argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Играта на гени, ГМО, клониране...  (Прочетена 14784 пъти)

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net

Колеги,
винаги ме е вълнувал един доста интересен въпрос свързан с играта на гени и клониранията. От чисто любопитство и като абсолютел лаик в тази наука ми е страхотно интересно вашето мнение относно границата на подобни експерименти.
Бихте ли подкрепили изследване, чийто резултат би бил 100 кг. диня или 850 кг. свиня, а защо пък не човек с мускули на слон :) -- преувеличавам разбира се??? Е?
« Последна редакция: 12.09.2007, 21:43:13 от scientist guy »
Активен

ilia

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 115
Играта
« Отговор #1 -: 15.02.2001, 13:32:00 »

ksx,
Темата е "много горещ картоф". Макар че бих ти предложил да промениш името на топика от "Игра " на нещо от сорта " за и против генетичното модифициране на организми"

Тук споделям някои мои размисли по въпроса:

Подхождайки от към смешната част ще ти пратя (веднага след като оправят e-mail сървъра след вирусната атака от 13.02) един *.ppt file с молба да го направиш достъпен за участниците във форума.

От към сериозната част може да се пише с дни, а и не претендирам да съм най-компетентния в тази област.
Все пак предлагам да разграничим:
1) молекулярните техники за създаване и работа с генетично модифицирани организми (ще ги съкращавам ГМО) в научно-изследвателската практика

от:

2) Създаване на ГМО за военни цели

3) Създаване и разпространение на ГМО с комерсиални цели.

Използването на ГМО с научните изследвания е ежедневие в почти всеки клон на биологията. Просто не е сериозно да твърдиш че  правиш съвременна биология ако не работиш и на това ниво. Разбира се говоря за науката доста по-назапад от BG и за Япония, Австралия...

Създаването на  генетично модифицирани организми също е почти ежедневие. Най-простото - да си клонираш фрагмента ДНК (опитван се да избягвам чуждици, където мога) в бактерия (E. coli).
Като си с вършиш експеримента унищожаващ ГМО и въпроса приключва (често със статия в някое списание с висок Impact Factor).

За военните приложения ме е страх да мисля, камо ли да говоря. Достатъчни са съмненията, че вирусите на СПИН са изтървани от някоя военна лаборатория....

Създаването на ГМО притежаващи  качества, придаващи му нова комерсиална стойност е най-често ябълката на раздора.

Няма защо да се лъжем: Това е изключително сериозен бизнес отсам Schengen, а и отвъд океана. В това се инвестират страшно много пари. Без да издавам фирмени тайно мога да отбележа, че групата в която работя (с персонал колкото една катедра от ПУ) има бюджет около 2 - 4 000 000$ годишно. Разбира се тук не правим дини като камиони (приемам шегата ти).  

Проблемът е че никой не може да гарантира доколко отглеждането например на трансгенни домати е безопасно в смисъл какво ще стане след 200 години с тези домати и с хората, които са ги яли през това време. Преди няколко дни присъствах на една среща, на която представителите на една известна фирма (няма да я спомена) отказаха да използват  ГМО домати, разработени от хора при нас по поръчка на фирмата и с нейно финансиране. Защо- защото в Европа за сега  има страшно решителна съпротива срещу отглеждането и пласирането на ГМО продукти.

И пак малко смях - европейците дето реват истерично срещу ГМО (по принцип), ядат без да се замислят американски чипс, а в US повечето картофи са ГМО

Ще ми е интересно мнението на Никола генетичните технологии в медицината (ако превилно съм го разпознал по профила)

До скоро;
Активен
-

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Играта
« Отговор #2 -: 16.02.2001, 10:32:00 »

Илия, за мен е истинско удоволствие да чета постовете ти и изключително много се радвам че си участник в този форум.
От изказването ти ми се изясниха доста неща. Известен е обаче факта, че напредването в областта на ядреният разпад доведе до създаване на най-мощното оръжие до сега, е разбира се и до най-ефективните методи за получаване на ток до момента от АЕЦ. Мислиш ли че всичко това може да се повтори, само че на ГМО ниво? :(
Всъщност от къде идва толкова големия интерес и ненормално високото финансиране в тази област, като е видно че практическото приложение е слабо, а някои дори са твърдо против както казваш... не ми се вярва да се пръскат такива пари само за теоретични изследвания? -- времето на социализма отмина :)
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Играта
« Отговор #3 -: 16.02.2001, 22:59:00 »

Tuk ti isprashtam obeshtania zabavem ppt file.

