argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: От Антропология до Антропософия  (Прочетена 1344 пъти)

инж. Николай Маташев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
Re: От Антропология до Антропософия
« Отговор #1 -: 22.01.2019, 13:08:58 »

Имаме преход от знание към мъдрост. За човека. Но какво ще рече "мъдрост за човека"? Това предполага знание за неговия произход и обстоятелствата около космичната му еволюция с оглед на осмисляне на евентуалното му бъдещо разгръщане. За да се постигне такъв обхватен поглед, трябва да се започне от добре организирана и адекватна система от знания, която изразява поставянето на човека в света. Това е задача на антропологията.
Антропософията, на свой ред, прави връзка между Космоса и конкретното въплъщаване на човешкия вид.
С каква цел?
Да му даде път и хоризонт във Всемира. Тук обаче е необходимо освещаване на тялото. На помощ за това се е отзовал някой си Христос. От това произтича християнската антропология като осигуряваща информация за извеждане на свещените действия и космософично жизнепланиране. В съответствие с това се начева христогледна антропософия.
Активен

инж. Николай Маташев

  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
Re: От Антропология до Антропософия
« Отговор #3 -: 14.02.2019, 03:24:02 »

Относно необходимостта от добре оранизирана основа за социално - антропологични разглеждания -  ето едно интересно предложение - Идеята за социална онтология и принципът на релевантността

При прехода от Антропология към Антропософия тръгваме от земните структури на човека към небесната му реализация, от Тялото към Духа. В този смисъл от значение е Дърводелецът.
« Последна редакция: 14.02.2019, 03:56:05 от инж. Николай Маташев »
Активен