argon bulletin board

Експертно търсене  

Новини:

Регистрирането на нови потребители е временно деактивирано.

Автор Тема: Казусите  (Прочетена 2188 пъти)

krasi_g

 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 3
Казусите
« -: 26.01.2007, 14:55:17 »

Колеги какво ще правим с казусите на държавните изпити!Защо никой не повдига въпроса дали не може да се направи нещо за тяхното премахване!
Активен

Kelli_Mutu™

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2750
 • Юридически факултет
  • My photos
Re: Казусите
« Отговор #1 -: 26.01.2007, 18:33:01 »

Извинявам се, но силно се съмнявам, че темата е на правилното място. От Юридическия факултет ли сте. Ако да мога да ви дам отговор.
Активен

Kelli_Mutu™

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2750
 • Юридически факултет
  • My photos
Re: Казусите
« Отговор #2 -: 31.01.2007, 13:17:41 »

По-долу ще сложа копие от постъпилата молба от студентите в 5 курс, специалност право и последващия доклад, който предадох на Декана на ЮФ. Те молят да им се въведат допълнителни учебни часове по трите основни направления, а именно публичноправни, наказателноправни и гражданскоправни науки, в които часове да се решават казуси с оглед подготовката им за предстоящите практически държавни изпити. Ръководството на факултета подкрепи молбата изцяло, за което ФСС на ЮФ им благодари сърдечно, така че от втория семестър студентите ще имат тези часова. От там нататък подготовката им зависи само от тях.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

До Председателя на ФСС
                                                                                На Юридически факултет
                        ПУ „Паисий Хилендарски”

М О Л Б А

От Студентите, специалност „право” – редовна форма на обучение, V курс

Уважаема г-жо Председател,

   Във връзка с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право” и професионална квалификация „юрист” приета с ПМС № 75/1996 г. (Обн. ДВ. бр.31 от 12 Април 1996 г., изм. и доп., ДВ. бр.69 от 23 Август 2005 г.) молим Факултетен студентски съвет на Юридическия факултет за съдействие и помощ относно необходимостта ни да бъдат включени в учебната ни програма допълнителни занятия с цел подпомагане на подготовката ни за писмения държавен изпит. За целта бихме могли да използваме и сега действащите приемни часове на асистентите.
   Молим гореизложения проблем да се сведе до знанието на Ръководството на Юридическия факултет и последният да окаже съдействие за правилно и адекватно решение.


Гр. Пловдив                                
С уважение:
14.11.2006 г.                   
Студенти, „право”, V курс
« Последна редакция: 31.01.2007, 13:19:38 от Kelli_Mutu™ »
Активен

Kelli_Mutu™

 • Администратор
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2750
 • Юридически факултет
  • My photos
Re: Казусите
« Отговор #3 -: 31.01.2007, 13:19:04 »

           
До Декана
                                                                                На Юридически факултет
                        ПУ „Паисий Хилендарски”
                                       

Д  О  К  Л  А  Д


Oт Донка Георгиева Мавродиева - Председател на Факултетен студентски съвет при Юридически факултет, ПУ "Паисий Хилендарски".

ОТНОСНО: Постъпила молба от студентите от специалност „право” – редовна форма на обучение, V курс с входящ № 001/2006 г.


Уважаеми г-н Декан,


На 14.11.2006 г. във Факултетен студентски съвет (ФСС) към Юридическия факултет беше внесена молба от студентите специалност „право” – редовна форма на обучение, V курс . Последната е приета с входящ № 001/2006 г. В същата молителите отправят искане към Факултетен студентски съвет за съдействие и помощ относно необходимостта да им бъдат въведени допълнителни учебни часове по дисциплините, на които следва да се явяват на държавни изпити, а именно: гражданскоправни науки, наказателноправни науки и публичноправни науки. В подкрепа на това си искане студентите от V курс са направили подписка, съдържаща 72  подписа на същите, с която изразяват общото им мнение за сериозността на проблема и молят за помощ Ръководството и Преподавателския колектив на Юридическия факултет.
ФСС застава изцяло зад искането на студентите от V курс, като предлага допълнителните учебни часове да се провеждат в приемното време на асистентите по съответните дисциплини, като разчита на съдействие от страна на последните, а също и на това на Ръководството на Юридическия факултет. Времето, отделено за тези семинари трябва да бъде уплътнено изцяло с подготовка за въведените писмени държавни изпити с Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право” и професионална квалификация „юрист” приета с ПМС № 75/1996 г. (Обн. ДВ. бр.31 от 12 Април 1996 г., изм. и доп., ДВ. бр.69 от 23 Август 2005 г.). Предлагаме това да се осъществява посредством решаване и анализиране на казуси като същевременно се работи и по изграждане на система за логическото мислене и технологическа последователност при писмено оформяне решението на казуса.
Молим да обърнете внимание на създалия се проблем, като ясно заявяваме, че сме готови да дискутираме същия с цел да се вземе адекватно решение, което да удовлетворява и двете страни, а именно: Юридическия факултет и студентите, обучаващи се в него. Ние смятаме, че висшето образование е двустранен процес и за да бъде то ползотворно и качествено е необходимо решенията по текущите проблеми да са съгласувани и да почиват на добрата воля на страните.

Приложение:
1. Молба от студентите от специалност „право” – редовна форма на обучение, V курс с входящ № 001/2006 г.;
2. Подписка в подкрепа на молба № 001/2006 г.20.11.2006 г.                      
С уважение:
гр. Пловдив                                               
/ Донка Мавродиева/
Активен