Ako ti haresa shte te polola ga go vyrjesh kym foruma

Priatna sybota i nedelia

forum.argon.acad.bg/shuffling.ppt

Ilia

PS Nadpisite sa na holandski, no kartinkite sa super.
Активен

nk

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 179
Играта
« Отговор #4 -: 19.02.2001, 15:41:00 »

Почти нищо не разбирам от генетика и затова въпросите ми може би ще са малко смешни за специалисттие по темата, но все пак не мога да се въздържа да не ги задам:
- Кога по дяволите най-накрая ще видя Brontosaurus на живо- поне за да знам къде грешат аниматорите на Спилбърг?
- Според вас има ли клониран човек (макар и да не е съобщено официално). Не става дума за ГМО, а за създаване на обикновен генетично идентичен с донора на гените (така ли се казва) клон? Моралната страна на въпроса засега я оставям за по-нататък (ох че ще е интересно)
- Има ли "клониран" човек при когото е използвана ГМО и може ли, (т.е. аз теоретично знааааааам че може, ама дали може вече) да се "направи" човек с хриле, примерно. Марс, здравей ето ни и нас, а скоро и без тези гадни скафандри или нещо такова.
Активен

ilia

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 115
Играта
« Отговор #5 -: 19.02.2001, 17:59:00 »

Цитат
Originally posted by ksx:
Илия, за мен е истинско удоволствие да чета постовете ти и изключително много се радвам че си участник в този форум.

Благодаря за високата оценка ksx, и все пак веднага да подчертая, че аз гледам на проблема от "собствената си кула". Вероятно други членове (или посетители)  на форума могат да разширят дискусията с други, различни гледни точки.

Не мисля, че прилогението на генетичните технологии е чак толкова ограничено. Вярно в Европа по традиция са резервирани (да не кажа вманячени), но доколкото знам в останалите континенти нещата не стоят така.

В Европа едно потенциално решение е използването на клонираните "интересни" гени в не-ГМО селекцията, като молекулярен маркер за желано ново качество.

Все пак мисля, че огромните пари, които се влагат, както тук, така и в останалите "високи" технологии  имат характер на стратегическо инвестиране. Никой не очаква парите да се върнат още днес, но който държи  лицензните права над такъв ГМО продукт "утре" ще удари джакпота.

Възможностите дори само за производството в биореактори на нови продукти чрез ГМО-микроорганизми и клетъчни култури са страхотни.

Виж що се отнася за паралела с АЕЦ и атомните бомби: това опира до злото в самите хора. Технологиите не са зло, но могат да се използват за зло. Май такова си ни е мисленето - колко атомни бомби гръмнаха преди да бъде произведен първия "мирен" киловат ел-енергия?

Термоядрения синтез ни е познат и практически осъществен във водородните бомби, но до сега никой не е направил термоядрена електроцентрала.

Доколкото си спомням японците бяха натрупали към, края на втората световна война, огромни количества бактериологични оръжия. И това без съвременните ДНК-технологии. Все пак био-оръжията и както и атомните оръжия, докато са под контрол на някоя "нормална" държава не ме плашат толкова

Това, което мен лично ме плаши е достъпността на съвременните молекулярни технологии. Проблемът е, че протоколите за по-елементарните манипулации са толкова опростени, че "непосветения", ако има парите, и си купи комплекти (китове) и няколко апарата, като следва протоколите може да изолира даден ген. Протоколите  буквално гласят: вземи 100 мкл от р-р А и го добави към 0,5 мл р-р Б, чакай 30 мин и добави р-р С).
Проблемът според мен е какво биха направили с това маняците, терористите и други от сорта!!!! Според мен  те са по-страшни от хакери проникнали в компютърната система за контрол изстрелването на стратегическите ядрени ракети...

На въпросите на levski1914 ми е трудно да отговоря. На мен лично ми се иска да се включа към проект за възстановяване на животни избити от човека - като например "странстващия гълъб" Също ми се ще технологиите на клонирането за се използват за изчезващи видове, макар че ако броя им е много малък създаването на множество единтични генетични  двойници едва ли ще съхрани генетиния им фонд.

Разбира се когато фантазирам, далеч не съм толкова прагматичен. Но в сферата на фантастиката предпочитам пътуването с машина на времето до мезозоя, а и много преди това с цел "създаване на генна банка с геномите на изчезналите организми"

Знам ли може би бронтозавърските пържоли не да толкова вкусни, колкото варен трилобит с гарнитура от корени на карбонски папрати....
Активен
-

Nikola

 • Гост
Играта
« Отговор #6 -: 21.02.2001, 04:14:00 »

Здрасти Илия, да това съм аз, Никола - правилно си ме разпознал.   Радвам се да те видя участник във форума!

Ама и Наско една тема започна... не до утре, а доживот може да се пише по нея... Лошото е, че напоследък както виждате нямам много време за дискусиите във форума, но ще се постарая, прекалено е интересно, за да го отмина без коментар  

Да, аз съм създавал ГМО (за научни цели) и бих се включил и за в бъдеще в създаването им, стига това да отговаря на моралните ми разбирания... А те са: "ДА" за научни и комерсиални цели, стига да е безопасно, и категорично НЕ,НЕ,НЕ за военни цели!!!)
Този въпрос не просто ме плаши, той ме УЖАСЯВА! Аз съм върл фен на научната фантастика, а напоследък в този жанр здраво се спряга тази тема и повярвайте ми, начел съм се на сума ти апокалиптични сценарии за бъдещето на света, включващи ГМО-оръжия. Те са много по-опасни от атомни бомби или химически оръжия, защото една или няколко А-бомби или отрови биха могли да нанесат само локално поражение (колкото и страшно да е то), а ГМО-бомбите дори и да са разработени само за локален удар много лесно биха могли да се изплъзнат от контрол и тогава - сбогом Човечество! Разбира се, хората също са приспособими същества и не е реално да се мисли че абсолютно всички биха загинали от една такава зараза, но е напълно възможно цивилизацията да се върне в каменната ера...

