряка и
непосредствена последица от неизпълнението и са могли да бъдат предвидени при пораждане на задължението, а при установена по делото недобросъвестност на длъжника (знание на фактите, обуславящи по-тежката му отговорност) обезщетението е за всички преки и непосредствени неимуществени вреди.

За повече информация: ТР 4/2012 ОСГТК
Активен
ЮРИДИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