Здрасти Илия, да това съм аз, Никола - правилно си ме разпознал.
Радвам се да те видя участник във форума!
Ама и Наско една тема започна... не до утре, а доживот може да се пише по нея... Лошото е, че напоследък както виждате нямам много време за дискусиите във форума, но ще се постарая, прекалено е интересно, за да го отмина без коментар
Да, аз съм създавал ГМО (за научни цели) и бих се включил и за в бъдеще в създаването им, стига това да отговаря на моралните ми разбирания... А те са: "ДА" за научни и комерсиални цели, стига да е безопасно, и категорично НЕ,НЕ,НЕ за военни цели!!!)
Този въпрос не просто ме плаши, той ме УЖАСЯВА! Аз съм върл фен на научната фантастика, а напоследък в този жанр здраво се спряга тази тема и повярвайте ми, начел съм се на сума ти апокалиптични сценарии за бъдещето на света, включващи ГМО-оръжия. Те са много по-опасни от атомни бомби или химически оръжия, защото една или няколко А-бомби или отрови биха могли да нанесат само локално поражение (колкото и страшно да е то), а ГМО-бомбите дори и да са разработени само за локален удар много лесно биха могли да се изплъзнат от контрол и тогава - сбогом Човечество! Разбира се, хората също са приспособими същества и не е реално да се мисли че абсолютно всички биха загинали от една такава зараза, но е напълно възможно цивилизацията да се върне в каменната ера...
А що се отнася до медицинското приложение на ГМО - то сега започва да се развива, но има огромен потенциал. Само си помислете, че това е единствения познат нам начин (засега) да лекуваме трайно генетичните заболявания. (само няколко на този етап) Например един хемофилик за да е в добро здравословно състояние в зависимост от това в колко остра форма е болестта се нуждае от средства от порядъка на 50-100 лева (импровизирам, но не съм далече от истината) НА ДЕН(!!!) и то при липса на контузии. Ако има нараняване вливаният фактор (лекаство) се увеличава десетократно и повече! Представете си колко пари ще се спестят ако този пациент бъде "заразен" с ГМО-вирус, който да го кара сам да си произвежда липсващия продукт?
И това е генна терапия - вторият етап в генните манипулации, т.е. генни манипулации с хора. А имайте в предвид, че засега тази същата хемофилия се лекува ПАК посредством ГМО-организми, които произвеждат желаното лекарство в биореактори.
Наско, ГМО-организмите (включая и ГМО-хората) са бъдещето на света.(а и не само на този) Засега нашата цивилизация е предимно технически ориентирана но все повече ще се обръща внимание на страхотните възможности скрити в гените (ни). От създаването на подобрени сортове и породи селскостопански организми (повишена устойчивост на болести и неблагоприятни условия, повишен добив, подобрен хранителен състав...), през лекуването на наследствени (и други) болести, та чак до "съживяване" на истински динозаври и други изчезнали животни и създаване на организми, способни да живеят на Марс и да го тераформират... и още много други - просто ви оставям сами да си развихрите въображението.
А относно клонирането - то не включва генно модифициране и се е правило от древни времена. Та какво е простото вегетативно размножаване на ягодите от баба ми на село ако не клониране?
Да, въпросът с животните е малко по-сложен, но вече е възможно и това. Значи пак опираме до хората... Още в 1-2 курс чух, че определен вид клониране вече е бил извършен от един италиански доктор (подробностите ми се губят), който работел в клиника за бебета "in vitro". Та той просто разделял зиготата в ранните етапи на развитието и на няколко части и ги имплантирал в матките на няколко свои пациентки, като избирал да живеят далече едни от други, за да не се срещат по случайност. Но случайното станало - две такива семейства се срещнали на един панаир и объркали децата. Така доктора бил хванат и наказан.
Това е един по-лесен начин на клониране, но постигнатото сега при овцете и други висши животни ни подсказва, че от клонирането на хора от соматична клетка ни делят само морални съображения...
Сега усилено се работи върху отглеждането на частични "клонинги" - само отделни органи за трансплантация.
Ех, пак се улисах, а експериментите не чакат - напускам ви засега, ще се включа пак по-късно с коментари...