А що се отнася до медицинското приложение на ГМО - то сега започва да се развива, но има огромен потенциал. Само си помислете, че това е единствения познат нам начин (засега) да лекуваме трайно генетичните заболявания. (само няколко на този етап) Например един хемофилик за да е в добро здравословно състояние в зависимост от това в колко остра форма е болестта се нуждае от средства от порядъка на 50-100 лева (импровизирам, но не съм далече от истината) НА ДЕН(!!!) и то при липса на контузии. Ако има нараняване вливаният фактор (лекаство) се увеличава десетократно и повече! Представете си колко пари ще се спестят ако този пациент бъде "заразен" с ГМО-вирус, който да го кара сам да си произвежда липсващия продукт?
И това е генна терапия - вторият етап в генните манипулации, т.е. генни манипулации с хора. А имайте в предвид, че засега тази същата хемофилия се лекува ПАК посредством ГМО-организми, които произвеждат желаното лекарство в биореактори.

Наско, ГМО-организмите (включая и ГМО-хората) са бъдещето на света.(а и не само на този) Засега нашата цивилизация е предимно технически ориентирана но все повече ще се обръща внимание на страхотните възможности скрити в гените (ни). От създаването на подобрени сортове и породи селскостопански организми (повишена устойчивост на болести и неблагоприятни условия, повишен добив, подобрен хранителен състав...), през лекуването на наследствени (и други) болести, та чак до "съживяване" на истински динозаври и други изчезнали животни и създаване на организми, способни да живеят на Марс и да го тераформират... и още много други - просто ви оставям сами да си развихрите въображението.

А относно клонирането - то не включва генно модифициране и се е правило от древни времена. Та какво е простото вегетативно размножаване на ягодите от баба ми на село ако не клониране?  
Да, въпросът с животните е малко по-сложен, но вече е възможно и това. Значи пак опираме до хората... Още в 1-2 курс чух, че определен вид клониране вече е бил извършен от един италиански доктор (подробностите ми се губят), който работел в клиника за бебета "in vitro". Та той просто разделял зиготата в ранните етапи на развитието и на няколко части и ги имплантирал в матките на няколко свои пациентки, като избирал да живеят далече едни от други, за да не се срещат по случайност. Но случайното станало - две такива семейства се срещнали на един панаир и объркали децата. Така доктора бил хванат и наказан.
Това е един по-лесен начин на клониране, но постигнатото сега при овцете и други висши животни ни подсказва, че от клонирането на хора от соматична клетка ни делят само морални съображения...
Сега усилено се работи върху отглеждането на частични "клонинги" - само отделни органи за трансплантация.

Ех, пак се улисах, а експериментите не чакат - напускам ви засега, ще се включа пак по-късно с коментари...
Активен

Steve_jdoc

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 57
  • http://no
Играта
« Отговор #7 -: 21.02.2001, 11:28:00 »

Mda ,temata kojato ste zapo4nali da raziskwate e dosta goreshta i to w swetowen mashtab! Naistina neshtata sa dosta seriozni. Tuj kato i az sum fen na fantastikata Nikola e napulno praw 4e naposleduk se risuwat dosta apokalipti4ni kartini na budeshteto loshoto oba4e e drugo ,4e nikoj ne e naistina naqsno do kude towa koeto 4etem e fantastika ,i dokude se e slu4walo we4e w nqkoq podzemna sekretna voenna ili duga DOBRE oborudwana biotehnologi4na laboratoriq nqkude po sweta! Loshoto e ,4e kogato se otnasq do golemi sumi pari ( a pri woennite i ot suwsem drugi podbudi ) moralut na nehstata se gubi kato weli4ina i ne ostawat nikakwi skrupuli koito po princip spored men do golqma stepen predpazwat 4oweka ot sobstweniqt mu  stremej kum samounishtojenie! Tragi4no no fakt e ,4e 4owe4estwoto na kosum uspq da se izmukne ot zaplahata za qdrena vojna kojato s taka naso4enite awtomati4no raketni ustanoki koito otgowarqt na udara s udar shteshe da prewurne zemqta w ognen ad dori is sled kato horata izmrat pri samoto popadenie na qdrenata glawa ili sled towa ot posledicite kato ostatu4na radiaciq i t.n.! I wupreki towa pak imashe nadejda za ocelqwane w nqkoi tolkowa malowajni mesta kum koito nikoj ne si e prawil truda da naso4wa raketi i wse pak edna raketa ili masina moje da bude sprqna ima si "kop4e" za izklu4wane i dejstwa w opredelen radius! Edna biologi4na wojna mnogo po lesno moje da bude izpusnata ot kontrol ili dori bez da e umishleno zapo4nata da izleze ot kontrol! Ot istoriqta znaem kakwo se e slu4ilo po wreme na velikite geografski okritiq ,kudeto naprimer konkistadorite otiwajki w ujna amerika za ZLATO prenasqt i sharkata i tuj kato mestnoto naselenie nqma imunitet zarazqemostta i smurtnostta sa dostigali po4ti 100%! Oswen towa biologi4nata edinica ne e konstantna primera s virusa na gripa kojto preboleduwame po4ti vsqka godina zaradi golqmoto 4islo mutacii ,poradi koeto ne e wuzmojno da se suzdade traen imunitet kum nego! Imunnata ni sistema "pomni" do 10 godini wsqka prejivqna infekciq i gore dolu tolkowa e i perioda na preimunizaciq ako ste se vaksinirali ili imunizirali sreshtu opredelena bolest ,sled towa trqbwa otnowo da se imunizirate! Ako oba4e dadeniqt patogen mutira togawa nikakwi waksini ne mogat da wi prepazqt ot nego ,kakto e s virusa na gripa! A sega si predstawete edin geneti4no modificiran patogen ( virus ili bakteriq ) kojto e suzdaden za da se razmnojawa burzo i da ubiwa ,sreshtu kojto 4oweka nqma vroden imunitet nito pridobit takuw ( oswen ako ne e specialno imuniziran ). Takuv vid orujie ne priznawa granici na dejswie ,ne razli4awa woenni ot ciwilni ,jeni ,deca ,starci wsi4ki koito ne sa imunizirani shte zaginat! Da ne goworim za fakta 4e sled kato premine prez da re4em 100 4oweka ako patogenut e virus ,kojto se razmnojawa dori i samo w opredelen vid kletki shte e preminal prez miliardi na broj replikacii i e napulno wuzmojno da mutira i waksinite da stanat napulno bezpolezni srestu nego!!! Bez izlishnite podrobnosti gore dolu taka stoqt neshta i towa suvsem ne e shega nito puk e preuveli4enie na neshtata , za towa maj naistina ima nad kakwo da se zamislim i moje bi i towa e edna ot pri4inite poradi koito oshte ne sme stanali swideteli na izprobwane na poben vid orujie ( ne 4e ne e izprobwano prosto ne e oficialno )! E towa e 4etete i mislete towa suwsem ne e shega rabota!!!
Активен
Steven

nk

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 179
Играта
« Отговор #8 -: 23.02.2001, 16:23:00 »

Абе хора, защо нещата така се извъртяха към оръжията? Нима дотолкова сме наплашени всички, че във всяко ново нещо първо търсим потенциалната заплаха? Всъщност "генетичните" оръжия си ги има и ще си ги има и едва ли нещо може да се промени. Въпроса е как да използваме технологиите които отначало са "развивали" оръжия за да си направим живота по-интересен или по-лесен.
Но аз искам да задам поредния си въпрос:
Значи, ясно ми за клонирането, но възможно ли е да се "правят" съвсем нови гени-целенасочено и според целта на експеримента, например да се "изгради" цяала нова хромозома, която да "отговаря" за запълването на кухите синусни пространства с мозъчна тъкън, която да съхранява допълнително информация (един вид био-HDD) или пък ако с мозъчна тъкън не става, то с някакъв хибрид между неврони и Si кристали?
Иначе казано, можем ли да моделираме телата си и ако да-кога ще може да се приложи реално?

[This message has been edited by levski1914 (edited 23-02-2001).]
Активен

Nikola

 • Гост
Играта
« Отговор #9 -: 25.02.2001, 03:44:00 »

Levski, tva za orajiata e samo edin shtrih ot vazmojnostite na razlichnite bio-tehnologii... Nai-striaskashto e, zatova vseki mu obrashta vnimanie. Inache neshtata za koito govorish sa mnogo interesni, mnogo! Obache zasega vse oshte ne sme tolkova napred s materiala za da sazdadem chovek s hrile, ili s dopalnitelen mozak v sinusite ili kakvoto i da e podobno... Da ne govorim, che v povecheto strani takiva neshta sa zabraneni, a i v ostanalite mai skoro shte gi zabraniat. (Moralnia aspekt, nali se seshtash!) Zasega moje da se govori po-realno samo za modificirane na belezi u choveka, koito se opredeliat ot edin gen, ili malko geni, ili takiva koito niamat slojni vzaimotnoshenia, vliania i regulacia i sa idealno izucheni.
I to ne da se sazdade neshto absolutno novo, a da se vazstanovi lipsvashta chast, da se lekuva bolest. Ili v kraen sluchai da se sazdade transgenen chovek s geni ot drugi organizmi. Inache tova za koeto govorish teoretichno e vazmojno, no samo tolkova... Dokato go vidim... triabva parvo da otkriem gena za bezsmartie i da si go implantirame!  
No, da ti kaja i tova koeto veche mojem da pravim (ili skoro shte mojem) hich ne e malko! Moje skoro da stane kato v GATAKA - da si porachvame kakvi iskame da sa decata ni - cviat na kosa i ochi, rast, teglo, umstveni sposobnosti, bez genetichni bolesti, a dori i s podobrenia! Naprimer hiperaktivna alkohol dehidrogenaza   ili povisheno nivo na eritrocitite v kravta, taka che da dishat normalno na Everest, ili lipsa na potni jlezi (mnogo cenno kachestvo ako shte stavash elektrotehnik)   i kakvo li oshte ne...
Lichno mene mnogo me valnuvat izsledvaniata otnosno ostariavaneto, ima niakoi mnogo interesni neshta tam, a i biha mogli da sa dosta polezni... Predstavete si skoro da mojem da se transformirame s geni, davashti normalno jivot do 300 godini ili ot sorta..?!?
A ako niakoi jelae da hvarli pogled varhu niakoi dosta intriguvashti ideiki po vaprosa da prochete trilogiata "Nebesnite gospodari" ili "Paziteli" ot Diin Kunc...

[This message has been edited by Nikola (edited 25-02-2001).]
Активен

Атанас Терзийски

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2927
 • 0x04559912
  • atanas.uni-plovdiv.net
Играта
« Отговор #10 -: 25.02.2001, 10:23:00 »

Привет фенове,
много яко се кефя на тази дискусия и чета задълбочено всеки пост :) Всъщност това което ми се избистря като идея е, че възможностите на тези т.нар Био-технологии никак не са малки и видно е, че се инвестира доста в тях и напредват доста бързо. Мисля, че е въпрос на време да се достигнат фантазийте описвани до тук, а що се отнася до 'моралните забрани' в някои страни - те ще бъдат смазани от новите технологии, а ако законите им са силни може би ще се повтори ситуацията от сухия режим и алкохола, от разпространяването на наркотиците, оръжията и т.н... контрабандни доставки, имам предвид че 'валякът' засили ли се надолу - спиране няма - и тежко на този, които му е на пътя. Сигурен съм, че рано или късно това ще стане - просто историята до сега го е доказала... и дано тогава вие ГМО инжинетите не сте зад съдебната скамейка (подобно Опенхаймер) а сте отлетяли търсейки спасение в разредената атмосфера на Марс :)
Жалкото е, че не можете да синтезирате и 'морален ген', който да разпространявате успоредно с останалите и да използваме вашите достижения за 'ДОБРО'... ама да ви кажа искренно се кефя че няма да съм свидетел на летящите хира-риби :))
Колко жалко и елемемтарно видно е, че вървим към самоунищожение - като че ли то е заложено в мозъка ни и сме програмирани да стигнем до него - рано или късно... е, това е само мое мнение :) пък знае ли човек? Вие къкво всъщност мислите за развитието на тези технологии и комерсиалното им прилагане далеч в бъдещето?? - аз описах моето виждане :)
Активен

Clarissa

 • Гост
Играта
« Отговор #11 -: 26.02.2001, 00:08:00 »

M da, temata koiato e zapochnata e mnogo interesna , kakto i mnogo obshirna , no mislq che levski e prav , che se zadylbochavame v nasokite za biologichno  oryjie i t.n.. Da vqrno e che e dosta strashno i ujasno.. No  pomislete i za hubavite strani , neka da bydem malko optimisti :")
Sledq s udovolstvie temata i se kefq na horata koito pishat tuk :").
Sega mi se spi i sym  umorena , no shte se vkliucha i az po vyprosa po-natatyk :")
All the  best
Активен

nikstuch

 • Гост
Играта
« Отговор #12 -: 26.02.2001, 18:25:00 »

Za nujdata ot genetichno modificirani orgaizmi. "GMO"
Dragi Bulgari,
Prosto ne moga da otmina tozi interesen forum i da ostana muchaliv. Da, naistina e dosta interesno tuk, predi vsichko temata e dosta actulna. Znachi, tova koeto mi pravi vpechatlenie ot horata koito ne sa specialisti (nishto protiv tiah) e che te sa dosta predubedeni i termina genetichno modificirani organizmi "GMO" im zvuchi dosta strashnichko.
Stiga se do tam che se govori za samounishtojenie, hora ribi, dini 800kg i tn.
Tova koeto moje bi triabva da doide na purvi plan i vseki ot nas da prieme, e che vsichki nie dali kato lichnosti ili kato grupa ot organizmi sme se poiavili na tozi sviat blagodarenie na sushtoto tova genetichno modificirane. Fact koito e potvurden do tolkova che e neosporim.  S drugi dumi estestvenata evolucia na organizmite e vurviala po putia na mnogokratno "GMO", za da se stigne do tova koeto sme dnes, a i vsichko jivo koeto e naokolo. Moga, argumentirano na-dulgo in na-shiroko  da go potvurdavam. Za neviarvashtite shte se ogranicha do edin primer: Funcionalnite geni na Vinenata muha "Drosophila" sa 61% identichni s tezi na choveka.
Za da stane po iasno: genniat transfer se e sluchval mnogokratno oshte po vreme ono, i produljava da se sluchva kato estestven proces.
Naposleduk, vuzmojnosta da se transformira edin organizum s gen ot drug predizvikva dosta goreshta discusia i othvurliane ot strana na shirokata publika. Tova, bih kazal, e estestvena reactia, tui-kato horata gledat na nego kato neshto dosta neestestveno "namesa v bojiite neshta" ili "ludi ucheni si igraiat na gospod" ili vijdat chudovishta ot tipa na frankenshtain i t.n.
Realnosta obache e dosta razlichna:
1. Medicinski aspect
Purvo nie triabva da sme gordi s postijeniata na suvremenata nauka. Sus neinite uspehi obiknovenni backterialni bolesti koito sa morili horata do nachaloto na tozi vek sega veche sa otdavna zabraveni. Sega vuzmojnostite na suvrmennata nauka sa dosta po neogranicheni.
Vuzmojno e da se izuchava mechizma na bolestite na dosta po zadubnocheno nivo. Primer: Prilaganeto na "GMO" technologii na modelni organizmi kato Drosophila ili nematodi. I na tazi baza da se suzdavat novi medicinski preparati.
Osven tova za mnogo genetichni bolesti za koito kakto Nikola spomena prilojenieto na "GMO" e edinstvenaa alternativa. Toest prosta zamiana na dafecten gen s normalen.
Ima i oshte mnogo drugi no shte se ogranica do tuk.

Selsko stopanski aspect:
Purvo shte zapochna s primer: Niakude okolo 30-40% ot selskostopanskite kulturi v USA sa zasiati s genetichno modificirani organizmi. Na purvo miasto e genetichno modificirana soya za ustoichivost na herbicid, sus koito pruskaneto na poletata se osvobojdava ot vsichki pleveli, (ostava samo tia.) Sledvat carevica ustoichiva na nasekomi,pamuk, kartofi i t.n.

Taka ili inache fermerite tam predpochitat da zasajdat ~polovinata ot poletata si s transgenni "GMO" rastenia. Ako gi popitate: Zashto femerite v Evropa se vuzprotiviavat na tova,  te shte vi otgovoriat: "Fermerite v Evropa poluchavat durjavni subsidii" Toest dali shte imat dobra godina ili losha te shte si ostanat fermeri. Dokato v Amerika pri losha godina fermera ostava da obiavi falit.

Ne mi ostna mnogo vreme taka che shte produlja sledvashtiat put .
Na kratko, iskah da kaje che niama nishto strashno v GMO-to, naprotiv, dobrite aspecti sa mnogo po golemi.
Shto se otnasia do orujiata koito biha mogli da se napraviat s tazi tehnologia, shte otgovoria: Tozi koito iska da napravi orujie za nasovo unishtojenie shte go napravi s izpolzvaneto na koiato i da e technologia. (a te sa mnogo)


Dovijdane i do skoro
 
 

Активен

Nitrogen

 • Гост
Играта
« Отговор #13 -: 26.02.2001, 18:34:00 »

Nasko , temata e mnogo interesna , no e dosta opasna ,zastoto e vazmojna zloupotreba s gennoto injinerstvo.Tova e taka da se kaje noj s dve ostrieta , zastoto moje mnogo da pomogne na 4ove4estvoto ,kato za le4enie na mnogo bolesti , sazdavane na absoliutno zdravi organi , koito da poslujat za transplantacia i t.n. , no moje i mnogo da navredi , kogato tezi izsledvania se izpolzvat s voenna zel za sazdavane na mutanti i da se ozovem v niakoi stra6en film na ujasite , za tova spored men e neobhodimo da ima zdrav kontrol ot strana na vlastite ,  darjavnite institucii i da se izgradi zakonodatelstvo , koeto da ne pozvoliava izdanki . Temata e mnogo ob6irna i moje oste mnogo da se kaje , no za sega tova e ot men , 4ao ! ! !
Активен

Sam

 • Гост
Играта
« Отговор #14 -: 26.02.2001, 18:51:00 »

Vjarni temata e mnogo obshirna, no kato izlkjuchim nauchnata fantastika neshtata ne sa tolkova strashni.
Ot druga t.g. trjabva da sme na jasno che vsichki progresivni otkritija parvonachalno sa bili izpolzvani s voenna cel. Same edin primer - Jadrenata energija. Oznachava li tova che tja trjabva da bade zabranena? Ochevidno ne.Smjatam che po analogichen nachin stojat neshtat i s gennoto injenerstvo. Osven tova neka samo da se zamislin za moment kak sa bili sazdadeni povecheto kulturni rastenija. Primer Tjutjunat e bil sazdaden chrez krastosvane na Nicotiana silvestris i  Nicotiana  tomantosiformes, a v posledstvie poluchenijat genom e bil udvoen za da se postigne pravilno razdeljane na hromozomite. Vaznikva vaprosat koe e po - opasno:
1. Da se vavede edin gen v dadeno rastenie kato se znae vsichko za gena i ekspresijata mu moje da se kontrolira, a produktat da se nasochva v opredeleni organi i organeli;
2. Da se kombinitar genomi za chijato funkcija ne znaem nishto?
Активен

nikstuch

 • Гост
Играта
« Отговор #15 -: 27.02.2001, 14:31:00 »

Da, Nitrogen, prav si za kontrola che triabva da e naistina strog. No ot druga strana polojenieto takova kakvoto e v momenta specialno otnoshenieto na EU kum transgennite rastenia  e nesto poveche ot kontrol. Prosto kazano e: kontrol koito kazva  "NE". V tozi aspect e dosta trudno da se vurvi napred. Zashtoto povecheto ot izsledvaniaa sa svurzani predi vsichko s pari. Kogato gi niama (dali ot industriata ili durjavni) neshtata ostavat dosta abstractni.
Vupreki tova, pak shte povtoria moeto mnenie absolutno sum suglasen s teb za neobhodimosta ot strog kontrol.

Za mutantite: shte ti kaja che tezi neshta se sluchvat. Normalno edna na 10000 kletki ot choveshkoto tialo mutira vsiaka minuta. [ ] Taka che vsichki nie sme mutanti. Osven tova mujete mutirat s dva puti po goliama chestota ot jenite. Taka che drugia izvod bi bil che mujete sa po golemi mutanti ot jenite. Dali tova e taka?? ili mujete sa dvigatelia na evoluciata generiraiki mnogoobrazie shte go stavia na drugite da discutirat.??????

Chao
Активен

StillOpossum

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 39
 • ...........
  • http://shteryo.argon.acad.bg/
Играта
« Отговор #16 -: 09.03.2001, 15:22:00 »

Темата наистина е много интерсена но доколкото забелязах повечето наблягат на използването за воени цели и на забраната и контрола над ГМО.Според мен въпреки забраните, конвенцийте, и т.н. ако една държава е решила да разработи дадено оръжие то тя неможе да бъде спряна, единствено остава да разчитаме че няма да го използва.Но според мен това не е най-опасно, повече ме притесняват опитите за комерсиално използване на ГМО. Според nikstuch
в САЩ 30-40% от селскотопанските култури са генетично модифицирени. Не съм запознат какви експерименти са правени преди въвеждането им в селското стопанство но предполагам че са наблягали на това дали стават за консумация и дали оказват някакво врдно влияние върху човека. А ако това наистина е така то не трябва ли да очакваме в близко бъдеще да бъдем зобиколени от 80kg дини вместо трева и др. подобни? Все пак трудно е да се контролира царевица без конкуренция в природата и устоичива на хербициди. За да се провери въздеиствието на ГМО върху природата предполагам че трябва да се се сменят поне няколко поколения, а това все пак отнема доста време (и пари). Бих искал да попитам дали някъде се правят подобни опити (30-40% от продукцията на САЩ не е малко). Доколкото успях  да разбера ilia работи в лаборатория в която се разработват ГМО (бих искал да го попитам онези снимки от *.ppt файла са на истински ГМО или да очакваме в най-скоро време). Що се отнася до използването ГМО под кавато и да е форма то зависи единствено от морала на хората. А дали те са готови за такава отговорност?

Nikola

 • Гост
Играта
« Отговор #17 -: 14.03.2001, 22:41:00 »

Hehehe, eee StillOpossum chakai malko, spokoino...!
Bez da pitam Ilia shte ti kaja che tiia snimki ot *.ppt faila sa komputarno obraboteni, takiva jivotni NEMA, kakto kazvat shopite...  
Moje i da badat sazdadeni v badeshte, no tova shte e edno po-dalechno badeshte, zashtoto te kato gi gledam taka mai mogat da slujat samo za zabavlenie sas strannia si vid, nishto drugo. A zasega usiliata pri GMO sa nasocheni kam sazdavaneto na organizmi s polezni kachestva, bilo to za nauchni ili komersialni celi...
Shto se otnasia do vaprosite ti otnosno GMO-kulturite moga da te uspokoia, che niama opasnost genno podobreni rastenia da iztlaskat divite ot ekologichnite im nishi.
Parvo, predi da se odobri daden sort selskostopanska kultura za otglejdane v golemi mashtabi na poleto toi minava prez mnogo izpitania, koito NAISTINA se izvarshvat v techenie na mnogo pokolenia i mnogo godini, taka che neshtata v tova otnoshenie sa sravnitelno izgladeni...
Vtoro, da rechem niakoia GMO kultura e napravena ustoichiva na daden herbicid, no tova ne oznachava che e neunishtojima - prosto ia napraskvash s DRUG herbicid i tia umira...
Treto, po princip gennite modifikacii v rasteniata se praviat takiva, che da oblagodetelstvat horata, a ne samite rastenia... e, poniakoga i rasteniata imat "izgoda", naprimer v sluchaia s ustoichivostta na herbicidi, bolesti, nepriateli, susha, stud, jar i drugi... No ti naviarno znaesh, che kolkoto i ustoichivo da bade dadeno kulturno rastenie, to ne e tolkova dobre prisposobeno za oceliavane v prirodata, kakto divite rastenia. Za da se razviva normalno to ZADALJITELNO ima nujdata ot grijite na choveka - oran, seitba, torene, napoiavane, praskane, pribirane na plodovete i semenata, sahranenieto im i t.n... Bez tezi griji odomashnenata kultura prosto niama da ocelee. Dokato za vsichko tova divite rastenia se grijat sami! Prosto samata sashtnost na odomashniavaneto v povecheto sluchai e v protivorechie s estestvenia otbor, nalagan ot surovite zakoni na oceliavaneto. No dori da dopusnem, che bade sazdadeno super GMO rastenie, koeto da oceliava samo v divata priroda po-uspeshno ot saotvetnia si div konkurent, to tova super-GMO bi izmestilo samo da rechem edin vid ot ekologichnata mu nisha. Dori da ne si biolog, veroiatno znaesh che organizmite v prirodata sa tiasno svarzani sas zaobikaliashtata gi sreda i edno s drugo i ne mogat da celiavat pri vsiakakvi uslovia... Razlichnite vidova sa se adaptirali po-dobre ot drugi kam opredeleni uslovia na sredata i se spraviat nai-dobre v tazi tiahna "nisha". Dori i da imame super-GMO, to ne bi moglo da izmesti poveche ot 2-3 vida ot tehnite nishi!
I Chetvarto, ako sme tolkova dobri, che da napravim takova super-GMO, to shte sme dostatachno dobri i da sazdadem bolest ili vreditel, koito da poraziavat tochno i samo nego i po tozi nachin da go unishtojim izbiratelno pri nujda, bez da stradat ostanalite organizmi...

Razbira se greshki i neshtastni sluchai sa vazmojni, a i veche sa se sluchvali. Ne s GMO, a naprimer s vnesenite ot drugi kontinenti jivotni i rastenia v Avstralia, koito chesto sa predizvikvali ekologichni katastrofi... Tova sa edin vid super-GMO za mestnata flora i fauna... Taka che precedenti ima i horata znaiat kakvo moje da se sluchi ako sa nevnimatelni! Merki za zashtita se vzimat vav vsichki laboratorii, raboteshti po tozi vapros.
Активен

nk

 • Управител
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 179
Играта
« Отговор #18 -: 17.03.2001, 18:02:00 »

Браво на Nikola- убеди, ни че като отидем в Америката ще можем спокойно да ядем салатка без да ни е страх че ще ни поникнат рога, примрено  
Между другото, някой чел ли е "ДЕНЯТ НА ТРИФИДИТЕ" ("THREEFEED'S DAY", ако не се лъжа) от Джон Уиндъм. Там има едно такова ГМО, от каквото се страхуват всички в този топик  
Но думата ми е за друго. Явно времето когато ще можем да се справяме по - добре от проф. Земна Природова и нейният асистент д-р. Естествен Отборов е все още бая далечко. Имам пред вид следното:
- Моля тези от вас които постват от европейското странство или от американското и тн. такова да си кажат честно, като си купят ябълка, или домат, или каквото там... какво точно ядат според тях - на вкус искам да кажа, а не на външен вид или на грамаж. Аз съм едно задръстено българче което два пъти е виждало Дунава и един път Македония от една планина, ама от което съм чул, що се тонася до вкуса, май тук е "земния рай" на ябълките   (а къде за Бога е змията).
Толкова, а иначе - да живее прогреса- и ние с него- все по-хубаво и по-интересно  

[This message has been edited by levski1914 (edited 17-03-2001).]
Активен

Nikola

 • Гост
Играта
« Отговор #19 -: 19.03.2001, 07:04:00 »

Da, chel sam ia, interesno proizvedenie. Nai-mnogo mi haresa che ima happy end   Na mene obache ne mi stana mnogo iasno kakvo predstavliavat tiia trifidi, otkade proizlizat i dali sa sazdadeni ot horata GMO, zashtoto gi izpolzvat za maslodobiv, a ne za bio-orajia. No koftito tam ne biaha Trifidite, a spatnikovite orajia, koito oslepiha chovechestvoto...

A shto se otnasia do vkusovite kachestva na plodovete i zelenchucite - mnogo si prav! Balgarskata rekolta e 10 pati po-vkusna ot evropeiskite bokluci, no tuka niamat nishto obshto prirodata i estestvenia otbor... Nashite sortove sashto sa sazdadeni ot choveka, a ne ot prirodata i chrez izkustven otbor! Prosto pri tiah e nablegnato poveche na povishavane vkusovite im kachestva a ne da rechem na ustoichivost kam neshto... V Evropa imat edva li ne fobia ot GMO-zelenchuci taka che predpochitat ne-GMO takiva. No tova ne im prechi da sa kato nailon na vkus........
Активен